                            HQ 544436

                        February 4, 1991

VAL CO:R:C:V 544436 VLB

CATEGORY: Valuation

District Director

909 First Avenue

Room 2039

Seattle, Washington  98174

RE:  Dutiability of Royalty Payments; IA 69-89

Dear Sir:

     This is in response to your memorandum (APP-6 SE:C:D VY),

dated November 3, 1989, requesting internal advice on the

dutiability of payments made by Hasbro Industries, Inc.

(hereinafter referred to as "the importer") to Takara Co., Ltd.

(hereinafter referred to as "the seller").  We regret the delay

in responding.

FACTS:

     The importer, in a letter dated August 10, 1989, states that

it buys and imports toys from the seller, who is the licensor. 

Upon the resale of the toys in the U.S. the importer must make a

royalty payment to the seller.  The importer has provided a copy

of an Agreement that was executed between the importer, the

seller, and Takara U.S. on November 1, 1983.

     Under the Agreement, Takara U.S. agreed to release its

rights to sell certain toys within a specified territory that

included the U.S. Agreement, page 2, para. 1.  The seller agreed

to make certain products available for exclusive sale within the

territory, and the importer agreed to buy the products that were

manufactured by the seller.  Agreement, page 3, para. 2.  The

individual sales agreement, the "Purchase Contract", made between

the parties is subject to the terms and conditions of the royalty

agreement.  Id.

     Further, the seller granted the buyer the exclusive right to

sell the products within the territory, as well as the right to

manufacture or subcontract the manufacturing of the products. 

Agreement, page 3, para. 3.  In consideration for these rights,

the importer agreed to pay Takara U.S. a royalty rate between 5%

and 7% of the "Invoice Price" of the products, regardless of

whether the importer purchased the products from the seller, or  - 2 -

manufactured the products.  The specific royalty rate varied by

product depending upon the profit level of the importer. 

Agreement, page 7, para. 8.

     The "invoice price" is defined as the importer's "Invoice  

Price minus Seven Percent (7%) to cover any and all deductions

and allowances."  All royalties that were due to Takara U.S.

accrued upon the sale of the products regardless of the time of

collection by the importer.  The products were considered to be

"sold" on "the date when it is billed or invoiced, shipped or

paid for, whichever occurs first".  Agreement, page 8, para.

8(1).

     Finally, the importer must pay a minimum royalty of

$1,000,000 annually to maintain the exclusiveness of its right to

the listed products.  Id.  If the importer fails to pay the

minimum royalty, Takara U.S. has the option of cancelling the

Agreement or of converting the Agreement to a nonexclusive right

to sell the products.

     Subsequently, on July 31, 1984, the Agreement was amended

"to more accurately reflect the relative contributions of Takara

Co., Ltd. and Takara Toys Corporation [Takara U.S.] in the

implementation of the Agreement and to reflect the fact that

Takara Co., Ltd's involvement has been far more than originally

anticipated while Takara Toys Corporation's [Takara U.S.]

involvement has been far less than originally anticipated". 

Under the amendment, as of August 1, 1984, the royalties that the

importer was to pay to Takara U.S., were to be split.  Ninety

percent of all royalty payments were to be paid by the importer

directly to the seller.  Ten percent of the royalty payments were

to be paid to Takara U.S.

     A Supplemental Agreement was executed between the parties on

November 18, 1985.  The Supplemental Agreement extended the sales

territory and addressed television and motion picture rights

involving the listed products and derivations of the products. 

In addition, the minimum royalty was raised to $1,500,000

annually. Supplemental Agreement, page 6, para. h.

     Finally, a Continuation Agreement was executed on September

1, 1986, to extend the term of the Agreement and to remove Takara

U.S. from the terms of the Agreement.  All rights and duties of

Takara U.S. under the Agreement were assumed by the seller.
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ISSUE:

     Whether the payments made by the buyer to the seller

pursuant to the Agreement, the Supplemental Agreement, and the

Continuation Agreement are included in the dutiable value of the

merchandise.

LAW AND ANALYSIS:

     Transaction value, the preferred method of appraisement is

defined in section 402(b), Tariff Act of 1930, as amended by the

Trade Agreements Act of 1979 (19 U.S.C. 1401a(b); TAA), as the

"price actually paid or payable for the merchandise when sold for

exportation to the United States."

     In addition, sections 402(b)(1)(D) and (E) of the TAA

provide for additions to the price actually paid or payable for:

     (D) any royalty or license fee related to the imported

     merchandise that the buyer is required to pay, directly

     or indirectly, as a condition of the sale of the

     imported merchandise for exportation to the United

     States; and

     (E) the proceeds of any subsequent resale, disposal, or

     use of the imported merchandise that accrue, directly

     or indirectly, to the seller.

     There does not appear to be any dispute that transaction

value is the proper method of appraisement for the imported

merchandise.

     The importer contends that the royalty payments are not

dutiable under section 402(b)(1)(D) of the TAA for several

reasons.  First, the importer argues that the royalty payments

are based on future sales of the toys.  That is, the payments are

triggered upon the resale of the product rather than on the

importation of the product.  

     In addition, the importer asserts that the royalty payment

is paid for rights that are separate and apart from the right of

ownership.  Thus, the importer concludes that the royalty

payments are not dutiable because the payments are not a

condition of sale of the imported merchandise.  The importer

cites Headquarters Ruling Letters (HRL's), 542844, dated June 17,

1982, 544061, dated May 27, 1988, and 544129, dated August 31,

1988, to support its position.
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     In HRL 542844, the importer and the exporter entered into a

license agreement that granted the importer the exclusive right

to manufacture and distribute the exporter's products in North

America.  In consideration for the exclusive rights the importer

agreed to pay a multi-year, multiple factor, royalty payment

package to the exporter.  The ultimate annual royalty payment to

the exporter was determined by a percentage arrangement based on

the importer's U.S. business.  No royalty payments were due on

products purchased from the exporter.

     Customs held that the royalty payments were not dutiable

under section 402(b)(1)(D).  The rationale of the holding was

that the importer would have been able to purchase the

merchandise from the exporter regardless of whether the royalty

fee was paid.  Therefore, the payments were not a condition of

the sale of the imported merchandise.  

     In addition, in HRL 542844, Customs stated that the royalty

agreement specifically excluded the value of imported merchandise

from the royalty computation formula.  Thus, the fees were not so

inextricably intertwined with the imported merchandise as to be

considered part of the purchase price of the goods.  Customs did

not address the applicability of section 402(b)(1)(E).

     HRL 544061, dated May 27, 1988, involved a situation wherein

the importer entered into a license agreement with the licensor

who owned certain proprietary rights in a product.  The agreement

granted the importer an exclusive, unrestricted and unlimited

right and license to manufacture, use and sell the product in the

U.S. under the conditions set forth in the agreement.  Two

payments of $50,000 each were paid within 12 months from the date

of execution of the agreement.  The importer also paid the

licensor a royalty based upon the net sales of the product only

in situations where the importer purchased the product from a

party other than the licensor.  

     Customs held that the royalty payments were not to be added

to the price actually paid or payable for the merchandise under

section 402(b)(1)(D) of the TAA.  Customs found that the payments

were not a condition of sale of the imported goods.  The payments

were not tied to the importation of the product but rather, were

paid for the right to manufacture and use the product in the U.S. 

Moreover, if the imported product was used for testing or

research, i.e., uses which did not produce sales, no royalty was

owed by the importer.  Once again, Customs did not address the

applicability of section 402(b)(1)(E).

     In HRL 544129, dated August 31, 1988, the importer made

royalty payments to a licensor that was related to the seller. 

The royalty payments were for the exclusive right to use and sell

a drug in the U.S.  The royalty was 5% of the importer's net  - 5 -

sales.  The importer also acquired the right to manufacture the

drug in the U.S. if the manufacturer could not fulfill the

requirements in the supply agreement.  The importer also was

granted the right to use the licensor's know-how.  Finally, the

amount owed to the licensor was reduced by payments made to an

unrelated company in the U.S. that was originally involved in the

early developments of the product.

     In HRL 544129, Customs held that the royalty payments were

not dutiable under section 402(b)(1)(D) of the TAA.  The basis of

the holding was that the payments were not a condition of the

sale of the imported merchandise.  The payment was for rights

that were separate and apart from the right of ownership on

payment of the purchase price.  The royalty payments were

triggered upon the resale of the product rather than the

importation of the product.  Customs cited HRL 544061, supra, as

authority for this position.  Customs did not address the

applicability of section 402(b)(1)(E) in HRL 544129.

     The facts in the present case are analogous to the facts in

the cases cited by the importer.  That is, the royalty payments

are for the right to sell the imported products within a

specified area, as well as to manufacture the products.  Under

the cited rulings these payments would not be considered to be a

condition of sale of the imported goods.  Therefore, the payments

would not be dutiable royalties under section 402(b)(1)(D) of the

TAA.

     However, an examination of only section 402(b)(1)(D) does

not provide a complete analysis of the issue presented.  As

previously discussed, section 402(b)(1)(E) of the TAA provides

for proceeds of any subsequent resale of the imported merchandise

that accrue to the seller to be added to the price actually paid

or payable for the imported merchandise.  In the legislative

history of the TAA Congress clearly stated that section

402(b)(1)(E) of the TAA must be examined in cases such as this

one.

     Specifically, in the Report of the Committee on Ways and

Means, House of Representatives (H.R. Rep. No. 317, 96th Cong.,

1st Sess. (1979), at p. 80) concerning the adoption of the TAA,

the Committee pointed out that "certain elements called

"royalties" may fall within the scope of the language under

either new section 402(b)(1)(D) or 402(b)(1)(E) or both"

(emphasis added).  
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     In the present case, there is no dispute that the royalty

payments become due upon the importer's resale of the imported

merchandise.  These proceeds of the subsequent resale clearly

inure to the benefit of the seller.  Therefore, we hold that the

"royalty" payments that the importer pays to the seller pursuant

to the Agreement, the Supplemental Agreement, and the

Continuation Agreement are to be added to the price actually paid

or payable for the imported merchandise under section

402(b)(1)(E) as proceeds of subsequent resale.

     As previously discussed, the importer must pay a minimum

royalty of $1,500,000 annually.  If the proceeds of the

subsequent resale are not sufficient to meet this requirement,

the importer will be required to pay the remaining amount to meet

the minimum royalty.  Any amount that the importer must pay

beyond the proceeds of the subsequent resales will not be

dutiable.  This is due to the fact that there will not be any

imported merchandise to which the payment would apply.

     Finally, Customs recognizes that there are several

Headquarters Ruling Letters that contain a general statement that

when a royalty or license fee is determined not to be part of

transaction value under section 402(b)(1)(D), no authority exists

for including the fee in transaction value as proceeds of a

subsequent resale under section 402(b)(1)(E). 

     Upon reviewing these statements in the context of the clear

language of the statute, and the previously cited House Ways and

Means Committee Report, we have determined that the position

taken in the prior rulings is contrary to the Congressional

intent of the TAA and renders meaningless the proceeds of

subsequent resale provision in the TAA.  As a result, the

following HRL's are modified accordingly:  542900 (12-9-82), 

542926 (1-21-83), 543529 (10-7-85), 543773 (8-23-86), 544102 (2-

17-89). 
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HOLDING:

     The payments made by the buyer to the seller pursuant to the

Agreement, the Supplemental Agreement, and the Continuation

Agreement are proceeds of a subsequent resale that accrue to the

seller.  Therefore, the payments are to be added to the price

actually paid or payable under section 402(b)(1)(E).

                              Sincerely,

                              John Durant, Director

                              Commercial Rulings Division




