                            HQ 112035

                          May 20, 1992

VES 3-13-CO:R:IT:C  112035 BEW

CATEGORY: Carriers

Mr. D. Amesbury

3 Church Circle

Annapolis, Maryland 21401

RE:  Importation of a British-registered pleasure boat, owned by

     a U.S. citizen, for sale in the United States

Dear Mr. Lawrence:

     This is in reference to your letter of September 5, 1991, in

which you request information concerning the importation of a

British registered sailing yacht which is presently in the United

States under a cruising license.

     You state that you are giving some thought to registering

the vessel in the United States.  You state that you wish to pay

the duty so that you will be able to offer the vessel for sale.

You have raised the issue of whether you would be entitled to

reclaim all or part of the duties paid if the yacht is exported

and if so, is there any time limit.

     On the basis of your letter, we are only able to provide you

with a general information letter, not a ruling letter.  The

procedures and requirements for obtaining a ruling letter are set

forth in Part 177 of the Customs Regulations (19 CFR Part 177),

copy enclosed.

     Under the Harmonized Tariff Schedules of the United States

(HTSUS), Heading 8903.00.00, Yachts and other vessels for

pleasure or sport, rowboats and canoes, Subheading 8903.91.00,

Sailboats with or without auxiliary motor are dutiable at the

rate of 1.5 percent ad valorem.  A sailboat owned by a resident

of the United States or brought into the United States for sale

or charter to a resident thereof, would be subject to this duty

provision of the HTSUS.

     Duty on the vessel is collectable when it is first imported.

The determination of whether or not a yacht is dutiable when it

has previously been subject to Customs entry and payment of duty

is dependent on whether it has been exported from the United

States after its first importation.  If it has been exported, it

is again dutiable as an importation under items 8903.91.00 or

8903.92.00, HTSUS.  Exportation, in this context, is defined as

occurring when the yacht is severed from the mass of things

belonging to this country with the intention of being united with

the mass of things belonging to some foreign country (see section

101.1(k), Customs Regulations (19 CFR 101.1(k)).  Merely removing

a yacht from U.S. territorial waters on a temporary foreign

pleasure cruise with the intent to return it to the United States

thereafter would not constitute an exportation.  In addition, it

should be noted that any past or future transfers of ownership of

a vessel that take place while it remains within the United

States do not affect its duty-paid status provided the

circumstances surrounding the transfers of ownership do not

indicate that an exportation has occurred within the meaning of

section 101.1(k).

     Section 313(j), Tariff Act of 1930, as amended (19 U.S.C.

1313(j)), provides for a refund of duty of duty if a duty-paid

article is exported, within three years from the date of

importation, in the same condition as when imported and was not

used in the United States.  The statute provides that the

performing of incidental operations does not constitute a use for

drawback purposes.  Incidental operations include, but are not

limited to, testing, cleaning, repacking, and inspecting.

     The prevailing interpretation of "use" of an article under

both 19 U.S.C. 1313(j) and Part 191.141, Customs Regulations, is

that an article is used when it is employed for the purpose for

which it was manufactured and intended.  Articles that have been

changed in condition due to deterioration, accidental destruction

or damage are also usually ineligible for same-condition

drawback.  The Customs Service has previously held that offering

merchandise for sale does not negate the provisions of 1313(j),

nor does demonstration connected with such offers render the

merchandise ineligible for drawback unless the merchandise

becomes significantly deteriorated.

     Therefore, in the fact situation you described, same

condition drawback would be available if the yacht is in the same

condition as when imported (not entered), "use" of the yacht is

limited to showing it to potential buyers, and exportation occurs

within three years from the date of importation assuming there

is compliance with all applicable regulations, particularly those

in section 191.141, Customs Regulations."

     Since your vessel has already entered the United States and

is currently docked in the waters in Chesapeake Bay area, selling

or chartering the vessel to a U.S. resident would subject the

vessel to Customs consumption entry procedures and the duty

provisions of subheading 8903.91.00 of the HTSUS.

     You should be aware that foreign-flag or foreign-built

vessels are prohibited from engaging in the coastwise trade.

Generally, the coastwise laws (e.g., 46 U.S.C. App. 289 and 883,

46 U.S.C. 12106 and 12110) prohibit the transportation of

merchandise or passengers between points in the United States

embraced within the coastwise laws in any vessel other than a

vessel built in and documented under the laws of the United

States and owned by persons who are citizens of the United

States.

     A "passenger" is defined in section 4.50(b) of the Customs

Regulations (19 CFR 4.50(b)), as "any person carried on a vessel

who is not connected with the operation of such vessel, her

navigation, ownership, or business".  The family and legitimate

guests of the owner or bareboat charterer of a vessel used for

pleasure purposes are not considered passengers.

     Title 19, United States Code, section 1433, provides that

immediately upon the arrival at any port or place in the United

States or Virgin Islands of: (1) any vessel from a foreign port

or place; (2) any foreign vessel from a domestic port; or (3) any

vessel of the United States carrying bonded merchandise, or

foreign merchandise for which entry has not been made, the master

of the vessel shall report the arrival at the nearest Customs

facility.  The report of arrival shall be in accordance with the

procedures in section 4.2, Customs Regulations, as amended by

T.D.87-150.

     The master of any foreign vessel arriving in a United States

port, whether from a foreign port or another United States port,

is required to make vessel entry under title 19, United States

Code, section 1435 (19 U.S.C. 1453), and section 4.3 of the

Customs Regulations (19 CFR 4.3).  Such vessels are also required

to clear when bound for a foreign port, and must have a permit to

proceed from one United States port to another.

     Title 46, United States Code, Appendix, section 104 (46

U.S.C. App. 104), authorizes the issuance of cruising licenses to

pleasure vessels of countries which extend reciprocal privileges

to United States pleasure vessels.  United Kingdom is such a

country.  Section 4.94 of the Customs Regulations, concerns the

issuance of cruising licenses which exempt foreign yachts from

formal entry and clearance procedures.  Subsequent to the receipt

of the cruising license, yachts may arrive and depart from the

United States and cruise in specified waters of the United States

without entering and clearing, without filing manifests and

obtaining or delivering permits to proceed, and without the

payment of entrance and clearance fees, or fees for receiving

manifests and granting permits to proceed, duty on tonnage,

tonnage tax, or light money.  The license is granted subject to

the condition that the vessel will not engage in trade or violate

the laws of the United States in any respect.

     The master, however, of a foreign pleasure vessel with a

cruising license is required to report the vessel's arrival at

each United States port as provided in 19 U.S.C. 1433.

     Cruising licenses, as their name implies, are intended for

the use of foreign vessels on relatively brief cruises in the

United States and are not to be used as a form of permanent

license to permit a foreign vessel to remain indefinitely in our

waters.

     This letter addresses only those federal requirements which

are administered by the Customs Service.  Questions relating to

the vessel's registration and documentation, and vessel safety

requirements should be directed to the United States Coast Guard

at the following address:

          Mr. Thomas Willis

          Chief, Vessel Documentation

          U.S. Coast Guard (GMVI-6/13)

          2100 Second Street., SW (Room 1312)

          Washington, D.C. 20593-0001

                                     Sincerely,

                                     B. James Fritz

                                     Chief

                                     Carrier Rulings Branch

