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CATEGORY:  Temporary Importation Bond

Cathy Burgess, Esq.

Winston & Strawn

1400 L Street, NW.

Washington, D.C. 20005-3502

RE:  T.I.B.; Subheading 9813.00.05, HTSUSA; Unpacking, Inflation,

and Inspection of Liferaft; Vessel Supplies and Equipment (19

U.S.C. 1309)

Dear Ms. Burgess:

    In your letter of January 15, 1991, to the Carrier Rulings

Branch of the Customs Service you requested a ruling that certain

liferafts could be imported duty-free as instruments of

international traffic; articles exported and returned, not

advanced or imported in condition; or articles imported

temporarily free of duty under bond.  In a ruling dated May 20,

1991 (File:  111468), the Carrier Rulings Branch held that the

liferafts under consideration would not qualify for designation

as instruments of international traffic.  In that ruling, the

Carrier Rulings Branch advised you that it was referring your

ruling request to the Entry Rulings Branch and the Special

Classification Branch for action on the remaining issues about

which you asked.  This ruling, prepared by the Entry Rulings

Branch, addresses the part of your request dealing with the

temporary importation under bond of the liferafts.

FACTS:

    You state that your client in this matter performs the

periodic inspection and safety certification required for

vessels' fire and safety equipment, including liferafts. 

Currently, your client brings liferafts ashore for unpacking,

inflation, inspection, and return to the vessel.  Because of the

increasing cost of demurrage, your client has designed a

"Liferaft Exchange Program" which is designed "to eliminate the

commercial time pressures on liferaft service that may

potentially affect liferaft safety."  In this program, your

client will keep approximately 15 to 20 ready, serviced liferafts

in stock at its station or an approved liferaft station.  Your

client will exchange the serviced liferafts with outdated

liferafts from its customers' vessels.  These outdated liferafts

will, in turn, be inspected, serviced, and prepared for the next

customer.

    You state that your client's customers will be vessels with

flags of convenience.  (By this statement, we assume you are

stating that the service provided by your client is only provided

to foreign-flag vessels.  We so assume for purposes of this

ruling.)  You further state that Customs, pursuant to Chapter 98,

Harmonized Tariff Schedule of the United States Annotated

(HTSUSA), permits your client to temporarily import free of duty

under bond gas cylinders which your client uses in a similarly

designed exchange program.

ISSUE:

    May liferafts from one foreign-flag vessel which are brought

ashore to be unpacked, inflated, and inspected and then exchanged

for other liferafts (which are then to be serviced in like

manner) of another foreign-flag vessel be imported free of duty

under the transportation in bond (T.I.B.) provisions in Chapter

98, Subchapter XIII, HTSUSA?

LAW AND ANALYSIS:

    Subheading 9813.00.05, HTSUSA, provides for the temporary

duty-free entry of:

       Articles to be repaired, altered or processed

       (including processes which result in articles

       manufactured or produced in the United States).

This is the only T.I.B. provision which could be applicable to

the operation of your client.  (I.e., subheading 9813.00.45,

HTSUSA, which is probably the T.I.B. provision under which the

gas cylinders to which you refer are imported, provides for the

duty-free entry under bond of "[c]ontainers for compressed gases,

filled or empty, and containers or other articles in use for

covering or holding merchandise (including personal or household

effects) during transportation and suitable for reuse for that

purpose."  Clearly this provision is not applicable to the

liferafts under consideration.)

    Pursuant to U.S. Note 1(a) of subchapter XIII, HTSUSA, which

contains subheading 9813.00.05:

       The articles described in the provisions of this

       subchapter, when not imported for sale or for sale

       on approval, may be admitted into the United States

       without the payment of duty, under bond for their

       exportation within 1 year from the date of

       importation, which period, in the discretion of the

       Secretary of the Treasury, may be extended, upon

       application, for one or more further periods which,

       when added to the initial 1 year, shall not exceed

       a total of 3 years ....

    You state that the liferafts under consideration are brought

ashore to an authorized station where they are "unpacked,

inflated, inspected, and returned to the ship."  You state that

this service "takes a minimum of four to five hours."  Based on

your description, we conclude that the service provided by your

client consists of only of what you describe, i.e., unpacking,

inflation, and inspection.  Only if the inspection uncovers a

defect in the liferafts are any repairs done to the liferafts. 

Unpacking, inflation and inspection, by themselves, are not

considered to be repairs, alterations, or processing to or of

imported articles under subheading 9813.00.05, HTSUSA (see

Treasury Decision (T.D.) 78-77 and Customs Service Decision

(C.S.D.) 80-234; United States v. Border Brokerage Co., 48 CCPA

10 (1960, C.A.D. 754); and C.S.D. 80-81, interpreting the

predecessors of subheading 9813.00.05).

    In order to enter articles under subheading 9813.00.05,

HTSUSA, there must be an intention at the time of entry that the

articles will actually be repaired, altered, or processed.  If,

as appears to be true in this case, the lifeboats must be

inspected after entry before your client will know if they will

need to be repaired or otherwise altered or processed, the

requisite intent does not exist at the time of entry (see C.S.D.

80-81, referred to above).  Therefore, the liferafts under

consideration may not be entered under any of the T.I.B.

provisions in subchapter XIII of chapter 98 of the HTSUSA.

    As an alternative to the importation procedures you suggest,

your client may wish to consider establishing a Customs bonded

warehouse (see 19 U.S.C. 1555 et seq. and 19 CFR Parts 19 and

144) to service the liferafts.  Under 19 U.S.C. 1309(a)(2),

"supplies (including equipment) ... of foreign vessels employed

in the fisheries or in the whaling business, or actually engaged

in foreign trade or [certain trade between the United States and

its possessions or between the contiguous States and the non-

contiguous States of the United States]" may be withdrawn, under

the Customs Regulations (see 19 CFR 10.59 et seq.), from a

Customs bonded warehouse free of duty and internal revenue tax. 

Liferafts are considered to be equipment for purposes of 19

U.S.C. 1309(a)(2) (see H. E. Warner, Trustee, American Mail Line,

Ltd. v. United States, 28 CCPA 143 (1940, C.A.D. 136); T.D.

49815(4); and Legal Determination (L.D.) 3730-02).  Please note

that this procedure is only available for foreign-flag vessels

engaged in the qualifying trade.  We are enclosing a copy of

Customs pamphlet, U.S. Customs Bonded Warehouse, for your

information in this regard. 

HOLDING:

    Liferafts from one foreign-flag vessel which are brought

ashore to be unpacked, inflated, and inspected and then exchanged

for other liferafts (which are then to be serviced in like

manner) of another foreign-flag vessel may not be imported free

of duty under the transportation in bond (T.I.B.) provisions in

Chapter 98, Subchapter XIII, HTSUSA.

                              Sincerely,

                              John Durant, Director

                              Commercial Rulings Division




