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CATEGORY:  Entry

Thomas M. Melone, Esq.

Hunton & Williams

200 Park Avenue

New York, New York 10166-1036

RE:  Withdrawal of aircraft from international traffic;

Importation of aircraft into the U.S. Customs territory; 19 CFR

10.41; 19 CFR 122; 19 CFR 10.31; 19 CFR 10.183

Dear Mr. Melone:

     This is in reference to your letter of August 22, 1991 and

your supplemental submissions dated September 27, 1991, October

29, 1991 and October 30, 1991, on behalf of your client, Public

Service Resources Corporation (PSRC) regarding the purchase of a

McDonnell-Douglas MD-11 aircraft.  Our ruling follows.

FACTS:

     On May 22, 1991, China Eastern Airlines, a Chinese airline

("CEA") took delivery of a McDonell-Douglas MD-11 aircraft from

McDonnell-Douglas Corporation, in Long Beach, California.  On May

24, 1991, the aircraft was ferried by CEA to Los Angeles,

California.  On May 25, 1991, CEA ferried the aircraft to

Shanghai, China.  

     Title to the aircraft is held by TAAL(CEA) I, a Cayman

Islands special purpose corporation (hereinafter, TAAL).  TAAL

purchased the aircraft from the Civil Aviation Authority of China

("CAAC").  The aircraft is on lease to China Aircraft Supplies

Corporation ("CASC") and is operated by CEA.  Since its delivery,

the aircraft has been used by CEA to carry passengers and cargo

between Shanghai and Los Angeles (via Anchorage occasionally) and

other destinations outside the U.S.. 

     At some future date, CEA will transport the aircraft either

as a regularly scheduled commercial flight carrying passengers

and cargo from Shanghai to Los Angeles, or as a nonrevenue ferry

flight.  While on the ground at the U.S. airport, TAAL will sell

the aircraft to PSRC.  PSRC will immediately, thereafter, lease

the aircraft back to CEA (or CASC) for a period of approximately

12 years.  Both before and after the sale and lease, the aircraft

will be registered and documented under the laws of China. 

Shortly after the sale and lease (within 48 hours thereafter),

the aircraft will leave the U.S. on a scheduled commercial

passenger flight or a nonrevenue flight.  The aircraft will

continue to be used in CEA's international airline business. 

ISSUE:

     Whether or not a sale of an aircraft, to a U.S. purchaser,

upon arrival from a flight in international traffic into a U.S.

airport and subsequently reentered into international traffic  is

subject to treatment as imported merchandise. 

LAW AND ANALYSIS:

     A foreign aircraft arriving in the U.S. in international

traffic and to be used solely in international traffic while in

the U.S. is not considered as imported merchandise and is

eligible for admission without payment of duty under 19 CFR

10.41.  See 19 U.S.C. 1322(a) and HRL 297003.  However, if

withdrawn from use solely in international traffic for use in

this country the aircraft would become imported merchandise and

subject to the payment of duties.  See 19 CFR 10.41(d) and T.D.

54826(1), (2) and (3).  (emphasis added)

     Specifically, 19 CFR 10.41(c) provides that a foreign

aircraft is subject to treatment under 19 CFR 122 (air commerce

regulations) unless entered under 19 CFR 10.31 (temporary

importation under bond (T.I.B.)), 10.183 (the "Civil Aircraft

Agreement") or 10.41(d) (transportation of passengers or cargo

domestically).  The application of these sections to the

situation at hand follow. 

     Presently, the aircraft in question would not be eligible

for entry under a T.I.B. since: (1) it is not being entered into

the U.S. to be used in any of the specified ways provided for

under Chapter 98, subchapter XIII, Harmonized Tariff Schedules of

the U.S. (HTSUS); and (2) it is to be brought into the U.S. for

the purpose of sale. 

     Additionally, the importer could enter the aircraft under 19

CFR 10.183 and qualify for duty-free treatment under Heading

8802, HTSUS.  Since the aircraft is in international traffic

however, there is no requirement to enter it into the U.S.

Customs terrritory. 

     Finally, section 10.41(d) would not be applicable under the

circumstances since the aircraft will not be utilized in the U.S.

to carry merchandise or passengers between points in the U.S. for

hire or as an element of a commercial transaction.  A sale of the

aircraft, under the circumstances, in and of itself would not be

significant enough to constitute a diversion from its use in

international traffic.  (See generally HRL 106404 (containers).) 

     From the facts presented, the aircraft in question is used

in international traffic since it will be coming to the U.S. from

a foreign port and flown as a regularly scheduled flight between

Shanghai and Los Angeles - Los Angeles and Shanghai.  In the

event the flight schedule does not coincide with the date of sale

requiring the aircraft to be ferried to the U.S. or to Shanghai,

its status as a flight in international traffic would not be

altered.  Customs therefore, would not consider the aircraft to

be imported and entered into the U.S. Customs territory. 

     If, however, the importer chooses to enter the aircraft

under the Civil Aircraft Agreement or the aircraft is diverted

from its use in international traffic, then entry of the

merchandise into the U.S. Customs territory would be required and

duty-free treatment would be extended to the aircraft.  Under

these circumstances, the procedures for arrival, entry and

clearance of the aircraft must comply with 49 U.S.C. App. 1509(c)

(1988), 19 U.S.C. 1644 (1988), 19 U.S.C. 1433 (1988), 19 CFR

122.41 et. seq. (1990). (See, HQ 111395.)

HOLDING:

     Based upon the foregoing, the aircraft in question would not

be withdrawn from international traffic and imported into the

U.S. Customs territory unless the above events occur. 

                                   Sincerely,

                                   John Durant, Director




