                                   HQ 544501

                                   October 18, 1991

VAL CO:R:C:V  544501 ML

CATEGORY:  Valuation

District Director

Laredo, Texas

RE:  Appropriate Deduction for U.S. Inland Freight Costs;

     Applications for Further Review of Protest Nos.XXX, and XXX

Dear Sir:

     These protests were filed against your appraisement

decisions in the liquidation of various entries made by Maria C.

Longoria, (hereinafter referred to as the "importer"), of tile,

floor and wall ceramic.  While the subject protests were filed in

1985 and 1986, the files were received at Headquarters in 1990. 

Nonetheless, we regret the delay for the time the file has been

in Headquarters.

FACTS:

     According to the submission, the imported merchandise

consisted of tile, floor and wall ceramic.  The importer

presented an invoice to Customs which stated the price of the

merchandise and charges for U.S. inland freight.  The terms of

sale were FOB San Antonio, Texas.  In an interview with Customs,

shippers stated that all operating costs on their trucks were

being apportioned over those miles travelled in the U.S. and

ignoring those miles operated in Mexico.  You believe this is

inconsistent with generally accepted accounting procedures.

     Customs requested and received the annual transportation

expenses for operating trucks both in Mexico and the U.S. from

the shippers. The annual mileage operated in Mexico and the U.S.

by the shippers was also received.  The import specialist then

calculated what it believed was a reasonable cost per mile by

dividing the total annual miles operated in Mexico and the U.S.

by the total annual expenses.  The resultant figure was $XXX per

mile.  The amount was used to arrive at the calculated cost of

U.S. inland freight to various destinations.

     Your office recommended that the protests be denied since no

actual evidence of the freight charges claimed was furnished by

the importer.

ISSUE:

     Whether a separately identified, reasonable cost or charge

for the transportation of the merchandise after importation

existed and should not have been included in the transaction

value of the imported merchandise.

LAW AND ANALYSIS:

     Transaction value, the preferred method of appraisement, is

defined in section 402(b)(1) of the Tariff Act of 1930, as

amended by the Trade Agreements Act of 1979 (19 U.S.C. 1401a(b);

TAA) as the "price actually paid or payable" for imported

merchandise when sold for exportation to the United States, plus

certain enumerated additions.  This is more specifically defined

in section 402(b)(4)(A) of the TAA, as the following:

          The term "price actually paid or payable" means the

          total payment (whether direct or indirect, and

          exclusive of any costs, charges, or expenses incurred

          for transportation, insurance, and related services

          incident to the international shipment of the

          merchandise from the country of exportation to the

          place of importation in the United States) made, or to

          be made, for imported merchandise by the buyer to, or

          for the benefit of, the seller.  (emphasis added)

     In T.D. 84-235 (49 Fed. Reg.46886), dated November 29, 1984,

Customs amended 19 CFR 152.103(a)(5), covering the dutiability of

foreign inland freight and other services incident to the

international shipment of merchandise.  The applicable provision

of the amended regulation, 19 CFR 152.103(a)(5)(ii) states the

following:

     Sales other than ex-factory.  As a general rule, in those

     situations where the price actually paid or payable for

     imported merchandise includes a charge for foreign inland

     freight, whether or not itemized separately on the invoices

     or other commercial documents, that charge will be part of

     the transaction value to the extent included in the price. 

     However, charges for foreign inland freight and other

     services incident to the shipment of the merchandise to the

     United States may be considered incident to the

     international shipment of that merchandise within the

     meaning of section 152.102(f) if they are identified

     separately and they occur after the merchandise has been

     sold for export to the United States and placed with a

     carrier for through shipment to the United States. 

     (emphasis added)

     As regards transportation costs that were incurred after the

merchandise has been imported, section 402(b) allows a deduction

for ...any reasonable cost or charge that is incurred for b) the

transportation of the merchandise after such importation.  (See,

 152.103(i), Customs Regulations (19 CFR 152.103(i)). 

Specifically, section 402(b)(3) of the TAA provides:

     (3)  The transaction value of imported merchandise does not

     include any of the following, if identified separately from

     the price actually paid or payable and from any cost or

     other item referred to in paragraph (1):

     (A)  Any reasonable cost or charge that is incurred for...

          (ii) the transportation of the merchandise after such

               importation.

     (B)  The customs duties and other Federal taxes currently

          payable on the imported merchandise by reason of its

          importation, and any Federal excise tax on, or measured

          by the value of, such merchandise for which vendors in

          the United States are ordinarily liable.

The above cited statutory provision clearly states that the

transaction value of imported merchandise does not include any

reasonable cost incurred for post-importation transportation of

the merchandise that is identified separately from the price

actually paid or payable.

     In an interview with your office, shippers stated that all

of the operating costs on their trucks were being apportioned

over the miles travelled in the U.S., disregarding the miles

operated in Mexico.  You believe the method used by the shippers

to compute U.S. inland freight was not in keeping with generally

accepted accounting procedures (GAAP) and resulted in an inflated

deduction for U.S. freight.  No authority exists for deducting

transportation charges where it is unclear whether the invoiced

amount was for foreign inland freight or for post-importation

freight costs.  Since sufficient evidence is not available to

make the adjustment, no adjustment to the price will be made.

HOLDING:

     In accordance with the above, insufficient evidence exists

to make a deduction from transaction value for the transportation

of the merchandise after importation.

     Accordingly, you are directed to deny the protests.  A copy

of this decision should be attached to Form 19, Notice of Action,

to be sent to the protestant.

                                   Sincerely,

                                   John Durant, Director




