                           HQ 734267

                           December 11, 1991

Mar-2-05 CO:R:C:V 734267 AT

CATEGORY: Marking

Bill Jerome, Vice President

H.A. & J.L. Wood, Inc.

231 N. 3rd Street

Pembina, North Dakota

RE: Country of origin marking of imported footwear from Taiwan;

    adhesive labels; 19 CFR 134.41(b); 19 CFR 134.44(b);

    permanent marking; HQ 731089

Dear Mr. Jerome:

     This is in response to your letter dated May 29, 1991, on

behalf of Chip & Pepper Wetwear, requesting a ruling on the

country of origin marking of imported footwear (beach sandals and

deck shoes) from Taiwan.  The classification issue raised in

your letter will be answered by separate letter.

FACTS:

     The submitted samples consist of three different styles of

footwear: a beach thong, a canvas shoe and a suede shoe.  The

beach thong is a green and black color shoe with a black plastic

bottom.  At the rear of the shoe and on the side is a plastic

adhesive label of approximately 1 1/2 inch in length.  On the

label, in gold-colored lettering approximately 4.5 point (a point

is a unit of type measurement equal to 0.01384 inch of nearly

1/72 in., and all type sizes are multiples of this unit) are a

stock number, the size and the words "ALL MAN-MADE MATERIAL, MADE

IN TAIWAN".  The canvas shoe is a white and blue tone slip-on.

Affixed to the heel portion of the inner sole of the shoe is a

white paper adhesive label of approximately 1 3/4 inch in

length.  The words "MADE IN TAIWAN, FABRIQUE EN TAIWAN" are

printed on the label in black lettering approximately 5 point in

size.  The third sample is a black suede shoe with purple cloth

interior.  Inside the shoe is a gold paper adhesive label

measuring approximately 1 inch in size.  Printed on the label in

black lettering in approximately 4.5 point are the words "MADE IN

TAIWAN, FABRIQUE EN TAIWAN.

ISSUE:

     Whether the proposed country of origin marking on the

submitted samples, as described above satisfies the requirements

of 19 U.S.C.. 1304 and 19 CFR Part 134?

LAW AND ANALYSIS:

     Section 304 of the Tariff Act of 1930, as amended (19

U.S.C. 1304), provides that unless excepted every article of

foreign origin imported into the U.S. shall be marked in a

conspicuous place as legibly, indelibly, and permanently as the

nature of the article (or container) will permit, in such a

manner as to indicate to the ultimate purchaser in the U.S. the

English name of the country of origin of the article.

Congressional intent in enacting 19 U.S.C. 1304 was that the

ultimate purchaser should be able to know by an inspection of the

marking on the imported goods the country of which the goods is

the product.  The evident purpose is to mark the goods so that at

the time of purchase the ultimate purchaser may, by knowing where

the goods were produced, be able to buy or refuse to buy them, if

such marking should influence his will.  United States v.

Friedlaender & Co., 27 C.C.P.A. 297 at 302, C.A.D. 104 (1940).

     Part 134, Customs Regulations (19 CFR Part 134), implements

the country of origin marking requirements and exceptions of 19

U.S.C. 1304.  As provided in section 134.41, Customs Regulations

(19 CFR 134.41), the country of origin marking is considered to

be conspicuous if the ultimate purchaser in the U.S. is able to

find the marking easily and read it without strain.

     With regard to the permanency of a marking section

134.41(a), Customs Regulations (19 CFR 134.41(a)), provides that

as a general rule marking requirements are best met by marking

worked into the article at the time of manufacture.  For example,

its suggested that the country of origin on metal articles be die

sunk, molded in or etched.  However, section 134.44, Customs

Regulations (19 CFR 134.44), provides that except for articles

which are the subject of a ruling by the Commissioner of Customs

or those articles classifiable in an item number specified in

section 134.43, Customs Regulations (19 CFR 134.43), any marking

that is sufficiently permanent so that it will remain on the

article until it reaches the ultimate purchaser unless

deliberately removed is acceptable.  If paper stickers or

pressure sensitive labels are used, they must be affixed in a

conspicuous place and so securely that unless deliberately

removed they will remain on the article while it is in storage or

on display and until it is delivered to the ultimate purchaser.

(19 CFR 134.44(b)). See also 19 CFR 134.41

     Customs has previously ruled in HQ 731089 (February 13,

1989) that country of origin marking on footwear (moccasin and

beach sandal) by means of paper or plastic adhesive labels was

acceptable provided the label was conspicuous, legible and

permanently placed on the footwear.  In that ruling Customs

stated that such factors as the type of surface on which the

label was attached to and whether the label could withstand

normal handling and remain on the shoe until it reached the

ultimate purchaser should be considered in determining the

permanency of the label.

     In this case we find that the country of origin markings on

the submitted samples are conspicuous and legible.  However,

after careful examination of the submitted samples we conclude

that only the adhesive labels attached to the beach thong and

canvas shoe satisfy the permanency requirements of 19 CFR

134.44(b).  Like with the moccasin and beach sandal in HQ 731089,

the labels on both the beach thong and canvas shoe would

withstand normal handling and remain on the shoes until they

reached the ultimate purchaser.  The label attached to the beach

thong is securely placed at the rear of the shoe on the side

which will not be effected by the normal handling (trying the

shoe on for size), usually associated with footwear of this type.

With respect to the label on the canvas shoe, we find that

although the label is attached to the inner heel of the shoe, a

place which we believe to be effected by normal handling, the

label is securely affixed to the shoe and is very difficult to

pull off without damaging the label itself.  Therefore, we find

that the label would withstand normal handling and would remain

on the shoe until it reached the ultimate purchaser.  This is not

the case with the gold label attached to the suede shoe.  The

label is not securely affixed to the inner heel of the shoe and

in fact is very easy to pull off.  Also, being that it is

attached to the inner heel of the shoe and is not securely

affixed it would certainly not be able to withstand normal

handling.

HOLDING:

     Based on the above considerations and review of the

submitted materials, we find that the submitted beach thong and

canvas shoe are legally marked pursuant to 19 U.S.C. 1304 and 19

CFR 134.44.  We further find that the country of origin marking

on the suede shoe is not permanent, and therefore, not in

compliance with 19 U.S.C. 1304 and 19 CFR 134.44.

                           Sincerely,

                           John Durant, Director

                           Commercial Rulings Division

