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VES-5-CO:R:IT:C 111707  LLB

CATEGORY:  Carriers

Mr. Bruce Mitchell

President, S. De Freest and Co., Inc.

606 Fort Street

Honolulu, Hawaii 96813

RE:  Vessel entry and clearance; Government-chartered vessels;

     Military Sealift Command; Tonnage tax and light money

Dear Mr. Mitchell:

     Reference is made to your letter of May 16, 1991, in which

you ask that we rule upon the extent that statutory vessel entry

and clearance requirements are applicable to privately owned

commercial vessels operated pursuant to charter to the United

States Government.

FACTS:

     The Military Sealift Command (MSC), an element of the

Department of the Navy, chartered numerous privately-owned United

States-flag vessels for the carriage of military cargoes during

the pendency of Operation Desert Storm in the Middle East.  The

question has arisen whether these vessels, operated by civilian

crews and carrying military cargoes, are subject to vessel entry

and clearance requirements.  Included in the file before us is a

copy of a Customs Circular dated November 29, 1976 (Circular

VES-11-R:CD:C) which provides that 18 named vessels operated by

the MSC under private contract are exempt from the assessment of

tonnage taxes as well as from the presentation of a Certificate

of Financial Responsibility (Oil Pollution Certificate) prior to

clearing from a port in the United States.  The cited circular

does provide, however, that such vessels are otherwise required

to report arrival, enter, and clear in the normal manner.

ISSUE:

     Whether civilian United States-flag commercial vessels

operating under contract to the Department of the Navy and

carrying only military cargoes, are required to comply with all

normally applicable vessel and entry procedures.

LAW AND ANALYSIS:

     Section 1433, title 19, United States Code, provides that

every vessel arriving in the United States from a foreign place

must report its arrival immediately.  The Customs Service

considers an American vessel which comes to rest in or engages in

an activity in foreign waters to have been in a foreign place for

purposes of section 1433.  The Customs Service considers that an

American vessel has not been in a foreign place for purposes of

section 1433 if it merely passes through foreign waters during

the course of a voyage.  (Customs Ruling 109442, April 28, 1988).

     In light of the above-cited interpretation, absent a

government-vessel exemption from the reporting requirement, the

subject vessels are considered to be required to report upon

arrival in the United States from voyages on which the vessel has

come to rest or engaged in any activities in foreign territorial

waters, other than merely traversing those waters.

     Section 4.5, Customs Regulations (19 CFR 4.5), provides that

no report of arrival or vessel entry shall be required for

vessels owned or controlled by the United States or its

agencies:

          ... if such vessel (1) is manned wholly by

          members of the uniformed services of the

          United States, by personnel in the civil

          service of the United States, or by both, and

          (2) is transporting only property of the

          United States or passengers travelling on

          official business of the United States ...

In this case, the vessels in question are operated by civilian

contract crews.

     When a vessel is required to enter (and when no exception

from entry is provided under 19 U.S.C. 1441), it is required that

all merchandise aboard be manifested in accord with section 431,

Tariff Act of 1930, as amended (19 U.S.C. 1431), and section 4.7,

Customs Regulations (19 CFR 4.7).  The manifest is required to be

available for presentation to Customs upon arrival.

     The exemption from the assessment of tonnage taxes and light

money in the cited Customs Circular document is based upon

section 4.21(b)(4), Customs Regulations (19 CFR 4.21(b)(4)),

which provides an exemption for vessels operated or managed by

the United States Government and not carrying merchandise for

trade purposes.  This is a less stringent provision than the

statutory provision which exempts certain vessels from the need

to make formal entry.

HOLDING:

      The result of all the foregoing is that civilian commercial

vessels operated by civilian crews pursuant to contractual

agreements with the United States Government must comply with all

normally applicable report of arrival, entry, and clearance

procedures.  These requirements are not altered merely because of

such contract agreements or because of military cargoes.  The

only Customs requirement which is not enforced in such cases is

the collection of tonnage tax and light money.

     Pollution Certificates are a requirement of the United

States Coast Guard which Customs enforces on behalf of that

agency.  For our purposes, we will consider that the exemption

stated in the cited Customs Circular is specific to the oil

tanker vessels which were under consideration at the time that

document was drafted and, absent notification to the contrary

from the Coast Guard, we will continue to require all other

vessels to maintain such certification.

                              Sincerely,

                              B. James Fritz

                              Chief

                              Carrier Rulings Branch

