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Holland & Knight

1200 Brickell Avenue
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RE:  Coastwise; Passengers; Floating Hotel; Bareboat Charter;

     Pleasure Use; 46 U.S.C. App. 289; 19 C.F.R. 4.80.

Dear Ms. Locke:

     This letter is in response to your request that we rule on

the application of the coastwise laws to the use of a foreign -

built vessel as a "floating hotel."

FACTS:

     Your clients operate a local fishing charter service that

takes customers fishing in the back waters of the Florida

Everglades.  Because of the inaccessibility of the fishing sites,

your clients wish to use a Canadian-built houseboat to provide

overnight lodging for their customers.  The houseboat will also

serve as a stationary site from which day fishing trips will be

conducted.  You state that the houseboat will remain anchored

while the customers are on board.  The customers will not be

transported by the houseboat.  You state that all other

transportation of the customers will be on coastwise-qualified

vessels.

ISSUES:

     (1)  Whether the use of an anchored, foreign-built houseboat

for overnight lodging of guests is prohibited by 46 U.S.C. App.

289.

     (2)  Whether a foreign-built houseboat may be chartered or

leased to third persons for their pleasure use.

LAW AND ANALYSIS:

     The coastwise passenger law provides that:

          No foreign vessel shall transport passengers

          between ports or places in the United States

          either directly or by way of a foreign port,

          under a penalty of $200 for each passenger so

          transported.

46 U.S.C. App. 289.  The Customs Service has consistently

interpreted this proscription to apply to any vessel except a

United States built, owned, and properly documented vessel. See

46 U.S.C.A. 12106 & 12110 (West Supp. 1991), 46 U.S.C. App.

289, and 19 C.F.R. 4.80(a) (1991).  The territorial waters of

the United States are defined to include the belt, three nautical

miles wide, seaward of the territorial sea baseline, and to

points located in internal waters, landward of the territorial

sea baseline, in cases where the baseline and the coastline

differ.  Headquarters Ruling Letter 111275, dated November 13,

1990.

     The Customs Service has determined that a vessel not

qualified for the coastwise trade may be used as a hotel without

violating the coastwise statute provided the vessel remains

stationary by mooring or anchoring while the passengers are on

board.  Headquarters Ruling Letter 111423, dated January 9, 1991;

Headquarters Ruling Letter 110542, dated November 21, 1989.  Any

movement by the vessel from its stationary location with

passengers on board would constitute a violation of 46 U.S.C.

App. 289.  From these rules, we determine that the proposed use

of the subject vessel would not constitute a violation of the

coastwise laws provided that it remains anchored while the

customers are on board.

     You raise two collateral issues regarding the intended use

of the foreign-built vessel.  First, you ask whether the vessel

must be under United States documentation, in addition to Florida

documentation, to be used as a floating hotel.  The enforcement

jurisdiction of the Customs Service extends to the use of the

vessel in the coastwise trade.  We determined in the previous

paragraph that the intended use of the houseboat would not

constitute an engagement in the coastwise trade.  Therefore, the

nature of the vessel's document would not be of concern to the

Customs Service.  This ruling does not address issues within the

purview of other governmental agencies, e.g., the United States

Coast Guard for issues relating to vessel documentation, safety,

and inspection requirements.  If you wish to contact the Coast

Guard about these matters, you may communicate with your local

Coast Guard office or Coast Guard Headquarters at the following

address:

               Thomas Willis

               Chief, Vessel Documentation

               U.S. Coast Guard (GMVI-6/13)

               2100 Second Street, S.W. (Room 1312)

               Washington, D.C. 20593-001

     Second, you ask whether we know of any prohibition on the

use of the houseboat in a brochure advertising the package

charter. The advertisement of this proposed service would not

affect our conclusion regarding the legality of the use of the

houseboat as a stationary hotel.  See C.S.D. 84-53, 18 Cust. B. &

Dec. 969, 972 (1984).

     Finally, you ask whether the foreign-built houseboat may be

chartered or leased to third persons for their pleasure use.  The

Customs Service has consistently held that when a vessel is

chartered under a bona fide bareboat charter, the bareboat

charterer is treated as the owner of the vessel for the period of

the charter, and, because the owners are not considered

"passengers" for purposes of the coastwise laws, 19 C.F.R.

4.50(b) (1991), the charterer is not proscribed by the coastwise

laws from using the vessel during the charter for pleasure

purposes only.  Headquarters Ruling Letter 109638, dated July 22,

1988.  A vessel chartered under a charter arrangement other than

a bareboat charter (e.g., a time or voyage charter) and used in

coastwise transportation would be subject to penalties under the

coastwise laws.  Id.  A vessel chartered under a bareboat charter

would also be subject to penalties if the bareboat charterer used

it in the coastwise trade (e.g., to transport passengers other

than bona fide guests between coastwise points or entirely

within territorial waters).  Id.

     The United States Supreme Court stated:

          To create a demise [or bareboat charter] the

          owner of the vessel must completely and

          exclusively relinquish "possession, command,

          and navigation" thereof to the demisee.... It

          is therefore tantamount to, though just

          short of, an outright transfer of ownership.

          However, anything short of such a transfer is

          a time or voyage charter party or not a

          charter party at all.

Guzman v. Pichirilo, 369 U.S. 698, 699-670 (1962); see also,

Leary v. United States, 81 U.S. 607, 611 (1871), 2B Benedict on

Admiralty 52 (6th ed. 1990).

     In our review of charter arrangements to determine whether

they are bareboat charters for Customs purposes, we have held, in

addition to the above-described principles, that:

          The nature of a particular charter

          arrangement is a question of fact to be

          determined from the circumstances of each

          case.  Under a bareboat charter or demise

          charter the owner relinquishes complete

          management and control of the vessel to the

          charterer.  On the other hand, if the owner

          retains a degree of management and control,

          however slight, the charter is a time or

          voyage charter, and the vessel is deemed to

          be engaged in trade.  The crux of the matter

          is whether the complete management and

          control have been wholly surrendered by the

          owner to the charterer so that for the period

          of the charter the charterer is in effect the

          owner.  Although a charter agreement on its

          face may appear to be a bareboat or demise

          charter, the manner in which its covenants

          are carried out and the intention of the

          respective parties to relinquish or to assume

          complete management and control are also

          factors to be considered.

Headquarters Ruling Letter 109638 (emphasis added).  In that

regard, it is well established that a vessel may be demised

complete with captain if he is subjected to the orders of the

demisee during the period of the demise.  Guzman, 369 U.S. at

701.  Furthermore, the Customs Service has held that the mere

fact that the crew is furnished to the charterer would not render

the agreement a time charter provided the charterer had full

authority to hire, discharge, or replace the crew.  See

Headquarters Ruling Letter 108278, dated April 2, 1988.

     A bareboat charter agreement conforming to these guidelines

will permit a non-coastwise qualified vessel to be chartered for

pleasure purposes.  We note, however, that this ruling is

advisory and suggest that your client submit a copy of the

bareboat charter agreement when one is available.

     Finally, the current status and use of the houseboat were

not identified in your letter.  You should be aware, however,

that a yacht purchased abroad and brought into the United States

by a United States resident is presumed, in the absence of

evidence to the contrary, to be brought into the United States

for use here "permanently" so that it would be classifiable as

imported merchandise and thus subject to duty.  The Astral, 72

Cust. Ct. at 253-54, 375 F. Supp. at 1366; Estate of Lev H.

Pritchard v. United States, 43 C.C.P.A. 85, 88 , C.A.D. 612

(1956).  The houseboat may be subject to duty upon entry into the

United States.

HOLDINGS:

     (1)  The Customs Service has determined that a vessel not

qualified for the coastwise trade, which is moored or anchored,

may be used as a hotel without violating the coastwise statute,

provided the vessel is not moved from its moored or anchored

position with passengers aboard.

     (2)  The coastwise laws do not prohibit a charterer from

chartering a foreign-registered vessel under a bona fide bareboat

charter provided that the vessel is used for pleasure purposes

only.

                              Sincerely,

                              B. James Fritz

                              Chief

                              Carrier Rulings Branch

