                            HQ 544381

                        November 25,1991

VAL CO:R:C:V  544381 DPS

CATEGORY:  Valuation

Area Director

Western Great Lakes Area

Minneapolis, Minnesota  55401

RE:  I.A. Request 34/89; payments for tooling to produce

     prototypes, research and development; license fees,

     royalties and technical aid; assists; apportionment of

     assists; indirect payments

Dear Sir:

     This is in response to your memorandum (App-7-

10:GL:AAD:CO:I JB) dated June 16, 1989, and a memorandum from

NIS Division, Branch 1 (CLA-2-85:S:N1:101-118) dated August

7, 1989, requesting internal advice on transactions involving

Lake Center Industries (LCI), and the dutiability of certain

payments and fees in connection with the importation of

prototype switches imported from England during the years

1984 through 1987.  LCI, formerly represented by the law firm

of Katten Muchin & Zavis, which initiated this internal

advice request through the port of Minneapolis, Minnesota,

now represents itself through its in-house counsel.  

FACTS:

     LCI manufactures and sells certain automobile switchgear

in the United States.  In connection with its manufacture of

the switchgear, LCI imports prototype switches from Lucas

Industries ("Lucas") in England.  The switchgear are imported

through the ports of Detroit and Minneapolis.  In addition to

the invoiced amounts that LCI pays Lucas for the prototypes,

during the years 1984 through 1987, LCI also made payments to

Lucas for tooling, research and development ("R&D") and

testing.  

     LCI asserts that while the tooling, R&D, testing

equipment and testing it pays for appears to be includable in

transaction value, the dutiable portion of those expenditures

is minimal.  In its submission, LCI characterizes these

payments as assists and contends that the payments should be

allocated over the products benefited by them in accordance

with section 152.103(e) Customs Regulations (19 C.F.R.

 152.103(e)), in a manner consistent with generally accepted

accounting principles.  Minneapolis Customs and the National

Import Specialist agree that the payments for tooling, R&D

and testing do not fall within the statutory definition of

assists.  They believe that the payments are indirect

payments which are part of the price actually paid or payable

for the imported merchandise, which in this case are the

prototypes.

     In addition to payments for tooling, R&D, and testing,

LCI pays Lucas a technical aid fee and part of royalty

income.  Pursuant to the license agreement between Lucas

Industries and LCI, Lucas granted LCI the exclusive right to

make, use and sell in the United States certain switchgear. 

Under the agreement, Lucas undertook to (1) allow LCI

representatives to visit Lucas' facility in England and

arrange for their instruction in Lucas' methods and

techniques, (2) supply LCI with the technical information

necessary to enable LCI to manufacture and sell the devices,

(3) communicate to, and allow LCI to use, any improvements,

(4) seek to obtain patents or registered designs in the

United States for any improvements and (5) offer to sell

devices or their components to LCI.  In addition, Lucas and

LCI agreed to share, in equal parts, certain costs associated

with each individual device manufactured under the license

agreement.  These costs are:

     (1)  the cost of production and sample tooling

          performed in the United States by LCI,

          less reimbursement of these costs to LCI

          by the ultimate U.S. purchaser;

     (2)  the cost of sampling and sales promotion

          conducted by LCI;

     (3)  the cost of liaison visits of LCI personnel to

          Lucas' facilities;

     (4)  the cost of LCI's custom-designed plant and

          equipment;

     (5)  the cost of liaison visits of Lucas personnel

          to LCI's facilities; and

     (6)  the cost of prototypes, samples, testing and

          development incurred by Lucas, less amounts

          received by Lucas from the ultimate U.S.

          purchaser.

     When manufacturing of a particular device in commercial

quantities begins, the above costs are totalled and divided. 

If one party has incurred more than fifty percent of the

costs, half of the excess amount becomes a debt of the other

party.  When Lucas incurs more than fifty percent of these

costs, LCI pays Lucas what it characterizes as a license fee

in the amount of fifty percent of the excess costs.

     Counsel states that the technical aid fee is a one-time

payment, representing in the words of the agreement, "the

value of the right to use the Patents, Designs, Copyright and

know-how supplied by Lucas in respect of all current and

future Licensed Devices."  The technical aid fee is paid in

increments and is limited, in any one year, to the lower of

(a) twenty percent of a total specified amount (b) ten

percent of the gross Royalty Income or (c) one and one-half

percent of the sales revenue from the licensed devices.

Both the license fee and the technical aid fee are paid by

LCI out of its fifty percent share of royalty income. 

Royalty income is the sales revenue from the devices, less

LCI's manufacturing costs, selling and administrative

expenses, warranty costs and interest expense.

     LCI contends that none of the payments provided for in

LCI's license agreement are royalties and license fees of the

type contemplated by section 402(b)(1) of the Tariff Act of

1930, as amended by the Trade Agreements Act of 1979 

(19 U.S.C. 1401a(b); TAA) because LCI is not required to pay

them as a condition of the sale for exportation of the

importred merchandise.

ISSUES:

     (1)  Whether the payments made by the importer of

prototypes for tooling, R&D and testing, are considered to be

assists or part of the price actually paid or payable for the

imported merchandise; and whether such payments can be

allocated over the number of devices that can be demonstrated

to benefit from the expenditures, which include the imported

prototype samples and all subsequent devices based on the

prototypes that have been, and will be produced by LCI in the

United States.

     (2)  Whether the subject license fees, technical aid and

royalty payments are dutiable as statutory additions to

transaction value pursuant to  402(b)(1)(D).

LAW & ANALYSIS:

     For the purpose of this response, we assume that

transaction value is the proper basis of appraisement.  

Transaction value, the preferred method of appraisement is

defined in section 402(b)(1) of the TAA as the "price

actually paid or payable for the merchandise" plus five

enumerated statutory additions.  As stated in  402(b)(4)(A):

     The term "price actually paid or payable" means the

     total payment (whether direct or indirect, and

     exclusive of any costs, charges, or expenses

     incurred for transportation, insurance, and related

     services incident to the international shipment of

     the merchandise from the country of exportation to

     the place of importation in the United States)

     made, or to be made, for imported merchandise by

     the buyer to, or for the benefit of, the seller.

The five enumerated statutory additions to transaction value

set forth in  402(b)(1) of the TAA are as follows:

          (A) the packing costs incurred by the

          buyer with respect to the imported

          merchandise;

          (B) any selling commission incurred by the

          buyer with respect to the imported

          merchandise;

          (C) the value, apportioned as appropriate, of

          any assist;

          (D) any royalty or license fee related to the

          imported merchandise that the buyer is

          required to pay, directly or indirectly, as a

          condition of the sale of the imported

          merchandise for exportation to the United

          States; and

          (E) the proceeds of any subsequent resale,

          disposal or use of the imported merchandise

          that accrue, directly or indirectly, to the

          seller.

Tooling, R&D and Testing

     With regard to the first issue involving LCI's payments

for tooling, R&D and testing, the importer asserts that such

payments constitute assists, and should be apportioned over

the anticipated production both abroad and in the U.S.  Your

office takes the position that such payments are not assists,

but rather indirect payments for the imported merchandise. 

We agree.  The term "assist" is defined in section

402(h)(1)(A) of the TAA as follows:

     any of the following if supplied directly or

     indirectly, and free of charge or at reduced cost,

     by the buyer of imported merchandise for use in

     connection with the production or the sale for

     export to the United States of the merchandise:

          (i) Materials, components, parts, and similar

          items incorporated in the imported

          merchandise.

          (ii) Tools, dies, molds, and similar items

          used in the production of the imported

          merchandise.

          (iii) Merchandise consumed in the production

          of the imported merchandise.

          (iv) Engineering, development, artwork, design

          work, and plans and sketches that are

          undertaken elsewhere than in the United States

          and are necessary for the production of the

          imported merchandise.

     It has been Customs position that a payment of money

from the buyer to the foreign manufacturer does not

constitute an assist within the meaning of  402(h)(1)(A).  

In Headquarters Ruling Letter (HRL) 543376, dated November

13, 1984, Customs held that a payment by an importer to a

foreign manufacturer for the design and development of a

prototype industrial robot was not an assist, but rather was

dutiable as part of the price actually paid or payable to the

seller as a direct payment for the prototype.  See also HRL

543983, dated December 2, 1987.  

     With regard to testing costs, Customs has held that

testing costs are not assists, but are dutiable as part of

the price actually paid or payable when paid by the buyer to

the seller of the imported merchandise (See HRL 542187, dated

November 7, 1980 (TAA No.11), and HRL 543645, dated February

17, 1987).  With regard to payments for tooling, Customs has

held that payments made by the buyer to the seller to produce

or buy such items as tools and molds (which, if provided by

the buyer, would constitute assists) necessary to produce the

subject merchandise, constitute part of the price actually

paid or payable for the imported merchandise.  (See HRL

542812, dated July 19, 1982, and HRL 543983, dated December

2, 1987).  

     Here, the imported prototypes that are developed, tested

and sold by Lucas to LCI are a necessary step in the

subsequent manufacture of switchgear in the United States. 

Accordingly, we find that the payments for tooling, R&D and

testing are part of the price actually paid or payable for

the imported prototypes.  We note that the Customs

Regulations do not provide guidelines specifically for the

apportionment of direct payments, as they do for assists. 

Consequently, under the circumstances no authority exists to

apportion these expenditures over the anticipated number of

units produced, as LCI's former counsel has requested. 

Furthermore, even if apportionment was proper under the

circumstances, which it is clearly not, such apportionment

pursuant to  152.103(e) of the Customs Regulations could only

be applied to those units produced abroad and imported into

the U.S., not to units manufactured in the U.S.

License Fees, Royalties and Technical Aid Fees

     Based on the information provided in the I.A. request,

the license fees, royalties and technical aid fees described

by LCI relate to LCI's purchase from Lucas of the right to

use, make and sell certain switchgear in the U.S.  

Consistent with their agreement, LCI acquires the designs,

patents, copyrights and know-how utilized by Lucas in

developing the prototypes, for production of switchgear in

the United States by LCI.  LCI has indicated that payments

made pursuant to the license agreement are not related to the

imported merchandise.  LCI is not required to pay royalty and

license fees as a condition of the sale for exportation of

the merchandise.  Rather, these payments are related to LCI's

domestic production of switchgear.  The technical aid

payment, stated to be a one-time payment, likewise covers

U.S. production units, and is not related to the sale of

imported merchandise.

     Consistent with the language set forth in  402(b)(1)(D)

of the TAA, Customs held in HRL 543773, dated August 28,

1986, that where the royalty payment is not related to the

imported merchandise, is not paid as a condition of the sale

of the imported merchandise, is not connected to the

ownership or importation of the merchandise, but rather, the

payment is for the use of the trademarks and techniques with

regard to the product, the royalty is not added to the price

actually paid or payable.  Likewise, in HRL 543617, dated

June 8, 1987, the licensing fee in question did not relate to

the imported merchandise.  The rights granted to the importer

related to the distribution and servicing of the affected

merchandise as well as the worldwide use of the

manufacturer's technical data and trademarks.  Customs held

that the fee was not dutiable as part of the transaction

value of the imported merchandise.  

     Here, the license fees, technical aid fees and royalties

are not required to be paid as a condition of the sale of the

imported merchandise (the prototypes) for exportation to the

U.S.   Based on the information provided, these various fees

paid pursuant to the Licensing Agreement between LCI and

Lucas, pertain directly to the U.S. production of switchgear

that utilizes the technology, methodology, and equipment 

developed by Lucas and incorporated in the imported

prototypes.  As long as these payments are separate from the

importer's payments for tooling, R&D and testing discussed

above, they are not to be added to the price actually paid or

payable for the imported merchandise.  

HOLDING:

     The payments made by LCI to Lucas for tooling, R&D and

testing are part of the price actually paid or payable for

the imported merchandise, which are prototype samples.  The

additional payments which are characterized as license fees,

technical aid fees and royalties, paid by LCI to Lucas, are

not required to be paid as a condition of the sale of the

merchandise to the U.S.  These payments are related to units

produced in the U.S.  Accordingly, they are not dutiable

under  402(b)(1)(D) of the TAA.

                              Sincerely,

                              John Durant, Director

                              Commercial Rulings Division




