                         HQ 556193

                      December 23, 1991
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CATEGORY: Classification

A.M. Rosenblum, Esq.

Shell Oil Company

Two Shell Plaza

P.O. Box 2099

Houston, TX  77252

RE:  Eligibility of Methyl Tertiary Butyl Ether for GSP duty-free

     treatment; commingling

Dear Mr. Rosenblum:

     This is in response to your letter of August 15, 1991,

concerning duty-free entry under the Generalized System of

Preferences (GSP) of Methyl Tertiary Butyl Ether (MTBE) which is

to be stored on a U.S. flag vessel at sea according to three

possible scenarios prior to entry into the U.S.

FACTS:

     Shell plans to import MTBE from several foreign sources into

the U.S.  Due to a shortage of viable storage facilities in the

U.S., Shell plans to first store the MTBE on a U.S. flag vessel

at sea prior to entry of the MTBE into the U.S.  There are three

alternative storage plans that Shell is considering, the first of

which involves the shipment, by foreign tankers, of MTBE from

Venezuela, Canada, Korea, and Saudi Arabia to the U.S. flag

vessel which would be in international waters.  The MTBE from all

four sources would be commingled aboard the U.S. flag vessel,

although proof of quantity and inventory of MTBE from the GSP

beneficiary developing country (BDC) (Venezuela) could be

maintained by independent inspectors to establish the volume

entitled to duty-free treatment.  As needs dictate, the MTBE

would then be transferred to foreign tankers and imported into

the U.S.  A first-in, first-out accounting method would be used

so that MTBE from a BDC could be accounted for all at one time.

     The second alternative is similar to the first except that

MTBE from a BDC would not be commingled with MTBA sourced from

non-BDCs, but would be stored in totally separate compartments on

the U.S. flag vessel.  Under the third alternative, only MTBE

from a BDC would be stored aboard the U.S. flag vessel.  No MTBE

from non-BDCs would be stored on the vessel, and there would be

no commingling.
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     You state that, from an operational standpoint, the first

alternative provides the best flexibility to meet your needs,

with the remaining alternatives listed in order of your

preference.  You also state that Shell would provide air

transportation to and from the U.S. flag vessel for Customs

personnel, if required.

ISSUE:

     Whether, under each of the three alternative storage plans,

the MTBE from a BDC would be entitled to duty-free treatment

under the GSP.

LAW AND ANALYSIS:

     Under the GSP, eligible articles the growth, product, or

manufacture of a designated BDC, which are imported directly into

the customs territory of the U.S., may receive duty-free

treatment if the sum of (1) the cost or value of materials

produced in the BDC, plus (2) the direct costs of the processing

operation in the BDC, is equivalent to at least 35% of the

appraised value of the article at the time of entry.  See 19

U.S.C. 2463(b).  As provided in General Note 3(c)(ii)(A),

Harmonized Tariff Schedule of the United States Annotated

(HTSUSA), Venezuela is a BDC, and the MTBE is classified in

subheading 2909.19.10, HTSUSA, which is a GSP-eligible provision.

     The first issue presented in this case concerns whether the

MTBE from Venezuela or some other BDC would be considered to be

"imported directly" from the BDC to the U.S. when it is shipped

from the BDC to a vessel in international waters, transferred to

the vessel and stored for a period of time, and then transferred

to a tanker for shipment to the U.S.  Section 10.175, Customs

Regulations (19 CFR 10.175) defines the term "imported directly"

for purposes of the GSP.  Paragraph (a), which sets forth the

most restrictive definition of the term, provides that "imported

directly" means "[d]irect shipment from the beneficiary country

to the United States without passing through the territory of any

other country."  In all three scenarios presented in this case,

the MTBE from a BDC would not pass through the territory of any

other country during its shipment from the BDC to the U.S.

Therefore, we find that, under the circumstances of this case,

the MTBE would be considered "imported directly" to the U.S.

     However, the district director at the port of entry must be

satisfied that the imported MTBE was, in fact, "imported

directly."  To ensure that Customs will be able to trace the

imported merchandise to its true country of origin, the district

director may require the submission of appropriate shipping
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documents, invoices, or other documents.  See section 10.174,

Customs Regulations (19 CFR 10.174).

     The next issue to be addressed concerns whether the MTBE, in

its condition as imported, is considered to be the "growth,

product, or manufacture" of a BDC, as required by the GSP

statute.  This requirement means that to receive duty-free

treatment, an article either must be made entirely of materials

originating in the BDC or, if made of materials from a non-BDC,

those materials must be substantially transformed in the BDC into

a new or different article of commerce.  As a general rule, an

article is considered to be the "product of" a BDC only if the

imported entity as a whole is the "product of" a BDC.  See T.D.

91-7 dated January 16, 1991 (25 Cust. Bull. 6) (a set, mixture or

composite good classifiable in one HTSUS subheading will receive

GSP treatment only if all of the items or components in the

collection are considered "products of" the BDC).

     In regard to the first scenario in this case, MTBE from a

BDC will be commingled with MTBE from non-BDCs aboard a U.S. flag

vessel prior to the product's importation into the U.S.  Thus, as

the MTBE, in its condition as imported, will not be entirely the

"product of" a BDC, none of the MTBE will be entitled to duty-

free treatment under the GSP.

     With respect to the second scenario, MTBE from a BDC would

be kept in totally separate compartments of the U.S. flag vessel

and would not be commingled with MTBE from non-BDCs.  Under these

circumstances, if the MTBE from the BDC remains separate from the

MTBE from other sources and is imported separately, we believe

that the MTBE from the BDC may be entitled to duty-free

treatment, assuming compliance with the 35% value-content

requirement.  However, here again, the district director must be

satisfied that a particular shipment of MTBE claimed to have been

produced in a BDC is, in fact, entirely a "product of" that BDC.

Section 10.173, Customs Regulations (19 CFR 10.173), allows the

district director discretion in verifying evidence of the country

of origin of imported merchandise.  In this regard, please note

that section 10.177(b), Customs Regulations (19 CFR 10.177(b)),

provides that when the origin of an article is not satisfactorily

demonstrated to the appropriate district director, the article

shall not be considered to have been produced in the BDC. 

Therefore, we recommend that you discuss this matter with the

appropriate district director prior to initiating this alter-

native storage plan.

     Under the third scenario, only MTBE from the BDC would be

stored aboard the U.S. flag vessel.  As the MTBE in this

situation clearly would be the "product of" a BDC, it would be

entitled to duty-free treatment under the GSP, assuming

compliance with the 35% value-content requirement.
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     We have enclosed for your information a copy of the Customs

Regulations relating to the GSP (19 CFR 10.171-10.178).

HOLDING:

     Under the first storage plan, the MTBE would not be

considered to be the "product of" a BDC in its condition as

imported and, therefore, would not be entitled to duty-free

treatment under the GSP.  Under the second scenario, the MTBE

from a BDC which is stored in separate compartments aboard the

U.S. flag vessel and imported separately from the MTBE from non-

BDCs would be considered to be the "product of" the BDC.

However, for the MTBE to receive duty-free treatment under this

alternative plan, the appropriate district director must be

satisfied, from the documentation submitted and any verification

which he deems necessary, that the MTBE is, in fact, entirely the

"product of" a BDC and that the 35% value-content requirement is

met.  The MBTE stored and imported pursuant to the third scenario

would be considered to be the "product of" a BDC and would be

entitled to duty-free treatment, assuming compliance with the 35%

requirement.

                           Sincerely,

                           John Durant, Director

                           Commercial Rulings Division

Enclosure

