                            HQ 555801

                         January 2, 1991

CLA-2 CO:R:C:V  555801 KCC

CATEGORY:  Classification

TARIFF NO.:  9802.00.60 - 9802.00.80

Mr. William J. LeClair

Trans-Border Customs Services, Inc.

One Trans-Border Drive

P.O. Box 800

Champlain, New York  12919

RE:  Tariff treatment applicable to rings (jewelry) to be

     imported from the Dominican Republic.Mounting; casting;

     CBERA; substantial transformation; product of; 554448; U.S.

     Note 2(b), subchapter II, Chapter 98; eligible article;

     precious metal; assembly; 19 CFR 10.16(a)

Dear Mr. LeClair:

     This is in response to your letter dated November 27, 1990,

on behalf of IRCA Metal Spinning Inc., requesting a ruling

concerning whether rings (jewelry) will be eligible for a duty

exemption under the Harmonized Tariff Schedule of the United

States (HTSUS) when returned to the U.S. from the Dominican

Republic.

FACTS:

     IRCA intends to ship U.S. origin precious metal ring

castings, U.S. origin gem stones, foreign gem stones, and

precious metal alloys (origin unknown) to the Dominican Republic.

In the Dominican Republic, IRCA intends to manufacture rings

using one of the following three options.  The first option

involves mounting foreign gem stones onto U.S. origin castings,

producing an unfinished ring.  The unfinished ring will be

returned to the U.S. for grinding, buffing and polishing

operations.  The second option involves mounting U.S. origin gem

stones onto U.S. origin castings, producing an unfinished ring

which will be returned to the U.S. for grinding, buffing and

polishing operations.  The third option involves casting precious

metal alloys into a ring into which a foreign origin gem stone

will be mounted.  Thereafter, the ring will be shipped to the

U.S.

ISSUE:

     Whether the rings will be eligible for a duty exemption

under the HTSUS when returned to the U.S.

LAW AND ANALYSIS:

     All articles imported into the U.S. are subject to duty

unless specifically exempted therefrom under the HTSUS.  To

determine the duty applicable to an imported article, it must be

properly classified in a HTSUS tariff provision.  Generally,

jewelry is classified under one of the tariff provisions in

Chapter 71 of the HTSUS.  However, without samples or a detailed

description of the rings, we are unable to classify the rings at

this time.

     Articles imported into the U.S. from the Dominican Republic

may be exempt from duty under the Caribbean Basin Economic

Recovery Act (CBERA) (19 U.S.C. 2701-2706).  Under the CBERA,

eligible articles the growth, product or manufacture of

designated beneficiary countries (BC's) may receive duty-free

treatment if such articles are imported directly to the U.S. from

a BC, and if the sum of 1) the cost or value of the materials

produced in a BC or BC's, plus 2) the direct cost of processing

operations performed in a BC or BC's, is not less than 35% of the

appraised value of the article at the time it is entered into the

U.S.  See, 19 U.S.C. 2703(a).  The cost or value of materials

produced in the U.S. may be applied toward the 35% value-content

minimum in an amount not to exceed 15% of the imported article's

appraised value.  See, section 10.195(c), Customs Regulations (19

CFR 10.195(c)).

     All jewelry described in Chapter 71, HTSUS, is eligible for

CBERA treatment.  Therefore, in this analysis, we are assuming

IRCA's rings will fall under a CBERA-eligible tariff provision.

     Where an article is produced from materials imported into a

BC from non-BC's, as in this case, the article is considered a

"product of" the BC only if those materials are substantially

transformed into a new or different article of commerce.  See, 19

CFR 10.195(a).  In the present situation, the cost or value of

the U.S. and foreign origin components to be imported into the

Dominican Republic may be counted toward satisfying the 35%

value-content requirement (over and above the 15% cap on U.S.

materials) only if there is a finding that the components were

subjected to a double substantial transformation in the Dominican

Republic.  See, section 10.196(a), Customs Regulations (19 CFR

10.196(a)).

     The test for determining whether a substantial

transformation occurs is whether an article emerges from a

process with a new name, character, or use different from that

possessed by the article prior to processing.  Texas Instruments

Inc. v. United States, 69 CCPA 152, 681 F.2d 778 (1982).

     We are of the opinion that the rings manufactured in

accordance with the first two options will not be entitled to

duty free treatment under the CBERA pursuant to 19 CFR

10.195(a)(2)(i)(B).  This provision states that no article or

material shall be considered to have been grown, produced, or

manufactured in a BC by virtue of having merely undergone simple

combining or packaging operations, which includes fitting

together a small number of components by bolting, gluing,

soldering, etc.  See also, Headquarters Ruling Letter (HRL)

554448 dated August 25, 1987 (setting artificial stones into

jewelry is not considered a substantial transformation of the

jewelry into a "product of" a BC).  Since only two components are

fitted together, mounting a gem stone onto a ring casting is

considered a simple combining operation pursuant to 19 CFR

10.195(a)(2)(i)(B) and, therefore, the rings in the first and

second options will not be considered "products of" the Dominican

Republic.

     According to 19 CFR 10.195(a)(2)(ii)(D), a simple combining

or packaging operation shall not include a simple combining or

packaging operation coupled with any other type of processing

such as testing or fabrication.  Consistent with this

regulation, we are of the opinion that the third option,

involving casting the precious metal alloys into a ring and then

mounting the ring with a gem stone, results in a substantial

transformation of the components into a "product of" the

Dominican Republic.  Although mounting the ring with the gem

stone is considered a simple combining operation, because it is

coupled with a fabrication--the casting of the precious metal

alloys into a ring--, the finished article will be considered a

"product of" the Dominican Republic.  Accordingly, if the rings

meet the 35% value-content minimum and are imported directly into

the U.S., they will be entitled to duty-free treatment under the

CBERA.

     Section 222 of the Customs and Trade Act of 1990 (Public

Law 101-382) amended U.S. Note 2, subchapter II, Chapter 98,

HTSUS, to provide for the duty free treatment of articles (other

than textile and apparel articles and petroleum and petroleum

products) which are assembled or processed in a CBERA beneficiary

country wholly of fabricated components or ingredients (except

water) of U.S. origin.  This amendment was effective with respect

to goods entered on or after October 1, 1990.

     We are of the opinion that the jewelry produced under the

second option may enter the U.S. duty free pursuant to U.S Note

2(b), subchapter II,  Chapter 98, HTSUS.  Only U.S. origin

components are used during the foreign operation which merely

involves the assembly of a gem stone with a ring casting.

Enclosed is a copy of a telex dated September 28, 1990, to

Customs field offices setting forth procedures for entry under

U.S. Note 2(b), subchapter II, Chapter 98, HTSUS.

     Subheading 9802.00.60, HTSUS, provides a partial duty

exemption for:

     [a]ny article of metal (as defined in U.S. note 3(d) of this

     subchapter) manufactured in the United States or subjected

     to a process of manufacture in the United States, if

     exported for further processing, and if the exported article

     as processed outside the United States, or the article which

     results from the processing outside the United States, is

     returned to the United States for further processing.

This tariff provision imposes a dual "further processing"

requirement on eligible articles of metal--one foreign, and when

returned, one domestic.  Metal articles satisfying these

statutory requirements may be classified under this tariff

provision with duty only on the value of such processing

performed outside the U.S., provided there is compliance with the

documentary requirements of section 10.9, Customs Regulations (19

CFR 10.9)

     Eligible articles of metal are defined in U.S. note 3(d) of

subchapter II which provides that:

     [f]or purposes of subheading 9802.00.60, the term "metal"

     covers (1) the base metals enumerated in additional U.S.

     note 1 to section XV; (2) arsenic, barium, boron, calcium,

     mercury, selenium, silicon, strontium, tellurium, thorium,

     uranium, and the rare-earth elements; and (3) alloys of any

     of the foregoing.

Base metals are further enumerated in additional U.S. note 1 to

section XV which provides:

     [f]or the purposes of the tariff schedule, the term "base

     metals" embraces aluminum, antimony, beryllium, bismuth,

     cadmium, chromium, cobalt, copper, gallium, germanium,

     hafnium, indium, iron and steel, lead, magnesium, manganese,

     molybdenum, nickel, niobium (columbium), rhenium, tantalum,

     thallium, tin, titanium, tungsten, vanadium, zinc and

     zirconium.

     Since the rings in each option will be made of precious

metal alloys (such as gold and silver), they are not considered

eligible articles of metal within the meaning of this tariff

provision.  Therefore, they are not be eligible for the partial

duty exemption available under subheading 9802.00.60, HTSUS.

     Another special tariff provision is subheading 9802.00.80,

HTSUS, which provides a partial duty exemption for:

     [a]rticles assembled abroad in whole or in part of

     fabricated components, the product of the United States,

     which (a) were exported in condition ready for assembly

     without further fabrication, (b) have not lost their

     physical identity in such articles by change in form, shape,

     or otherwise, and (c) have not been advanced in value or

     improved in condition abroad except by being assembled and

     except by operations incidental to the assembly process,

     such as cleaning, lubricating, and painting.

All three requirements of subheading 9802.00.80, HTSUS, must be

satisfied before a component may receive a duty allowance.  An

article entered under this tariff provision is subject to duty

upon the full cost or value of the imported assembled article,

less the cost or value of the U.S. components assembled therein,

upon compliance with the documentary requirements of section

10.24, Customs Regulations (19 CFR 10.24).

     Section 10.16(a), Customs Regulations (19 CFR 10.16(a)),

provides that the assembly operation performed abroad may consist

of any method used to join or fit together solid components, such

as welding, soldering, riveting, force fitting, gluing,

laminating, sewing, or the use of fasteners.

     Merely attaching the foreign gem stone with the U.S. origin

ring casting in the first option is considered an acceptable

assembly operation pursuant to 19 CFR 10.16(a).  Additionally,

the second option, attaching the U.S. origin gem stone with the

U.S. origin ring casting, is an acceptable assembly operation

within the meaning of this tariff provision.  Therefore, a duty

exemption is available for the cost or value of the U.S. origin

components when the rings are returned to the U.S.

HOLDING:

     Based on the information presented, the rings merely mounted

with a gem stone (the first and second option) are not

considered "products of" the Dominican Republic, and, therefore,

are not entitled to CBERA treatment.  However, the rings

manufactured in the Dominican Republic by casting and mounting

with a gem stone (the third option) are considered  "products of"

a BC for purposes of the CBERA.  Therefore, assuming that they

are imported directly into the U.S., and the 35% value-content

requirement is satisfied, these rings will be entitled to duty-

free treatment under the CBERA.

     The rings which are entirely assembled from U.S. components

(the second option) may enter the U.S. duty free pursuant to U.S.

Note 2(b), subchapter II, Chapter 98, HTSUS, provided the

documentation requirements set forth in the attached telex dated

September 28, 1990, are satisfied.

     The rings which are merely assembled from U.S. and foreign

components (the first option) are entitled to the partial duty

exemption available under subheading 9802.00.80, HTSUS.

Therefore, an allowance may be made under this tariff provision

for the cost or value of the U.S. origin ring casting, upon

compliance with the documentary requirements of 19 CFR 10.24.

                              Sincerely,

                              John Durant, Director

                              Commercial Rulings Division

