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CATEGORY: Marking

Mr. Stephen M. Stoeser

David K. Lindemuth Co., Inc.

P.O. Box 68552

Seattle, Washington 98168

RE:  The country of origin of printed circuit boards; 19 CFR

134.35; substantial transformation

Dear Mr. Stoeser:

     This is in response to your letter of July 23, 1990,

requesting a country of origin ruling on behalf of your client,

Trans Pacific Sales Corporation, for imported printed circuit

boards.

FACTS:

      Trans Pacific Sales Corporation (Trans Pacific) imports

blank printed circuit boards from various manufacturers in Korea.

Trans Pacific sells these printed circuit boards to its customers

in the U.S., who populate the boards with various electronic

components, and make them into motherboards and modems.  Trans

Pacific's customers also install the motherboards and modems into

their product lines.  The boards are manufactured to the

specifications of Trans Pacific's customers, who provide specific

art work to the Korean manufacturer which is screened into the

blank board during manufacturing.  The art work includes a

corporate name, an Underwriters Laboratory listing number, a FCC

identifier number, and the words "Made in the USA."  The

populated boards are not sold individually but as part of a

finished electronic component such as a "computer power unit."

     It takes about one hour to assemble the electronic

components onto the blank board.  The work is done by a skilled

electronic assembler, who clips in and solders the electronic

components onto the board.  You point out that the value of the

blank boards is about $3.00, while the value of the finished

board can be $800 or more.  You also indicate that it costs $O.57

per square inch to install the populated board into the finished

unit.  We also assume that boards are populated with many

different components made in several different countries, but no

specific information on this has been presented.  In addition,

you indicate that Trans Pacific's customers are aware that the

blank boards are made in Korea because they provide the art work

to the manufacturers in Korea.  These customers would like to

have the boards marked "Made in the USA," prior to importation.

ISSUES:

     Is placing the electronic components onto a blank printed

circuit board and installing the populated boards into a larger

system such as a computer power unit a substantial

transformation?

     Can the statement "Made In the USA" appear on the blank

boards at the time of importation?

LAW AND ANALYSIS:

     Section 304 of the Tariff Act of 1930, as amended (19 U.S.C.

1304), provides that unless excepted, every article of foreign

origin imported into the U.S. shall be marked in a conspicuous

place as legibly, indelibly, and permanently as the nature of the

article (or its container) will permit, in such a manner as to

indicate to the ultimate purchaser in the U.S. the English name

of the country of origin of the article.  Congressional intent in

enacting 19 U.S.C. 1304 was "that the ultimate purchaser should

be able to know by an inspection of the marking on the imported

goods the country of which the goods is the product.  The evident

purpose is to mark the goods so that at the time of purchase the

ultimate purchaser may, by knowing where the goods were produced,

be able to buy or refuse to buy them, if such marking should

influence his will."  United States v. Friedlaender & Co. 27

C.C.P.A. 297 at 302; C.A.D. 104 (1940).

     Part 134, Customs Regulations (19 CFR Part 134), implements

the country of origin marking requirements and the exceptions of

19 U.S.C. 1304.  Section 134.1(b), Customs Regulations (19 CFR

134.1(b)), defines "country of origin" as the country of

manufacture, production or growth of any article of foreign

origin entering the U.S.  Further work or material added to an

article in another country must effect a substantial

transformation in order to render such other country the "country

of origin" within the meaning of the marking laws and

regulations.  The case of U.S. v. Gibson-Thomsen Co., Inc., 27

C.C.P.A. 267 (C.A.D. 98) (1940), provides that an article used in

manufacture which results in an article having a name, character

or use differing from that of the constituent article will be

considered substantially transformed and that the manufacturer

or processor will be considered the ultimate purchaser of the

constituent materials.  In such circumstances, the imported

article is excepted from marking and only the outermost container

is required to be marked (see section 134.35, Customs

Regulations).

     In C.S.D. 85-25, September 24, 1984, Customs held that for

purposes of the Generalized System of Preferences, the assembly

of a large number of fabricated components onto a printed circuit

board in a process involving considerable amount of time and

skill results in a substantial transformation.  In HQ 733159,

July 23, 1990,  a marking case, Customs held that the assembly of

a large number of components, including a transformer, on a

printed circuit board and incorporating the board into a

telephone system resulted in a substantial transformation.

Similarly in this case, Trans Pacific's customers are assembling

various electronic components onto the blank boards.  The

completed circuit boards are then placed into larger systems such

as computer power units.  We find that the combination of

populating the boards with various electronic components and then

placing the populated boards into larger systems, such as

computer power units, changes the name, character and use of the

boards.  The blank circuit boards have no function except to

serve as a part for a completed circuit board with various

electronic components mounted onto it, which in turn will go into

a larger system.  Insertion of the electronic components onto the

blank board plus the assembly of the populated boards into a

larger unit, changes the nature of the board and causes it to

lose its separate identity.  It is not until the assembly

process, consisting of mounting a large number of electrical

components on the board, that the board can be used as part of a

larger system such as a computer power unit.

      The assembly process also involves a considerable amount of

skill and time.  It takes about an hour of time to do the

assembly and the work is done by a skilled electronic assembler.

We also note that there is an extensive increase in value in the

boards when they are completed.  Therefore, we conclude that

assembling the components onto the blank printed board and

putting the populated boards into the larger systems such as

computer power units constitute a substantial transformation and

that pursuant to 19 CFR 134.35, Trans Pacific's customers who do

the assembly process are the ultimate purchasers of the blank

boards.  Accordingly, so long as the blank boards are imported in

a container which is properly marked to indicate the country of

origin and Customs officials at the port of entry are satisfied

that these containers will reach the ultimate purchasers

unopened the individual blank boards do not have to be marked

with the country of origin.

     Although it is claimed the boards should be excepted from

country of origin marking because the ultimate purchasers know

the country of origin of the blank boards, not enough information

has been presented to determine if the boards should be excepted

from marking on this basis.  For example, the ruling request is

not clear on whether the ultimate purchasers furnish the art work

for the boards directly to the Korean manufacturers or through

Trans Pacific.  Accordingly, the shipping cartons containing the

blank boards reaching the ultimate purchasers must be marked with

the country of origin of the blank boards.

     You also inquire as to whether the boards can be marked

"Made in the USA" at time of entry.  A "Made in the USA" marking

would be misleading.  The blank boards are not made in the USA,

and therefore, it is not acceptable to mark the boards at time of

importation as if they were made in the U.S.  Moreover, approval

of markings of "Made in the USA" is in the jurisdiction of the

Federal Trade Commission and not the Customs Service.  In order

to get approval for marking the boards "Made in the USA,"

after they enter the U.S. and are fully assembled, you should

contact the Federal Trade Commission.

HOLDING:

     For purposes of 19 U.S.C. 1304,assembling the electronic

components on a blank printed circuit board and placing the

boards into a finished electronic component such as a computer

power unit is a substantial transformation.  Pursuant to 19 CFR

134.35, the blank boards do not have to be individually marked

with the country of origin, as long as the boards are imported in

containers that are properly marked with the country origin and

Customs officials at the port of entry are satisfied that these

containers will reach the ultimate purchasers unopened.  However,

the blank boards cannot be marked "Made in the USA" at time of

importation.  Approval of the marking "Made in the USA" after the

boards are imported and assembled is within the jurisdiction of

the Federal Trade Commission.

                              Sincerely,

                              John Durant, Director

                              Commercial Rulings Division

