                            HQ 089992

                          May 11, 1992

CLA-2 CO:R:C:M 089992  NLP

CATEGORY:  Classification

TARIFF NO.: 6402.99.60

District Director

U.S. Customs Service

909 First Avenue, RM 2039

Seattle, WA 98174

RE:  Protest 3001-91-100713; Infants shoes; accessories and

     reinforcements; loosely attached appurtenances; subheading

     6402.99.15; HRL 082661; HRL 080377; HRL 088725; NYRL 809843;

     NYRL 812613

Dear Sir:

     The following is our decision regarding the Protest and

Request for Further Review No. 3001-91-100713, dated June 20,

1991.  At issue is the classification of infants dress shoes

under the Harmonized Tariff Schedule of the United States

(HTSUS).  Samples of the shoes were submitted for our

examination.

FACTS:

     The subject footwear is infants dress shoes that have a

rubber/plastic upper and outer sole.  The upper has an ornamental

lace strip sewn to the top line seam of the upper.  In the middle

of the lace strip is a sewn-on textile ribbon with a simulated

pearl.

     Your office liquidated entries covering these shoes under

subheading 6402.99.60, HTSUS, which provides for other footwear

with outer soles and uppers of rubber or plastics, other

footwear, other, other, other, valued not over $3/pair.

    The importer contends that the shoes should be classified in

subheading 6402.99.15, HTSUS, which provides for other footwear

with outer soles and uppers of rubber or plastics, other

footwear, other, having uppers of which over 90 percent of the

external surface area (including any accessories or

reinforcements such as those mentioned in note 4(a) to this

chapter) is rubber or plastics ..., other.  

ISSUE:    

     Are the subject shoes classified in subheading 6402.99.60,

HTSUS, or in subheading 6402.99.15, HTSUS.

LAW AND ANALYSIS:

     Subheading 6402.99.15, HTSUS, provides for other footwear

with outer soles and uppers of rubber or plastics, other

footwear, other, having uppers of which over 90 percent of the

external surface area (including any accessories or

reinforcements such as those mentioned in note 4(a) to this

chapter) is rubber or plastics ..., other.  

     Note 4(a) to Chapter 64, HTSUS, states that:

     The material of the upper shall be taken to be the

     constituent material having the greatest external surface

     area, no account being taken of accessories or

     reinforcements such as ankle patches, edging, ornamentation,

     buckles, tabs, eyelet stays or similar attachments. 

     In order to determine whether the subject footwear is

classifiable under subheading 6402.99.15, HTSUS, we must

determine whether the ornamental lace strip sewn to the top line

seam of the upper should be considered to be an "accessory or

reinforcement" as defined in Note 4(a) to Chapter 64, HTSUS, or a

"loosely attached appurtenance".  If it is considered to be an

accessory or reinforcement, the external surface area of the

upper (including accessories or reinforcements) is not over 90

percent rubber or plastics, then the shoes are classifiable under

subheading 6402.99.60-90, HTSUS, depending on value per pair.    

     If the ornamental lace strip is considered to be a loosely

attached appurtenance, the external surface area of the upper

(including accessories or reinforcements) is over 90 percent

rubber or plastics, then the shoe is classifiable under

subheading 6402.99.15, HTSUS.

     HRL 082661, dated October 17, 1988, dealt with the

classification of a women's plastic sandal that had a plaid

textile bow sewn to the upper.  The issue was whether the plaid

textile bow was a loosely attached appurtenance included when

measuring the constituent material of the shoe's external surface

area.  HRL 082661 stated that: 

     ...subheading 6402.99.15, HTSUSA, does not require that

     everything that was excluded under Note 4(a) [to Chapter 64,

     HTSUS] must be added back in determining classification

     under that provision.  If there was meant to be an add back

     requirement, the superior heading could have read,

     "including all accessories or reinforcements excluded by

     reason of Note 4(a)".  Instead, the heading states

     accessories or reinforcements "such as" those mentioned in

     Note 4(a).

     This ruling stated that loosely attached appurtenances were

not part of the upper at all and therefore, were not added back

in when measuring the external surface area of the upper. 

Therefore, HRL 082661 held that the plaid textile bow sewn onto

the upper was a loosely held appurtenance and the shoe was

classified in subheading 6402.99.15, HTSUS.

     The protestant contends that the lace on the subject shoe is

a loosely attached appurtenance and should not be included when

measuring the external surface area of the shoe's upper.    

Protestant argues that HRL 080337, dated June 3, 1987, supports

his position.  HRL 080337 dealt with the classification of a

woman's boot that had a diamond shaped ornament attached on the

top of each side of the boot's shaft in a stud-like fashion.  A

V-shaped leather fringe was attached to the ornament.  Leather

fringes were inserted under the overlay on both sides of the

boot.  Moreover, the fringes were held in place by the same

stitching that secured the overlay.  HRL 080337 held that the

leather fringes were loosely attached appurtenances as they were

not attached in such a way to cover the underlying plastic

surface of the boot and they were not wholly attached to the

exterior surface.  

     While the lace on the subject shoe is not wholly attached to

the exterior surface and allows the underlying plastic to be

seen, there are other criteria Customs now considers in

determining whether an item is considered a loosely attached

appurtenance or not.  As the cases below demonstrate, Customs now

considers the amount of stitching holding the item to the upper

and whether the shoe will be damaged when the item is removed. 

Moreover, it is hard to tell from the description of the shoe in

HRL 080377 the amount of stitching in the overlay.  It is likely

that the overlay was attached with a few stitches and therefore,

the fringes would have been loosely attached.  It is our position

that the fringes are more akin to the bows in the cases below and

are not like the lace in the subject shoe.  

     HRL 088725, dated May 30, 1991, dealt with the issue of

whether a textile bow attached to the upper of a woman's high

heel slip-on shoe was excluded when determining the external

surface area of the upper.  This ruling held that since the

fabric bow was attached by gluing and small staples and could be

removed without rendering the shoe unserviceable, the bow was

loosely attached.  Therefore, the bow was excluded when measuring

the external surface area of the shoe's upper. 

     In determining that the textile bow was a loosely attached

appurtenance, HRL 088725 discussed two rulings that dealt with

the issue of loosely attached appurtenances.  The first ruling,

New York Ruling Letter (NYRL) 809843, dated August 1, 1984, dealt

with the classification of a patent vinyl dress shoe with a

textile bow attached to its upper by means of a rivet.  NYRL

809843 stated the following:

          In the past, the Customs Service has ruled that items

          such as strips, buttons, pompoms, etc. which are

          attached to the upper by rivets, gluing, stitching

          (tacked) at one or two points and which serve as

          decorations are not to be treated as part of the

          exterior surface area of the upper if their removal

          does not render the shoe unserviceable as footwear.  

The bow was considered a decoration and its removal did not

render the footwear unserviceable.  As a result, the bow was

excluded in determining the classification of the shoe's upper. 

     The second ruling, NYRL 812613, dated March 20, 1985, dealt

with the classification of an infant's plastic dress shoe with a

decorative fabric bow at the top of the vamp.  This ruling stated

that since the decorative fabric bow was attached by gluing and a

few stitches, and could be removed without rendering the shoe

unserviceable, it was considered a loosely attached appurtenance. 

Therefore, the bow was not counted in determining the external

surface area of the upper.

     Unlike the fabric bows in the above cases, the lace on this

shoe is attached by continuous stitching; not just one or a few

stitches.  Furthermore, the lace on the shoe is attached by the

same seam which holds the fabric top line edging in place.  This

fabric edging encircles the entire shoe's top line.  In addition,

to remove the lace, you must first remove the top line trim.  The

removal of the stitches attaching the lace to the upper would

result in numerous holes in the upper and the shoe would be

unserviceable.  As a result, it is our position that the lace

trim is not a loosely attached appurtenance and it should not be

excluded when measuring the external surface area of the upper. 

     A U.S. Customs laboratory analysis was performed on a sample

of the shoe to determine the percentage of the upper attributable

to the lace and to the textile top line trim.  In making its

determination, the laboratory excluded the following: the bow,

bead, buckle and strap.  The results of Laboratory Report No. 3-

92-20379-001, dated January 24, 1992, are as follows:

               75 % plastics material 

               13 % woven textile trim

               12 % lace, corrected for perceived open spaces 

     When the lace and textile trim are added together, they

comprise more than 10 percent of the external surface area of the

upper.  Therefore, when they are included in the measurement of

the external surface area of the shoe's upper, the shoe's upper

is less than 90 percent rubber/plastic.  Accordingly, the infants

dress shoes are classified in subheading 6402.99.60, HTSUS.  We

note that, even if we found the lace to be a loosely attached

appurtenance, the shoe would still be classified in subheading

6402.99.60, HTSUS, as the textile top line trim represents over

10% of the upper's external surface area.   

HOLDING:

     The protest should be denied in full.  A copy of this

decision should be attached to the Customs Form 19 and provided

to the protestant as part of the notice of action on the protest.

                                   Sincerely,

                                   John Durant, Director

                                   Commercial Rulings Division




