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CATEGORY:  Carriers

Thomas Jenkins

Operations Manager

Paxton, Shreve & Hays, Inc.

Post Office Box 82237

2191 Main Street

San Diego, California 92138

RE:  Coastwise Trade; Passengers; Cruise; 46 U.S.C. App. 289

Dear Mr. Jenkins:

     This is in response to your letter dated December 11, 1991,

on behalf of Kloster Cruise Limited, attaching an itinerary for

a proposed cruise of the M/V SOUTHWARD.  Your letter was

forwarded to the Carrier Rulings Branch, Customs Headquarters,

for direct response.  Our ruling on this matter is set forth

below.

FACTS:

     The M/V SOUTHWARD is a non-coastwise-qualified vessel owned

and operated by Kloster Cruise Limited.  The proposed itinerary

for the cruise under consideration is as follows:

DATE          DAY           PORT         ARRIVE         DEPART

5-11-92      Monday       Los Angeles                   2000

5-12-92      Tuesday      San Diego       0800          1700

5-12-92      Tuesday      San Diego       1800

5-13-92      Wednesday    San Diego                     0600

5-13-92      Wednesday    Catalina        1200          1200

5-13-92      Wednesday    San Diego       1700          1800
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5-13-92      Wednesday    Ensenada        2130          2230

5-14-92      Thursday     San Diego       0800          1600

5-15-92      Friday       Los Angeles     0800

     In regard to the above itinerary, it is noted that on May

13, 1992, certain passengers that embarked in Los Angeles may

spend the day in San Diego while the vessel cruises to the

Catalina Islands.  None of the passengers will get off at the

Catalina Islands and those that spent the day in San Diego will

return to the vessel at its anchorage in San Diego harbor via

ships tender's (either life boats off the ship or a water taxi).

     Furthermore, after departure from Ensenada, Mexico, the

vessel intends to anchor outside San Diego on May 14, 1992, at

0800 hours to observe the America's Cup race.  No crew or

passengers would be allowed to go ashore.  The vessel would then

depart on May 14, 1992, at 1600 hours destined for Los Angeles

where the passengers will disembark.

ISSUE:

     Whether the transportation of passengers aboard a non-

coastwise-qualified vessel on the cruise described above

constitutes a violation of 46 U.S.C. App. 289.

LAW AND ANALYSIS:

     Title 46, United States Code Appendix, section 289 (46

U.S.C. App. 289, the passenger coastwise law), prohibits the

transportation of passengers between points embraced within the

coastwise laws of the United States, either directly or by way of

a foreign port, in a non-coastwise-qualified vessel (i.e., any

vessel not built in and documented under the laws of the United

States and owned by persons who are citizens of the United

States).  For purposes of section 289, "passenger" is defined as

"...any person carried on a vessel who is not connected with the

operation of such vessel, her navigation, ownership, or

business."  (19 CFR 4.50(b))

     Section 4.80a(b)(2), Customs Regulations (19 CFR

4.80a(b)(2); copy enclosed), promulgated pursuant to 46 U.S.C.

App. 289, provides that a coastwise violation occurs if a

passenger is on a voyage to one or more coastwise points and a

nearby foreign port or ports (but at no other foreign port) and

the passenger disembarks at a coastwise port other than the port

of embarkation.  (see 19 CFR 4.80a(a)(1)(2) and (4) for the

definitions of the terms "coastwise port," "nearby foreign port,"

"embark," and "disembark," as those terms are used in the

regulation)
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     In regard to the proposed cruise itinerary, the passengers

will embark and disembark at the same coastwise port (Los

Angeles) with intervening stops in San Diego and Ensenada,

Mexico.  Accordingly, there would be no violation of 46 U.S.C.

App. 289 in regard to the use of the M/V SOUTHWARD on the

proposed itinerary.

     In regard to the use of the vessel's life boats in

transporting passengers from a point on shore to the vessel's

anchorage in San Diego harbor, assuming, arguendo, that they are

not coastwise-qualified, we note that their use for this purpose

would not be in violation of 46 U.S.C. App. 289 provided they

arrive in U.S. territorial waters on board the cruise vessel, are

used solely to carry the passengers between the shore and the

cruise vessel, are used solely in such carriage where the

District Director of Customs is satisfied that it is not safe or

feasible for the cruise vessel to berth at a pier, and depart

U.S. territorial waters on board the cruise vessel.  Absent any

one of these conditions, the transportation of passengers by a

non-coastwise-qualified life boat between the cruise vessel in

U.S. territorial waters and a point on shore would be in

violation of 46 U.S.C. App. 289. (Customs rulings 106114, 109025

and 111391)

     We note that in the event a water taxi is used to transport

passengers between the cruise vessel and a point on shore instead

of the vessel's life boats as discussed above, it would have to

be coastwise-qualified.

     It should also be noted that although the proposed cruise

involves no violation of the passenger coastwise law, the vessel

would still be required to report its arrival and make formal

entry of the vessel upon its return to San Diego pursuant to 19

U.S.C. 1433(a)(1)(B) and 19 U.S.C. 1435, respectively.  We

suggest you contact San Diego Customs regarding the specifics of

these procedures.

HOLDING:

     The transportation of passengers aboard a non-coastwise-

qualified vessel on the cruise discussed above does not

constitute a violation of 46 U.S.C. App. 289.

                                   Sincerely,

                                   B. James Fritz

                                   Chief

                                   Carrier Rulings Branch

Enclosure

