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VAL CO:R:C:V  544624 DPS

CATEGORY:  Valuation

John M. Peterson, Esq.

Neville, Peterson & Williams

39 Broadway

New York, New York 10006

RE:  Dutiability of certain production and non-production

     machinery furnished to foreign manufacturer by importer

Dear Mr. Peterson:

     This is in response to your letter of December 31, 1990,

requesting a ruling on behalf of Aris-Isotoner, Inc.

("Aris").  Specifically, you seek a ruling on issues similar

to those addressed in Headquarters Ruling Letter (HRL)

544323, dated March 8, 1990, which concerns the dutiability

of certain charges incurred by Aris with respect to the

production of gloves and other merchandise by the company's

foreign manufacturing affiliate, Aris (Philippines) Inc.

(API).  Here you request that Customs rule on the question of

whether certain equipment, furnished by Aris free of charge

or at reduced cost to API, constitute dutiable assists.

FACTS:

     In HRL 544423 Customs ruled on the dutiability of a

variety of expenses which Aris incurred relative to the

production by API of certain imported gloves, slippers and

similar clothing accessories.  The costs involved in that

ruling included salary and benefit costs paid by Aris for

managerial personnel stationed at API, allocated costs of

Aris' purchasing and shipping departments, payments by Aris

for the warehousing and accounting of materials and supplies

used in the production of imported merchandise, and export

packing costs.  Aris also requested, at that time, that

Customs rule on the dutiability of certain equipment

described as "non-production" equipment furnished by Aris to

API.  We declined to rule on the dutiability of those

expenses because similar issues involving other non-

production equipment furnished by Aris to API were the

subject of litigation pending in the United States Court of

International Trade, specifically, Aris-Isotoner Gloves, Inc.

v. United States, CIT No. 83-06-00866.  The Court of

International Trade rendered its decision in the above matter

on October 10, 1990, wherein it addressed the issue of

treating certain "production" and "non-production" costs as

assists.

       In light of the recent CIT decision, Aris now seeks a

ruling to the effect that the equipment described below,

provided free of charge to API, not be considered assists. 

The equipment at issue includes the following items: dyeing

machines, computer printers, ribbons, barcode readers,

computer peripherals, computer diskettes and manuals,

electric cementing and folding machines, laboratory supplies,

tape dispensers, ceiling fans and microwave ovens.

ISSUE:

     Whether or not the equipment described above, furnished

by Aris free of charge or at reduced cost to API, constitute

assists under section 402(h) of the TAA.

LAW AND ANALYSIS:

     Transaction value, the preferred method of appraisement

is defined in section 402(b)(1) of the Tariff Act of 1930, as

amended by the Trade Agreements Act of 1979 (19 U.S.C.

1401a(b); TAA) as the "price actually paid or payable for the

merchandise" plus five enumerated statutory additions.

     One of the statutory additions is "the value,

apportioned as appropriate, of any assist...."  The term

"assist" is defined in section 402(h) of the TAA as follows:

     any of the following if supplied directly or

     indirectly, and free of charge or at reduced cost,

     by the buyer of imported merchandise for use in

     connection with the production or the sale for

     export to the United States of the merchandise:

          (i) Materials, components, parts, and similar

          items incorporated in the imported

          merchandise.

          (ii) Tools, dies, molds, and similar items

          used in the production of the imported

          merchandise.

          (iii) Merchandise consumed in the production

          of the imported merchandise.

          (iv) Engineering, development, artwork, design

          work, and plans and sketches that are

          undertaken elsewhere than in the United States

          and are necessary for the production of the

          imported merchandise.

Consistent with our previous ruling to Aris, HRL 544323, we

assume that transaction value is the proper method of

appraisement.

     In Aris Isotoner Gloves, Inc. v United States, Slip Op.

90-103 (October 10, 1990), the court cited Texas Apparel Co.

v. United States, 12 CIT   , 698 F. Supp. 932 (1988), aff'd,

883 F.2d 66 (CAFC 1989), cert. denied, 110 S.Ct. 728 (1990),

in recognizing the distinction between machinery which works

directly on the merchandise or contributes directly to its

manufacture, e.g., sewing machines, drill presses and ovens,

and machinery which is not used directly in the production of

merchandise itself, e.g., airconditioners and emergency

generators.  The court held that Aris was entitled to

recovery as to the non-production machinery, which is not

directly used in producing imported merchandise, while

machinery used directly in the production of imported

merchandise constitutes an assist under the language of 19

U.S.C. section 1401a(h)(1)(A).     

     In applying the court's decision to this case, we must

determine whether the various pieces of equipment provided by

Aris to API are considered to be production or non-production

machinery.  In its March 8, 1990, ruling request, Aris

provided a list of the non-production equipment at issue, and

briefly described each item's use.  

     The computer printers, ribbons, barcode readers,

computer peripherals, diskettes and manuals, ceiling fan and

microwave oven are described as having a general office use. 

The electric cementing and folding machine, and gum tape

dispensers are described as having a general office and

shipping department use.  The laboratory supplies are stated

to be used in research and testing, not merchandise

production.  The dyeing machines are used at the premises of

an unrelated API supplier for dyeing yarn that is used in the

manufacture of the subject imported merchandise.

     The above listed items used for general office purposes

only are not directly employed in the manufacture or

production of imported merchandise.  Accordingly, these

items, the computer printers, ribbons, barcode readers,

computer peripherals, diskettes and manuals, ceiling fans and

microwave ovens should not be considered assists.  

     The dyeing machines, however, are used in the

manufacture of the imported merchandise.  The yarns from

which the gloves, slippers and other clothing accessories are

manufactured are dyed by these machines.  Even though the

dyeing operations are undertaken in a plant separate from the

place of final assembly, such operations are directly

employed in the production of the imported merchandise. 

Therefore, these items should be considered assists under

section 402(h) of the TAA.

     Assuming the cementing and folding machines are not

utilized to pack the merchandise ready to ship for

exportation to the U.S., they would not be dutiable as

assists or includable in transaction value as packing costs. 

If they are used in the packing of the merchandise for

exportation to the U.S., they should be included as part of

transaction value pursuant to section 402(b)(1)(A) of the TAA

as packing costs incurred by the buyer with respect to the

imported merchandise.

     Regarding the laboratory equipment, we are unable to

render a ruling because sufficient information as to the

actual equipment supplied and its particular use was not

provided.

HOLDING:

     Except for the limitations set forth above, the

equipment having a general office use, not used in the

production or packing of the subject merchandise, should not

be treated as assists.  The dyeing machines employed in the

production of yarns used for the manufacture of the imported

merchandise are to be treated as assists.

                              Sincerely,

                              John Durant, Director




