                            HQ 734052

                        October 17, 1991

MAR-2-05 CO:R:C:V 734052 GRV

CATEGORY: MARKING

Jerry P. Wiskin, Esq.

Freeman, Wasserman & Schneider

90 John Street

New York, N.Y.  10038

RE:  Country of origin marking of finished porcelain plates

     imported from Japan to be ornamented in the U.S. with

     foreign-sourced decorative decals. 19 CFR 134.35; substan-

     tial transformation; Uniroyal; Belcrest Linens; T.D. 89-21;

     732964; C.S.D. 84-113; National Juice; Koru North America;

     FDA Compliance Policy Guides for lead and cadmium contami-

     nation (required and permanent labeling); Superior Wire;

     C.S.D. 91-7

Dear Mr. Wiskin:

     This is in response to your letters of February 22, July 16,

and October 1, 1991, on behalf of Lenox Inc., requesting and

supplementing a country of origin marking ruling regarding

finished porcelain plates imported into the U.S. to have a

decorative decal applied.  Samples of the porcelain plates as

imported and after having been decorated in the U.S. were

submitted for examination.

     We have considered in connection with this ruling request

the information provided by you in two meetings that were held at

Customs Headquarters on June 24 and October 1, 1991.

FACTS:

     Your client plans to import porcelain plate dinnerware from

Japan and decorative decals from Germany (or another foreign

source) and domestically combine the two items into signed,

numbered collectable plates.  Although you denominate the

imported porcelain plates "blanks," they are finished articles--

glazed with an ornamental gold band around their edge; suitable

for use as dinnerware.  When imported, each plate is valued at

$1.20 and the country of origin is denoted by an adhesive sticker

affixed to its bottom.  The decorative decals are made with inks

containing lead and cadmium.  When imported, each decal is valued

at $1.15, however, they are not individually marked to indicate

their foreign origins.

     The domestic processing entails attaching two decals to each

plate:  the foreign-sourced decorative decal is moistened and

applied to the top, front-side of the "blank," i.e., undecorated,

plate, and a domestically-produced, two-color backstamp decal,

containing the recommended warning of the U.S. Food and Drug

Administration (FDA) that the article is "not for food use," is

moistened and applied to the bottom, back-side of the plate.  The

decorated plate is then dried for 24 hours and fired in a kiln.

The plate is then hand-numbered in gold on the bottom side, re-

fired, packaged and sold as a finished, collectible.  You submit

that the processing involved here is a sophisticated process,

which occurs over a fixed-period of days.  These domestic opera-

tions are valued at $4.20, which includes the cost of packaging

materials.  The entire transaction is valued at $6.55 per

decorated plate.

     You state that the imported porcelain plates are substan-

tially transformed by these U.S. processing operations so as to

exempt them from the country of origin marking requirements of

304 of the Tariff Act of 1930, and reference certain court

decisions and administrative rulings in support of this conten-

tion.  You claim that the domestic processing alters the char-

acter, name and use of the "blank" plate to that of a decorative

collectible item.  Further, you state that the domestic process-

ing adds significant value to the imported porcelain plate--

quadrupling its value--and, although the domestic processing

could result in the porcelain plates changing tariff classifica-

tions--from subheading 6911.10.4900 to subheading 6913.10.50,

Harmonized Tariff Schedule of the United States (HTSUS), you

acknowledge that this change is not dispositive on the question

of whether a substantial transformation has occurred.  Lastly,

you state that the safety warning required by the FDA is a

significant consideration, which renders the plate unsuitable for

use as tableware intended for food service, and that this

circumstance establishes that the domestic processing has created

a new and different article of commerce.

ISSUE:

     Whether the application of decorative decals to finished

porcelain plates constitutes a substantial transformation of the

imported articles for purposes of the country of origin marking

requirements of 19 U.S.C. 1304 and 19 CFR 134.35 and 134.1(d).

LAW AND ANALYSIS:

     The marking statute, 304 of the Tariff Act of 1930, as

amended (19 U.S.C. 1304), provides that, unless excepted, every

article of foreign origin (or its container) imported into the

U.S. shall be marked in a conspicuous place as legibly, indelibly

and permanently as the nature of the article (or its container)

will permit in such a manner as to indicate to the ultimate

purchaser the English name of the country of origin of the

article.  Part 134, Customs Regulations (19 CFR Part 134),

implements the country of origin marking requirements and

exceptions of 19 U.S.C. 1304.

     The primary purpose of the country of origin marking statute

is to "enable the 'ultimate purchaser' of the goods to decide

for himself whether he would 'buy or refuse to buy them'."

Uniroyal, Inc., v. United States, 3 CIT 220, 223, 542 F.Supp.

1026, 1028 (1982), aff'd per curium, 1 Fed.Cir. 21, 702 F.2d 1022

(1973).

     The "ultimate purchaser" is defined generally as the last

person in the U.S. who will receive the article in the form in

which it was imported.  19 CFR 134.1(d).  If an article is to be

sold at retail in its imported form, the purchaser at retail is

the "ultimate purchaser."  19 CFR 134.1(3).  However, if an

imported article will be used in manufacture, the manufacturer

may be the "ultimate purchaser" if [s]he subjects the imported

article to a process which results in a substantial transforma-

tion of the article, even though the process may not result in a

new or different article.  But, if the manufacturing process is a

minor one which leaves the identity of the imported article

intact, the consumer or user of the article, who obtains the

article after the processing, will be regarded as the "ultimate

purchaser."  19 CFR 134.1(d)(1) and (2).

     A substantial transformation occurs when an imported article

is used in the U.S. in manufacture, which results in an article

having a name, character, or use differing from that of the

imported article.  Under this principle, the manufacturer or

processor in the U.S. who converts or combines the imported

article into the different article will be considered the

"ultimate purchaser" of the imported article, and the article

shall be excepted from marking.  However, the outermost contain-

ers of the imported articles must be marked.  19 CFR 134.35.

As the issue of whether a substantial transformation occurs is

for marking purposes a question of fact, it is determined on a

case-by-case basis.  Uniroyal.

     Taken as a whole and after examining the samples submitted

in this case, the conclusion is clear that a substantial trans-

formation of the porcelain plate has not occurred since the

attachment of the decorative decal to the porcelain plate is a

minor manufacturing or combining process which leaves the

identity of the porcelain plate intact.  The domestic processing

in this case ostensibly constitutes a minor assembly operation:

attaching a decorative decal to a plate.  See, Headquarters

Ruling Letter (HRL) 555175 dated March 13, 1989, abstracted as

C.S.D. 89-49(13), 23 Cust. Bull. 644 (1989), and  HRL 555506

dated January 16, 1990, abstracted as C.S.D. 90-32(3), 24 Cust.

Bull. ___ (1990).  And we have long held that mere assembly

operations do not constitute a substantial transformation.  In

determining whether the combining of parts or materials consti-

tutes a substantial transformation, the issue is the extent of

operations performed and whether the parts lose their identity

and become an integral part of the new article.  Belcrest Linens

v. United States, 6 CIT 204, 573 F.Supp. 1149 (1983), aff'd, 2

Fed.Cir. 105, 741 F.2d 1368 (1984).  Assembly operations which

are minimal or simple, as opposed to complex or meaningful, will

generally not result in a substantial transformation.  See,

C.S.D.s 80-111, 85-25, 89-110, 89-118, 89-129 and 90-97.  The

assembly operation performed here is a simple --two-step--

combining process which leaves the identity of the imported

porcelain plate--and decal--intact.

     Further, regarding the decoration of ceramic products by

painting or with decals in particular, Customs has long held that

neither process constitutes a substantial transformation.  In

T.D. 89-21, 23 Cust.Bull. 157 (1989), Customs stated that the

mere decoration of porcelainware does not constitute a substan-

tial transformation.  See also, HRL 732964 dated August 3, 1990

(imported ceramic "bisque ware" not substantially transformed by

domestic hand painting operation).  In C.S.D. 84-113, 18 Cust.

Bull. 1111 (1084), Customs stated that decorating an already-

glazed article by means of decalcomania, i.e., applying decals,

and kiln firing does not effect a substantial transformation of

the article, and that such processors were not the ultimate

purchasers for marking purposes.  In sum, we are not persuaded

that processing here, which merely results in the decoration of

finished ceramics constitutes a substantial transformation, as

the identity of imported article remains intact.  Accordingly,

given that no other country of origin marking exception is

applicable, the imported porcelain plates here must be

individually marked.

     Addressing the substantial transformation criteria in turn,

we find that the simple combining process performed in the U.S.

does not effect a change in the name, character or use of the

imported porcelain plates.  Regarding the change in name, we find

your characterization of the imported porcelain plates as

"blanks" spurious, as they are finished plates, suitable for use

as dinnerware.  Further, assuming there is otherwise a change in

name, such change in the name of the product is the weakest

evidence of a substantial transformation.  Uniroyal, National

Juice Products Ass'n v. United States, 10 CIT 48, 628 F.Supp. 978

(1986), and Koru North America v. U.S., 12 CIT 1120, 701 F.Supp.

229 (1988).  Regarding the change in character, we find none; the

plates retain their essential identity/character as plates,

albeit decorated ones.  No change to the physical dimensions of

the base plates occurs.  Regarding the change in use, although we

find a more restricted use for the imported plates in the area of

commercial dinnerware--occasioned by the choice of metal poisons

employed in the inks to make the foreign decal which requires

that a FDA warning label be affixed--we do not believe this

circumstance constitutes a substantial change in use for

purposes of finding a substantial transformation.

     Regarding the applicability of FDA guidelines requiring a

safety warning in this case, in National Juice, the court noted

that Customs and FDA regulations are promulgated under completely

different statutes and hence one cannot be considered binding on

the other.  As FDA standards of identity are intended to aid in

identifying the contents of a product and not to identify the

origin of a product as a whole, they are not binding on Customs

in a determination of whether a substantial transformation has

occurred.  Further, contra your assertion that the FDA labeling

requirement evidences the unsuitability of the article for food

service use and establishes that the domestic processing creates

a new and different article of commerce, we note that the safety

warning does not dictate that the ornamented plates cannot be

used, under all circumstances, as food service plates.  The warn-

ing label is required because certain ceramic wares have been

found by the FDA to contain significant quantities of metal

poisons, which can be extracted by food acids and could cause

chronic poisoning under continued food use.  Thus, the FDA warn-

ing/safety label is cautionary and does not mandate a particular

use.  And it is entirely possible, if not probable, that ultimate

purchasers will occasionally offer articles of food on the adul-

terated plates, taking care to ensure that food items are protec-

tively insulated from the plates surface or provide a medium

layer of material to prevent the leaching of the metal poison to

the food item.

     Lastly, while significant value has been added to the

imported articles here and a change in tariff classification is

apparent, these considerations are not dispositve of whether a

substantial transformation has taken place.  See, Superior Wire

v. United States, 11 CIT 608, 669 F.Supp. 472 (1987), aff'd, 7

Fed.Cir. 43, 867 F.2d 1409 (1989), and C.S.D. 91-7 (no substan-

tial transformation of jewelry despite added value), concerning

the value-added consideration, and Belcrest Linens v. United

States, 6 CIT 204, --- F.Supp. ___ (1983), aff'd, 2 Fed.Cir. 105,

741 F.2d 1368 (1984), concerning the change in tariff classifica-

tion consideration.

     We also conclude that the imported decal is also not

substantially transformed when attached to the porcelain plate.

Accordingly, not only must the porcelain plates be marked in a

more permanent method of marking than by means of paper adhesive

labels, C.S.D. 84-113, but after the domestic processing, the

country of origin of the foreign-made decal must also be

indicated on the decorated plate.

HOLDING:

     The imported porcelain plates and decals are not substan-

tially transformed by the domestic application of the decals to

the top, front-side of the plates, as the decalcomania operation

is a minor process which leaves the identity of the imported

plates and decals intact.  Accordingly, the plates must be

individually marked with a more permanent means than the adhesive

stickers currently used--to survive the U.S. processing operation

--and, after the domestic processing operation, the plates must

be further marked to indicate the country of origin of the

foreign-made decal to satisfy the country of origin marking

requirements of 19 U.S.C. 1304 and 19 CFR 134.1(d).

                              Sincerely,

                              John Durant, Director

                              Commercial Rulings Division

