                                   HQ 544654

                                   December 23, 1991

VAL CO:R:C:V  544654 ML

CATEGORY:  Valuation

Area Director

JFK Airport Area

Jamaica, New York 11430

RE:  Dutiability of Trial Weaving Charges as Part of the Price

     Actually Paid or Payable for the Imported Merchandise;

     Application for Further Review of Protest No. XXXX

Dear Sir:

     This protest was filed against your appraisement decision in

the liquidation of an entry made by Phillips-Van Heusen Corp.,

(hereinafter referred to as the "importer") of poly/cotton fabric

woven in Japan by Toyo Menka Kaisha, Ltd., (hereinafter referred

to as the "manufacturer").

FACTS:

     According to the submission, the importer is a domestic

manufacturer and distributor of apparel, as well as, an importer

of fabric and apparel.  The imported merchandise consisted of 236

square yards of fabric woven in Japan.  The merchandise was

appraised pursuant to transaction value.  Prior to this

importation, the importer purchased samples and swatches of

fabric from the manufacturer for a book used to illustrate

available fabrics and patterns.  In order to create this new

fabric design, the manufacturer stops the loom and prepares a

warp beam.  The preparation of a warp beam can take as little as

a day or as much as several weeks and no goods can be produced

while the conversion takes place.  According to counsel for the

importer, the manufacturer agreed to weave the pattern if it

recovered the costs associated with stopping a loom and setting

up a new warp beam.  The newly woven fabrics were purchased in

small quantities, often with the manufacturer requiring the

importer to pay a trial weaving charge.  This charge was a

substantial sum, far in excess of the price of the fabric.  When

the subsequently ordered fabric price and the trial weaving

charge are on a single invoice, as was the case here, the trial

weaving charge is identified separately.

ISSUE:

     Whether the importer's payment to the manufacturer for trial

weaving costs was part of the "price actually paid or payable"

for the imported merchandise.

LAW AND ANALYSIS:

     Transaction value, the preferred method of appraisement, is

defined in section 402(b) of the Tariff Act of 1930, as amended

by the Trade Agreements Act of 1979 (TAA; 19 U.S.C. 1401a(b)), as

the "price actually paid or payable for the merchandise when sold

for exportation to the United States" plus certain enumerated

additions not relevant here.  This is more specifically defined

in section 402(b)(4)(A) of the TAA, as the following:

     The term "price actually paid or payable" means the total

     payment... made, or to be made, for imported merchandise by

     the buyer to, or for the benefit of, the seller.  (emphasis

     added)

     Counsel for the importer analogized the situation in the

instant case to that of Headquarters Ruling Letter (HRL) 542666,

dated January 26, 1982, (TAA #45).  The issue in that case was

whether cash payments by the importer to the exporter were part

of the "total payment... for the imported merchandise...."  The

cash payments were made to acquire facilities and equipment.  The

agreement also provided that the exporter would pay the importer

back.  Customs likened this payment to a loan, and stated that

the advance was not tied to the payment for the imported

merchandise.  Customs concluded that payments relating to the

imported merchandise would be part of the "price actually paid or

payable" while payments unrelated to the imported merchandise

would not be part of the "price actually paid or payable."  In

that case, Customs also held that whether a financial arrangement

between the buyer and seller is part of the "price actually paid

or payable" is a question of fact which must be determined on the

basis of evidence available with regard to that particular

transaction.

     Based on the evidence in this case, we do not believe the

payment made for designing swatches of fabric can be likened to a

loan and therefore, is unrelated to payments for subsequently

imported merchandise.

     Customs has held that additional payments made by the buyer

to the seller to produce or buy items such as tools and molds

necessary to produce the subject merchandise, constitutes part of

the price actually paid or payable for the imported merchandise. 

(See HRL 542 812, dated July 19, 1982; HRL 543983, dated December

2,1987)  Likewise, Customs has held that payments made to the

seller for expenses incurred for design and development are part

of the price actually paid or payable for the imported

merchandise.  In HRL 543324, dated August 8, 1984, Customs

rendered advice concerning the valuation of two product groups. 

One issue addressed involved the performance of foreign research

and development (R&D) paid for by the importer.  Part of the R&D

payments were attributable to specific products which were never

produced.  Additionally, not all of the products developed were

imported into the United States.  Customs stated that following

C.S.D. 83-3, the R&D payments were part of the price actually

paid or payable rather than assists.  We noted that transaction

value is defined as the "price actually paid or payable for

merchandise when sold for exportation to the United States" and

therefore, the dutiable amount of the R&D was limited, based on

the underscored language, to that paid for products exported to

the United States.  (See also, HRL 543983, dated December 2,

1987)

     In Internal Advice (I/A) 17/90, 544516, dated January 9,

1991, Customs considered three factual situations involving

payments from the importer to the manufacturer.  One situation

dealt with a payment made by the importer to the manufacturer for

the design and development of a prototype.  Customs found that

the prototype in that case was a necessary step in the design and

development of the subsequently imported articles based on that

prototype.  We held that the cost of the prototype was the cost

necessary to produce the subsequently imported merchandise, and

should be included in the price actually paid or payable for that

imported merchandise.

     In Generra Sportswear Co. v. United States, Slip Op. 89-

1652, dated May 22, 1990, the U.S. Court of Appeals for the

Federal Circuit affirmed the Customs position regarding the term

"for the imported merchandise" by stating:

          A permissible construction of the term "for the

          imported merchandise" does not restrict which

          components of the total payment may be included in

          transaction value.  Congress did not intend for the

          Customs Service to engage in extensive fact-finding to

          determine whether separate charges, all resulting in

          payments to the seller in connection with the purchase

          of imported merchandise, are for merchandise or for

          something else.

The court went on to say that even if a payment was for something

other than the per se value of the goods, it may properly be

included in the transaction value.  The court took a broad view

of the term "for the merchandise".

     Based on the evidence available in this transaction and

consistent with HRL 543324, I/A 17/90 and the Generra Sportswear

case, we find that the trial weaving charges are part of the

"price actually paid or payable" for the imported merchandise.

HOLDING:

     The payment made by the importer to the manufacturer for

trial weaving charges was part of the price actually paid or

payable for the subsequently imported merchandise, and therefore,

dutiable.

     Accordingly, you are hereby directed to deny the protest in

full.  A copy of this decision should be attached to the Customs

Form 19 and mailed to the protestant as part of the notice of

action on the protest.

                                   Sincerely,

                                   John Durant, Director

                                   Commercial Rulings Division




