                                   HQ 544620

                                   December 23, 1991

VAL CO:R:C:V  544620 ML

CATEGORY:  Valuation

Area Director, JFK

New York, New York

RE:  Deductions From the Appraised Value for Freight Costs;

     Application for Further Review of Protest No. XXXX

Dear Sir:

     The protest was filed against your appraisement decision in

the liquidation of various entries made by Happy Kids Ltd.  The

wearing apparel was manufactured in China.  The protestant takes

issue with the method of determining transaction value on 46

importations.  The merchandise was appraised pursuant to

transaction value, section 402(b) of the Tariff Act of 1930, as

amended by the Trade Agreements Act of 1979 (TAA; 19 U.S.C.

1401a(b)).

FACTS:

     Happy Kids Ltd., (hereinafter referred to as the

"importer"), imported infants and girls cotton coveralls

manufactured in China and subject to quota.  The merchandise was

purchased C&F New York, to be shipped by ocean vessel.  Counsel

for the importer states that when it became apparent that the

quota from China would close, the importer and manufacturer

agreed to ship the merchandise by air.  Pre-paid airway bills by

the manufacturer were submitted in support of this claim.  In

consideration for the manufacturer's agreement to ship the

merchandise by air, the original purchase price was increased. 

The merchandise was entered in late March and April 1987, at the

final invoice price paid to the manufacturer, plus the cost of

assists, with a deduction for estimated costs for shipping the

merchandise by ocean freight.  Several of the air freight bills

submitted exceed the C&F invoice value.

     Your position is that the freight forwarder's pre-paid

airway bills are not correct and should not be used as a basis

for freight deductions.  You ask us to note, that when you

obtained freight bills from Japan Air Lines (JAL), the airline

which flew the merchandise from Hong Kong to New York, the

freight charges for air shipments numbered 4, 15, 16, 17, 18, &

25 were less than those charges which were shown on the freight

forwarder's airway bill for the same international freight. 

Officials for JAL stated that the face amount shown as prepaid on

their airway bills were not the amount actually received by the

airline.  Blank airway bills were given to the freight forwarder

who fills in all the information.  The freight forwarder then

paid the airline the face amount on it's bill and then the

airline rebates a percentage back to the freight forwarder.  You

ask us to note, that the freight forwarders' submitted affidavits

stating that the amounts represented on the airway bills were

correct and that no rebates were given.

     You conclude, that although an itemized charge for

international freight was included in the invoice price, the

commercial reality was that the prices for the shipments

resembled F.O.B. terms rather than C&F because it appeared that

the cost of international air freight was not included in the

renegotiated invoice price.  Therefore, since air freight was not

included in the invoice price, it did not form part of the "price

actually paid or payable" as there was no payment by the importer

to the seller for the air freight.  The only freight charge paid

by the importer, in your opinion, was the itemized freight charge

shown on the commercial invoice, and that charge was deducted

from the invoice at the time of entry.  Consequently, you would

allow no additional deduction for air freight.

     In contrast, the importer is of the opinion that the amount

shown on the freight forwarder's airway bill as prepaid should be

deducted as freight costs.  In support of this position, the

importer points to section 402(b)(4)(A) of the TAA, quoted above,

and Headquarters Ruling Letter (HRL) 542467, dated August 13,

1981.  In HRL 542467, we stated that it was the actual

transportation costs that we were seeking, rather than the amount

shown on the SCI, if that was not the true cost.  Counsel for the

importer concluded, therefore, that actual international freight

charges, as reflected in the freight forwarder's bill, must be

deducted.

ISSUE:

     Whether the transaction value of the imported merchandise

can be determined, and if so, was it the value of the invoice

prices, less the cost of freight as shown on a freight

forwarder's prepaid airway bill, plus the cost of assists.

LAW AND ANALYSIS:

     The method of appraisement used in connection with these

entries, transaction value, is defined in section 402(b) of the

TAA as the "price actually paid or payable for the merchandise

when sold for exportation to the United States," plus certain

enumerated additions.  In the instant case, there is no dispute 

that assists, as that term is defined in section 402(h) of the

TAA, were provided to the manufacturer and therefore, are added

to the "price actually paid or payable".  The "price actually

paid or payable" is defined in section 402(b)(4)(A) of the TAA

as:

          ...the total payment (whether direct or indirect, and

          exclusive of any costs, charges, or expenses incurred

          for transportation, insurance, and related services

          incident to the international shipment of the

          merchandise from the country of exportation to the

          place of importation in the United States) made, or to

          be made, for imported merchandise by the buyer to, or

          for the benefit of, the seller.  (emphasis added)

     While we may be concerned about the procedures used in the

issuance of freight bills, we do not believe the resolution of

this issue is controlling with respect to the instant case. 

Freight costs pertaining to the international movement of

merchandise from the country of exportation are, to the extent

included in the price actually paid or payable, to be excluded

from the total payment made for imported merchandise appraised

under transaction value.  Here, proper documentation establishing

the actual freight costs to be excluded was submitted to Customs.

     Section 402(b)(2)(A) of the TAA limits the acceptability of

transaction value in a number of instances.  This section

provides, in relevant part:

          "The transaction value of imported merchandise

          determined under paragraph (1) shall be the appraised

          value of that merchandise for the purposes of this act

          only if...(ii) the sale of, or the price actually paid

          or payable for, the imported merchandise is not subject

          to a condition or consideration for which a value

          cannot be determined with respect to the imported

          merchandise." (emphasis added)

     In the instant case, the importer stated that the

merchandise was originally purchased for a C&F price, to be

shipped by ocean vessel, yet the price was renegotiated prior to

exportation resulting in a higher C&F price, to be shipped by

air.  As it turns out, the "renegotiated price" does not

represent a value for the goods and a value for the supposedly

included air freight costs.

     Section 402(b)(4)(A) of the TAA, in allowing for a deduction

from the total payment for the actual expenses incurred for

transportation, insurance and other services incident to the

international shipment of the merchandise, attempts to arrive at

essentially an FOB or ex-factory price for the goods subject to

appraisement.  In a C&F delivered price for imported merchandise,

the allowance for international freight costs represents the

adjustment necessary to calculate the price actually paid or

payable for the imported merchandise.

     In these situations in which an amount reflecting actual air

freight has not been included in the price actually paid or

payable, to make an adjustment for air freight would frustrate

the intent of Congress and lead to absurd results.  Consequently,

we are of the opinion that the imported merchandise is subject to

a condition or consideration for which a value cannot be

determined, as defined in section 402(b)(2)(A)(ii) of the TAA. 

Therefore, transaction value cannot be used.

     Since transaction value is inappropriate for use in

connection with the imported merchandise, the next statutorily

obtainable method of appraisement must be considered.

HOLDING:

     In light of the foregoing, transaction value is

inappropriate because the renegotiated C&F price, to be shipped

by air subjected the merchandise to a "condition... for which a

value cannot be determined with respect to the imported

merchandise," within the meaning of section 402(b)(2)(A)(ii) of

the TAA.

     The merchandise should be appraised using the next

statutorily obtainable method of appraisement.

     Accordingly, you are directed to deny the protest in a

manner consistent with the instructions set forth above.  In the

event that you are unable to obtain the information necessary to

appraise the merchandise in a manner consistent with the above,

you may have no alternative but to deny the protest in full.  A

copy of this decision should be attached to Customs Form 19 and

mailed to the protestant as part of the notice of action on the

protest.

                                   Sincerely,

                                   John Durant, Director




