                                HQ 733964

   April 2, 1991

MAR-2-05 CO:R:C:V 733964 RSD

CATEGORY:  Marking

Harold Loring, Esq.

Grunfeld, Desiderio, Lebowitz & Silverman

12 East 49th Street

New York, New York 10017

RE: Country of origin marking of belts sold with pants; sets

Dear Mr. Loring:

     This is in response to your letter dated November 28, 1990,

submitted on behalf of Lerner Stores Corporation, requesting a

ruling on the country of origin marking requirements for belts

imported and sold together with pants.  Several sample pairs of

pants and the belts were submitted.

FACTS:

     Lerner Stores Corporation imports belts and pants which are

imported and sold together at the retail level.  The belts are

made of a vinyl plastic and pants are made of fabric.  Although

on the samples received, the belts are fitted through the belt

loops on the pants, they are not coordinated in any other manner

with the pants, and could easily be worn with another garment.

It is alleged that the belts cost from 42 cents to 90 cents a

piece.  No information regarding the cost of pants was provided.

The belts and pants are made in different countries.

ISSUE:

     Do belts which are made of a different material than the

pants with which they are imported and sold and which are not

coordinated in any other manner with the pants have to be

separately marked to indicate their own country of origin?

LAW AND ANALYSIS:

     Section 304 of the Tariff Act of 1930, as amended (19

U.S.C. 1304), provides that, unless excepted, every article of

foreign origin imported into the U.S. shall be marked in a

conspicuous place as legibly, indelibly, and permanently as the

nature of the article (or container) will permit, in such a

manner as to indicate to the ultimate purchaser in the U.S. the

English name of the country of origin of the article.

Congressional intent in enacting 19 U.S.C. 1304 was that the

ultimate purchaser should be able to know by an inspection of the

marking on the imported goods the country of which the goods is

the product.  "The evident purpose is to mark the goods so thatat

the time of purchase the ultimate purchaser may, by knowing

where the goods were produced, be able to buy or refuse to buy

them, if such marking should influence his will."  United States

v. Friedlaender & Co., 27 C.C.P.A. 297 at 302 (1940).

     Part 134, Customs Regulations (19 CFR Part 134), implements

the country of origin marking requirements and exceptions of 19

U.S.C. 1304. Section 134.41(b), Customs Regulations (19 CFR

134.41(b)), mandates that the ultimate purchaser in the U.S. must

be able to find the marking easily and read it without strain.

The ultimate purchaser is generally the last person in the United

States who will receive the article in the form in which it was

imported.  (Section 134.1 Customs Regulations (19 CFR 134.1)).

     In HQ 729594, August 12, 1986, Customs ruled that belts made

of the same fabric and design as the dresses with which they were

imported and which were intended to be worn exclusively with the

dresses do not have to be separately marked with the country of

origin.  Customs ruled in HQ 733089, May 30, 1990, that a scarf

and tie made from the same fabric and design as a blouse also do

not have to be separately marked with the country of origin.  We

noted in that ruling that the tie and scarf which were imported

together from the same country with the blouse were intended to

be worn exclusively with the blouse.  Accordingly, we stated that

the scarf and the tie lose their separate identity when they were

combined and sold with the blouse.

     Counsel argues that based on these rulings the belts in

this case should not have to be separately marked.  However,

those rulings are not controlling, because the facts of this case

differ from the facts involved in the prior rulings.  The belts

and the pants in this case are made of a different material, and

they have a different design.  Significantly, the belts are not

exclusively designed to be worn solely with the pants.  The belts

can be removed from the pants and can be worn with other pants.

In addition, the belts and pants have different countries of

origin.  While the belts may be inexpensive, their cost is not

negligible.

     Counsel also contends that because the belts are

classifiable with the trousers for duty purposes, they should not

be required to be separately marked.  The classification of pants

sold with the belts is determined by General Rules Interpretation

3(b) (GRI 3(b)) of the Harmonized Tariff Schedule of the United

States, (HTSUS) which governs the classification of mixtures,

composite good consisting of different material or components,

and goods put up in sets for retail sale.  Recently in T.D. 91-7,

January 16, 1991, Customs indicated that the tariff treatment of

an article under the HTSUS generally has no effect on the country

of origin marking requirements under 19 U.S.C. 1304.  GRI 3(b)

specifies only that sets, mixtures, and composite goods are

classified as if they consisted of the material or component that

imparts the essential character to the goods but does not specify

that sets, mixture, and composite goods are to be marked

according this standard.  Accordingly, the classification of a

set of goods, such as a pair pants and a belt, is not

determinative of the country of origin marking requirements of

the materials or components which comprise the article.  For

purposes of 19 U.S.C. 1304, the relevant inquiry regarding the

marking of the material or components in such a collection is

whether such items have been substantially transformed as result

of their inclusion in the set, mixture, or composite good.

     In this case, the belts are not substantially transformed

when they are attached and sold together with a pair pants

because the belt remains a distinct article.  Because the belts

and pants are made of a different materials, have a separate

design, can be worn with other pairs of pants, they do not lose

their separate identity.  In essence because the belts are

separate articles from the pants, they must be marked with their

own country of origin.

HOLDING:

     The sample vinyl plastic belts, which are imported and sold

together with pants made of fabric, and are not designed to be

worn exclusively with the pants are separate articles for country

of origin marking purposes and must be individually marked with

their country of origin.

                              Sincerely,

                              John Durant, Director

                              Commercial Rulings Division

