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CATEGORY:  MARKING

Area Director

New York Seaport

United States Customs Service

6 World Trade Center

New York, New York 10048-0945

RE:  The country of origin marking requirements for a vinyl belt

and cotton woven shorts that are imported and sold together and

made in the same country; sets, T.D. 91-7, ORR Ruling 331-69,

HQ 722549

Dear Madam:

     This is in response to your memorandum, IA 33/91, dated June

14, 1991, requesting internal advice on the country of origin

marking requirements for a vinyl belt and shorts made in the

same country and that are imported and sold together.  A sample

of the merchandise was received for our consideration.

FACTS:

     The merchandise consists of cotton woven shorts and a vinyl

belt, each of which is made in Bangladesh.  The belt is not of

the same fabric or design as the shorts.

     There is a difference in opinion among National Import

Specialists as to whether the belts must be individually marked

to indicate their country of origin if the shorts are acceptably

marked and both the shorts and the belts are made in the same

country.  One opinion indicates that both the shorts and the

belts should be individually marked to indicate their country of

origin.  This opinion places great emphasis on the language of

the marking law which states "every article of foreign origin

imported into the United States shall be marked."  Because the

belts and shorts are separate articles, it is felt that they both

should be individually marked with their country of origin.  It

is thought that if only the shorts are marked with the country of

origin, the ultimate purchaser might not be aware that the belt

and shorts are made in the same country.  The ultimate purchaser

might assume that the unmarked belt would be of U.S. origin or

could wonder about the origin of the belt.

     The other position is that a common sense approach should be

used in determining which items in a set should be marked.  The

ultimate purchaser would recognize the country of origin of both

articles by requiring only one marking on the shorts.   This is

because the belts and shorts are bought and sold as one unit.

Requiring that both the shorts and belts be individually marked

would impose a new and additional expense on the importing

community.  It is also pointed out that when a garment and a belt

are imported and sold together most field import specialists have

indicated that they require that only the garment be marked with

the country of origin.

ISSUE:

     Does a vinyl belt which is imported and sold together with

shorts have to be individually marked to indicate its country

origin, if both the belt and the shorts are made in the same

country?

LAW AND ANALYSIS:

     Section 304 of the Tariff Act of 1930, as amended (19

U.S.C. 1304), provides that, unless excepted, every article of

foreign origin imported into the U.S. shall be marked in a

conspicuous place as legibly, indelibly, and permanently as the

nature of the article (or container) will permit, in such a

manner as to indicate to the ultimate purchaser in the U.S. the

English name of the country of origin of the article.

Congressional intent in enacting 19 U.S.C. 1304 was that the

ultimate purchaser should be able to know by an inspection of the

marking on the imported goods the country of which the goods is

the product.  "The evident purpose is to mark the goods so that

at the time of purchase the ultimate purchaser may, by knowing

where the goods were produced, be able to buy or refuse to buy

them, if such marking should influence his will."  United States

v. Friedlaender & Co., 27 C.C.P.A. 297 at 302 (1940).

     Part 134, Customs Regulations (19 CFR Part 134), implements

the country of origin marking requirements and exceptions of 19

U.S.C. 1304. Section 134.41(b), Customs Regulations (19 CFR

134.41(b)), mandates that the ultimate purchaser in the U.S. must

be able to find the marking easily and read it without strain.

The ultimate purchaser is generally the last person in the United

States who will receive the article in the form in which it was

imported.  (Section 134.1 Customs Regulations (19 CFR 134.1)).

     In T.D. 91-7, January 16, 1991, Customs indicated that for

purposes of 19 U.S.C. 1304, the relevant inquiry regarding the

marking of the material or components in a collection, such as

shorts and a belt, is whether such items have been substantially

transformed as result of their inclusion in the set, mixture, or

composite good.  However, we also indicated in T.D. 91-7 that in

certain circumstances the marking of every item in a collection

of goods may not be consistent with the purpose of the marking

statute, or may be impractical and/or undesirable.  This may be

because one or more items in the collection are relatively

insignificant and would have no influence on the purchasing

decision, because the items in the collection are too numerous

making it impractical to specify the country of origin of each

item, or for various other reasons.  Therefore, Customs will

continue to employ a "common sense" approach to determine the

marking requirements applicable to articles which comprise a

collection of goods.

     In several previous cases, where all items of a "set" were

made in the same country, Customs has indicated that it was not

necessary to separately mark each item in the set if marking one

item will clearly indicate the country of origin of all the items

in the set to the ultimate purchaser.  In ORR Ruling 331-69,

October 14, 1969, Customs indicated that a legible and

conspicuous country of origin marking in the jacket of a suit

will reasonably indicate the country of origin of a two or three

piece men's or ladies' suits made in the same country.  HQ

722549, February, 16, 1984, concerned the country of origin

marking requirements for a communication terminal consisting of

an electronic telephone with memory, calculator calendar digital

time clock, and desk blotter.  All of these items were assumed to

be a product of Canada.  We stated that it was not necessary to

mark each component individually if only one country of origin

marking appeared in such a way that on assembly such marking was

clear and conspicuous to a prospective purchaser examining the

system on display.

     In this case, the belts and the shorts are also made in the

same country.  In accordance with ORR Ruling 331-69 and HQ

722549, we find that because the shorts and the belt are sold

together as a unit, if the shorts are properly marked to indicate

their country of origin, the ultimate purchaser would reasonably

conclude that the belt was made in the same country.  In other

words, where the shorts and belt are made in the same country,

marking the shorts with the country of origin will reasonably

indicate to the ultimate purchaser the country of origin of the

belt as well.  Therefore, if the shorts are clearly marked to

indicate the country origin, then the separate marking of the

belt is unnecessary and superfluous.  If the vinyl belt and

shorts are not made in the same country, then separate marking of

the belt is required.  See HQ 733964, April 2, 1991.

HOLDING:

     A belt which is imported and retailed together with a pair

of shorts does not have to be separately marked to indicate its

country of origin, if the belt and the shorts are made in the

same country and the shorts are properly marked to indicate the

country of origin.

                              Sincerely,

                              John Durant, Director

                              Commercial Rulings Division

