                         HQ 555750

                       January 14, 1991

CLA-2 CO:R:C:V 555750 SER

CATEGORY: Classification

Jeremy R. Page, Esq.

Katten, Muchin & Zavis

525 West Monroe St.

Suite 1600

Chicago, Il  60606-3693

RE:  CBERA eligibility of medical products from the Dominican

     Republic or Costa Rica

Dear Mr. Page:

     This is in reference to your letter of September 28, 1990,

on behalf of Baxter Healthcare Corporation, concerning duty-free

treatment of medical products from the Dominican Republic or

Costa Rica under the Caribbean Basin Economic Recovery Act

(CBERA)(19 U.S.C. 2701-2706).

FACTS:

     The merchandise at issue consists of a wide variety of

medical devices and products, e.g., blood and plasma collection

and transfusion products, solution administration sets, and

suction catheters.  On the whole, the components for these items

are sourced from Puerto Rico, and, in some instances a small

number of components are sourced from the U.S.  They are

assembled and tested, by divisions of Baxter, in the Dominican

Republic or Costa Rica, and then imported directly to the customs

territory of the U.S.  You specifically ask whether these

articles are entitled to duty-free treatment pursuant to section

215 of the recently-enacted Customs and Trade Act of 1990.

ISSUE:

     Whether the merchandise at issue is entitled to duty-free

treatment under the CBERA.

LAW AND ANALYSIS:

     Section 215 of the Customs and Trade Act of 1990 (Public Law

101-382) amended section 213(a) of the CBERA (19 U.S.C. 2703(a))

to provide for the duty-free treatment of articles (other than

those ineligible for CBERA treatment), which are the growth,

product, or manufacture of Puerto Rico and which subsequently are

processed in a CBERA beneficiary country (BC).  The duty-free
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treatment provided under 19 U.S.C. 2703(a)(5) applies to an

article which is the growth, product, or manufacture of Puerto

Rico, if:

     (A)  the article is imported directly from the beneficiary

          country into the customs territory of the United

          States,

     (B)  the article was by any means advanced in value or

          improved in condition in a beneficiary country, and

     (C)  if any materials are added to the article in a

          beneficiary country, such materials are a product of a

          beneficiary country or the United States.

This provision was effective for articles entered, or withdrawn

from warehouse for consumption, on or after October 1, 1990.

     The medical articles at issue satisfy the above

requirements.  Practically all of the components used in the

assembly of the articles at issue are the product or manufacture

of Puerto Rico.  Any components not sourced in Puerto Rico are

the product of the U.S.  In addition, as stated in General Note

3(c)(v)(A), Harmonized Tariff Schedule of the United States

Annotated (HTSUSA), Costa Rica and the Dominican Republic, the

countries in which the articles are subsequently processed, are

BCs for the purposes of CBERA.

     Moreover, the various medical products are CBERA-eligible

articles.  All of the articles items are classifiable in

subheading 9018.90.8000, HTSUSA, which provides for instruments

and appliances used in medical, surgical, dental or veterinary

sciences, other instruments and appliances and parts and

accessories thereof, other, other.  This provision is a CBERA

eligible provision.  It is also required that the articles be

advanced in value or improved in condition by any means in a BC.

Clearly, the operations that are performed in the Dominican

Republic or Costa Rica fulfill this requirement of the

legislation.

     We are enclosing for your information copies of Headquarters

telexes to Customs field offices dated September 28, 1990

(9264071)and December 20, 1990 (1354071), which set forth

procedures for the entry of articles under 19 U.S.C. 2703(a)(5).
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HOLDING:

     The medical articles at issue are CBERA eligible articles,

which are assembled from components which are the growth,

product, or manufacture of Puerto Rico or the U.S., and are

subsequently advanced in value or improved in condition in a BC.

Therefore, assuming that the articles are imported directly into

the customs territory of the United States, they are entitled to

duty-free treatment under 19 U.S.C. 2703(b)(5), upon compliance

with the documentation requirements set forth in Headquarters'

telexes dated September 28, and December 20, 1990.

                                   Sincerely,

                                   John Durant, Director

                                   Commercial Rulings Division

Enclosures

