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MAR-2-05 CO:R:C:V 733352 EAB

CATEGORY: Marking

John J. Martuge, Area Director

U.S. Customs

J.F.K. Airport Area

Building 178

Jamaica, NY 11430

Re:  Country of origin marking of industrial pressure gauges. IA

     MAR-2:K:C:A AG; Substantial transformation; ultimate

     purchaser; 19 U.S.C. 1304; 19 CFR 134.1(d); 19 CFR

     134.1(d)(2); 19 CFR 134.32(d); 19 CFR 134.35; 19 CFR

     134.41(a); Koru North America; Friedlaender & Co.; Gibson-

     Thomsen Co.; National Juice Products Association; Uniroyal;

     727936 revoked; ORR 824-70; 728213; 724901; 733185; 732999;

     733578; 733151; 732057; 732940; 728801

Dear Mr. Martuge:

     This is in response to your memorandum dated May 2, 1990,

requesting internal advice concerning the country of origin

marking of pressure gauges imported for use in various industrial

applications or sold to independent "jobbers", as more fully set

forth hereinafter.  Of course, we have discussed the issue at

length with the District Director, Cleveland, the National Import

Specialist, New York, and import specialists in Cleveland and New

York and we regret the delay in responding in writing.

FACTS:

     Pressure gauges are imported either to be used in the

manufacture of commercial dishwashers, drilling equipment or

refrigeration equipment, or to be sold to independent contractors

and plumbers to be used by them in the repair of the foregoing or

similar equipment.  The gauges may be either stem- or panel-

mounted as an integral and permanent part of the particular

equipment.  Stem-mounted gauges are fully visible after they have

been assembled into the particular machinery by way of wrenching

the threaded stem of the gauge into the receptacle for which it

was designed.  Panel-mounted gauges, by whatever method they are

mounted, have only their face visible, as, for example, the

speedometer in the dashboard of a car.

     Two sets of samples representing two different importations

have been submitted.  In both sets, the foreign origin of the

particular gauges appears die-stamped, etched or cut into the

metal nut locking the gauge onto the threaded stem.  On some

samples, the country of origin marking appears on the back of the

nut; in others, on the front.  In no case is the country of

origin indicated on the face of the dial of any gauge.

     For purposes of this ruling, we will presume that the gauges

that are to be sold to original equipment manufacturers are

assembled into domestic commercial dishwashers, drilling

equipment or refrigeration equipment.

ISSUE:

     Whether imported pressure gauges must be marked with the

country of origin on the face of the dial.

LAW AND ANALYSIS:

     Section 304 of the Tariff Act of 1930, as amended (19 U.S.C.

1304), provides that, unless excepted, every article of foreign

origin imported into the U.S. shall be marked in a conspicuous

place as legibly, indelibly, and permanently as the nature of

the article (or container) will permit, in such a manner as to

indicate to the ultimate purchaser in the U.S. the English name

of the country of origin of the article.  The Court of Interna-

tional Trade stated in Koru North America v. United States, 701

F.Supp. 229 (1988): "In ascertaining what constitutes the country

of origin under the marking statute, a court must look at the

sense in which the term is used in the statute, giving reference

to the purpose of the particular legislation involved."  The

purpose of the marking statute is outlined in United States v.

Friedlaender & Co., 27 CCPA 297 (1940) at 302: "Congress intended

that the ultimate purchaser should be able to know by an inspec-

tion of the marking on the imported goods that country of which

the goods is the product.  The evident purpose is to mark the

goods so that at the time of purchase the ultimate purchaser may,

by knowing where the goods were produced, be able to buy or

refuse to buy them, if such marking should influence his will."

     Part 134, Customs Regulations (19 CFR Part 134), implements

the country of origin marking requirements and exceptions of 19

U.S.C. 1304.  Section 134.1(d), Customs Regulations (19 CFR

134.1(d)), defines the ultimate purchaser as "generally the last

person in the U.S. who will receive the article in the form in

which it was imported.  If an imported article will be used in

manufacture, the manufacturer may be the ultimate purchaser if he

subjects the imported article to a process which results in a

substantial transformation of the article."  Pursuant to 19 CFR

134.35, if the manufacturer is the ultimate purchaser, the

imported article is excepted from individual marking provided the

outermost container to reach the ultimate purchaser is marked to

indicate the country of origin of the article.

     A substantial transformation occurs when an article loses

its separate identity and becomes a new article having a new

name, character or use. United States v. Gibson-Thomsen Co., 27

CCPA 267 (1940); National Juice Products Association v. United

States, 10 CIT 48, 628 F.Supp. 978 (CIT 1986); Koru North America

v. United States, supra.

     In HQ 732999 (January 25, 1990), Customs determined that a

U.S. manufacturer who assembles imported automotive door hinge

parts and then incorporates the finished hinges into a vehicle is

the ultimate purchaser of the imported hinge parts.  The articles

were substantially transformed as a result of the combining

operations in which they lost their separate identities; thus,

the imported parts were excepted from individual country of

origin marking, provided that Customs officials at the port of

entry were satisfied that the articles would be used only in the

manufacture of finished door hinges and vehicles, and not

otherwise sold.  In HQ 733578 (August 27, 1990), Customs found

that imported electrical outlet boxes lost their separate

identities when used in the manufacture of mobile homes and

recreational vehicles; the manufacturer was the ultimate

purchaser of the electrical outlet boxes, which were excepted

from individual marking so long as Customs officials at the port

of entry were satisfied that they would reach the manufacturer in

their properly marked containers and not be re-sold.

     Customs ruled in ORR 824-70 (August 24, 1970), that a manu-

facturer who purchases imported golf club heads, either finished

or unfinished, and assembles them with shafts and grips of U.S.

origin into finished golf clubs, is the ultimate purchaser of

the imported golf club heads.  The ruling directed that if the

Regional Commissioner of Customs was satisfied that the imported

golf club heads were to be used by an original equipment manufac-

turer, then the golf club heads were excepted from individual

marking.  Accord, HQ 728213 (July 3, 1985) and HQ 733151

(September 11, 1990).  In HQ 724901 (April 9, 1984), Customs

advised that the ultimate purchaser of imported golf club grips

to be used in the manufacture of golf clubs was the golf club

manufacturer. Customs stated that golf club grips which are

imported by golf club manufacturers in the U.S. are substantially

transformed into new and different articles of commerce, i.e.,

golf clubs.

     In HQ 733185 (April 11, 1990) Customs reiterated the posi-

tion that golf club grips imported by golf club manufacturers or

intended to be sold to golf club manufacturers would be excepted

from individual marking.  However, Customs also found that

imported golf club grips that were to be used in the repair or

replacement of grips on completed clubs that already had been

purchased or received by the consumer must be individually

marked.  Customs reasoned that the mere fitting of a replacement

grip onto a golf club shaft is a simple assembly not constituting

a substantial transformation.

     For purposes of determining the identity of the ultimate

purchaser in the case of a manufacturing process which may be a

mere combining operation under 19 CFR 134.1(d)(2) or a

substantial transformation under 19 CFR 134.35, Customs has often

looked at six factors:

     1) whether the article is completely finished;

     2) the extent of the manufacturing process of combining the

     article with its counterparts as compared with the manufac-

     turing of the subject article;

     3) whether the article is permanently attached to its

     counterparts;

     4) the overall importance of the article to the finished

     product;

     5) whether the article is functionally necessary to the

     operation of the finished article, or whether it is an

     accessory which retains its independent function; and,

     6) whether the article remains visible after the combining.

See HQ 732057 (April 16, 1990) and HQ 732940 (July 5, 1990).

These factors are not exclusive and there may be other factors

relevant to a particular case and no one factor is determinative.

See HQ 728801 (February 26, 1986) and HQ 732940, supra.  Of

course, where the imported article is the essence of the

completed article, and the cost of and skill in manufacturing the

foreign component are significantly greater than those of the

domestic manufacturing or combining process which leaves the

identity of the imported component intact, there is no

substantial transformation of the imported article, and the

domestic manufacturer is not the ultimate purchaser of the

foreign goods, Uniroyal, Inc. v. United States, 3 CIT 220 (1982).

     In HQ 727936 (January 27, 1986), Customs ruled that pressure

gauges must be marked on the face of the dial, stating that "a

pressure gauge is, itself, a separate entity which retains its

distinct identity after its attachment to another article

subsequent to importation."  No specific import transactions were

involved in the case.  Referring to 19 CFR 134.1(d)(2), which

provides that, if a manufacturing process is a minor one which

leaves the identity of the imported article intact, then the

consumer or user of the article who obtains it after the

processing will be the ultimate purchaser, Customs found that

the ultimate purchaser of pressure gauges, "in most cases", will

be the user of the gauges after they have been attached to an

appliance, such as a gas boiler.  We find the reasoning of this

ruling to be over-broad and the application of it unduly

restrictive.  In point of fact, a pressure gauge would be

completely useless if attached in such a manner that it could not

be seen, which is the effect of the reasoning in our previous

ruling.  A pressure gauge that cannot be seen to indicate whether

a system is operating under less than optimal conditions, or

within a range of acceptable conditions, or to indicate potential

danger if corrective steps are not duly taken, could hardly serve

any function for which it would be intended.

     After careful consideration of the cases discussed above we

conclude that the U.S. original equipment manufacturers of

commercial dishwashers, drilling equipment or refrigeration

equipment and other products are the ultimate purchasers of the

foreign pressure gauges.

     Applying the factors enumerated in HQ 732057, supra,

supports this conclusion.  On the one hand, the pressure gauge is

an important component which remains visible after assembly to

the various pieces of equipment, and the process of assembling

the gauges to the various pieces of equipment has not been

alleged to be complex.  However, the pressure gauge is only one

of several important components, it is permanently attached to

the remaining components, and it is functionally necessary to the

operation of the finished article and not merely an accessory

which retains its independent function.  As we have stated, the

pressure gauge must remain visible in order to have any

utilitarian purpose.  The facts are, however, that the pressure

gauge, unlike the imported shoe uppers in the Uniroyal case which

were the essence of the completed shoes, by itself is not the

essence of the completed equipment, nor does it impart the

ultimate shape, form and size to the completed product as the

shoe upper did.  Commercial dishwashers, drilling equipment and

refrigeration equipment all will function without pressure

gauges, and we note here that residential dishwashers and

refrigeration equipment do not have pressure gauges.  But just as

an automobile will operate without a speedometer, it would surely

be unsafe to operate commercial dishwashers, etc. without

pressure gauges.  Finally, while no cost figures are given and no

discussion of the manufacturing process is presented with respect

to the pressure gauges, we are comfortable in presuming that the

cost and skill of manufacturing the pressure gauges is not

significantly greater than the cost and skill required of

manufacturing a complete commercial dishwasher, drilling

equipment or refrigeration equipment.

     We find that imported pressure gauges are substantially

transformed by original equipment manufacturers of commercial

dishwashers, drilling equipment and refrigeration equipment.  The

original equipment manufacturers are the ultimate purchasers of

such pressure gauges when the gauges are combined with other

components to become integral components of commercial

dishwashers, drilling equipment and refrigeration equipment.

Pressure gauges so imported and used are excepted from individual

country of origin marking, and only their outermost containers

need bear such marking.  Statements to the foregoing effect must

be filed with the district director of the port for each entry to

be made pursuant to this ruling.  Alternatively, the gauges

themselves may be legibly and permanently marked in a conspicuous

location.

     In the case of pressure gauges not imported for use by

original equipment manufacturers, but resold to or used by

independent "jobbers" as replacement parts, the ultimate

purchaser generally will be the owner of the commercial

dishwasher, drilling equipment or refrigeration equipment.  The

owner of the commercial dishwasher, drilling equipment or

refrigeration equipment generally will be the last person in the

U.S. who will receive the pressure gauge in the form in which it

is imported.  See 19 CFR 134.1(d).  Unless the district director

is satisfied that in all reasonably foreseeable circumstances the

ultimate purchaser will receive the replacement pressure gauges

in their original unopened and properly marked containers,

pressure gauges imported for such use must be legibly and

permanently marked in a conspicuous location.  We find that

marking of the nut securing the pressure gauge to the threaded

stem by either die casting, etching or cutting similar to the

submitted samples, is acceptable.

HOLDING:

     Imported pressure gauges which will be used by original

equipment manufacturers in the manufacture of commercial

dishwashers, drilling equipment or refrigeration equipment are

excepted from individual country of origin marking pursuant to 19

CFR 134.35 and 19 CFR 134.32(d), provided that the containers in

which they are imported are properly marked to indicate the

county of origin of the articles, and Customs officials at the

port of entry are convinced that the imported articles will reach

the ultimate purchaser in their original unopened marked

containers.  Imported pressure gauges to be used as replacement

parts generally must be marked with the country of origin in a

conspicuous location, unless the district director is satisfied

that all such gauges are imported and sold in properly marked

containers which will reach the ultimate purchaser, generally the

owner of the equipment.  Statements to this effect must be

submitted for each entry for which this exception applies.

     HQ 727936, which required all pressure gauges to be marked

on the face of the dial, is revoked.

                           Sincerely,

                           John Durant, Director

                           Commercial Rulings Division

