                            HQ 734138

                            August 27, 1991

MAR-2-05 CO:R:C:V 734138 RSD

CATEGORY: Marking

John B. Pellegrini, Esq.

Ross & Hardies

529 Fifth Avenue

New York, New York 10017-4608

RE: Country of origin marking of imported neckties, assembly,

fabric, 19 CFR 134.46, 19 CFR 10.22

Dear Mr. Pellegrini:

     This is in response to your letter of April 19, 1991, on

behalf of your client, Randa Corp., requesting a binding ruling

on the country origin marking requirements of imported neckties

assembled in the Dominican Republic from Italian fabric cut into

parts in Puerto Rico.

FACTS:

     Your client, Randa Corp., is planning to import neckties

from the Dominican Republic.  The fabric for the necktie facings

(exterior shells) will be made in Italy and will be cut into

pieces in Puerto Rico.  The cut components will be sent to the

Dominican Republic for assembly into the neckties.  You indicate

that the neckties will qualify for reduce-duty treatment under

subheading 9802.00.80 of the Harmonized Tariff Schedule of the

United States (HTSUS).  It is proposed that the ties be labelled:

                  Assembled in Dominican Republic

                            100% Silk

                        Fabric from Italy

The label will be sewn on the reverse side of the neckties and

the country of origin will be in letters that are no smaller than

the reference to Italy.

ISSUE:

     Is the proposed country of origin marking on the neckties

acceptable under 19 U.S.C. 1304 and 19 CFR 10.22, if Italian

fabric is cut in Puerto Rico and assembled in the Dominican

Republic and the neckties are eligible for reduce-duty treatment

under subheading 9802.00.80 of the HTSUS?

LAW AND ANALYSIS:

     Section 304 of the Tariff Act of 1930, as amended (19

U.S.C. 1304), provides that, unless excepted, every article of

foreign origin imported into the U.S. shall be marked in a

conspicuous place as legibly, indelibly, and permanently as the

nature of the article (or container) will permit, in such a

manner as to indicate to the ultimate purchaser in the U.S. the

English name of the country of origin of the article.

Congressional intent in enacting 19 U.S.C. 1304 was that the

ultimate purchaser should be able to know by an inspection of

the marking on the imported goods the country of which the goods

is the product.  The evident purpose is to mark the goods so that

at the time of purchase the ultimate purchaser may, by knowing

where the goods were produced, be able to buy or refuse to buy

them, if such marking should influence his will."  United States

v. Friedlaender & Co., 27 C.C.P.A. 297 at 302 (1940).

     Part 134, Customs Regulations (19 CFR Part 134), implements

the country of origin marking requirements and exceptions of 19

U.S.C. 1304.  Section 134.1(b) defines country of origin as the

country of manufacture, production, or growth of any article of

foreign origin entering the U.S.  Further work or material added

to an article in another country must effect a substantial

transformation in order to render such other country the country

of origin within the meaning of this part.   A substantial

transformation occurs when articles lose their identity and

become new articles having a new name, character or use. United

States v. Gibson-Thomsen co., 27 C.C.P.A. 267 at 270 (C.A.D 98)

(1940), National Juice Products Association v. United States, 12

CIT    , 701 F.Supp. 229 (CIT 1988).

     Section 134.46, Customs Regulations (19 CFR 134.46),

requires that when the name of any city or locality in the U.S.,

other than the name of the country or locality in which the

article was manufactured or produced, appears on an imported

article or its container, there shall appear, legibly and

permanently, in close proximity to such words, letters, or name,

and in at least a comparable size, the name of the country of

origin preceded by "Made in," "Product of," or other words of

similar meaning.  The purpose of this requirement is to prevent

the possibility of misleading or deceiving the ultimate purchaser

of the article as to the actual origin of the imported goods.

     Articles eligible for tariff treatment under subheading

9802.00.80, HTSUS, pertaining to U.S. article assembled abroad,

are subject to the special country of origin marking

requirements of section 10.22, Customs Regulation (19 CFR 10.22).

That section provides in full that:

          Assembled articles entitled to the exemption

          [from duty] are considered products of the

          country of assembly for the purposes of the

          country of origin marking requirements of

          section 304, Tariff Act of 1930 as amended

          (19 U.S.C. 1304).  If an imported assembled

          article is made entirely of American-made

          materials, the United States origin of the

          material may be disclosed by using a legend

          such "Assembled in         from material of

          U.S. origin", or a similar phrase.

     In this case, assuming the neckties are eligible for reduced

duty treatment under subheading 9802.00.80 HTSUS, the country of

origin of the neckties is deemed to be the country of assembly,

the Dominican Republic.  Accordingly, the neckties must be

marked to indicate that their country of origin is the Dominican

Republic.  The proposed marking does indicate that the country of

origin of the neckties is the Dominican Republic.  However, based

on the proposed marking, the question that then arises is

whether it is acceptable to also mark the neckties with

additional information regarding the origin of the fabric.

     In HQ 731507, October 17, 1989, Customs determined that

under the provisions of section 10.22, the words "Made in",

"Product of", or "Assembled in" preceding the country of assembly

or merely the name of the country of assembly constitute

acceptable country of origin marking.  Customs also ruled that

the origin of the materials comprising the assembled article may

be added to the country of origin designation, whether or not the

article consists entirely of U.S. materials.  In that same ruling

Customs also ruled that with respect to articles which are

subject to the provisions of section 10.22, the phrase "Assembled

in" constitutes words of similar meaning to "Made in" and

"Product of" for purposes of sections 19 CFR 134.46 and 19 CFR

134.47.  Customs has also held that if the article contains any

foreign material, either the identification of the U.S.

components must be omitted or the foreign components must be

identified as well.  See HQ 729938, May 13, 1987.  The reasoning

behind this decision was to prevent the ultimate purchaser from

being misled into falsely believing that the all components are

from the U.S. when they are not.

     In this case we find that the identification of the origin

of the fabric is not misleading and provides useful information

to the consumer.  Accordingly, we find the proposed marking is

acceptable under 19 U.S.C. 1304 and 19 CFR 10.22.

     Because another country name, Italy, appears on the product,

the requirements of 19 CFR 134.46 are triggered.  Because the

country name Dominican Republic is preceded by the words

"Assembled in," and is in the close proximity and will be in a

comparable size as "Italy", the requirements of 19 CFR 134.46 are

satisfied.  Accordingly, the proposed country of origin marking

is acceptable.

HOLDING:

     Assuming the neckties are eligible for importation under

subheading 9802.0080 HTSUS, the proposed country of origin

marking on the neckties, indicating that the neckties are

assembled in the Dominican Republic and that the fabric is from

Italy is acceptable.

                              Sincerely,

                              John Durant, Director

                              Commercial Ruling Division

