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CATEGORY:  Carriers

Pascale Montels

Loelia Campanile

PID 9 rue Saint Florentin

75008 Paris

France

RE:  French-Flag Sailboat; Charter

Dear Mme. Montels:

     This is in reference to your letter dated December 12, 1991,

concerning the charter of a foreign-flag vessel.

FACTS:

     The SOVEREIGN and SOVEREIGN TOO are foreign-built sailboats

documented under the French flag.  One or both of the sailboats

are intended to be chartered in Newport, Rhode Island, during the

summer of 1992.  The SFA Bank is listed as the owner.  We infer

that each vessel will carry paying passengers and will be guided

by a four-person crew.

ISSUES:

I.   Whether the charter of a foreign-built, French-documented

     vessel, intended to be brought into the United States for

     charter to a U.S. resident in Newport, Rhode Island, during

     the summer of 1992, is subject to duty under the provisions

     of the Harmonized Tariff Schedules.

II.  Whether the subject vessel may be chartered to U.S.

     residents without violating the coastwise trade laws.

III. Whether the subject vessel may be issued a cruising

     license.

LAW AND ANALYSIS:

I.   Under the Harmonized Tariff Schedule of the United States

(HTSUS, copy enclosed), items 8903.91.00, 8903.92.00, or

8903.99.20, yachts and other vessels for pleasure or sport,

rowboats and canoes, sailboats with or without auxiliary motor,

motorboats, and outboard motorboats, are dutiable at the rate of

1.5 percent ad valorem.  A sailboat owned by a U.S. resident or

brought into the United States for sale or charter to a resident

thereof, would be subject to this duty provision of the HTSUS.

Additional U.S. Note 1 to Chapter 89, HTSUS (which contains these

items), provides that a vessel, used in international trade or

commerce or brought into the customs territory of the United

States by nonresidents thereof for their own use in pleasure

cruising, shall be admitted without formal customs consumption

entry or the payment of duty.

II.  Generally, the coastwise laws (e.g., 46 U.S.C. app. 289 and

883, and 46 U.S.C. 12106 and 12110) prohibit the transportation

of merchandise or passengers between points in the United States

embraced within the coastwise laws in any vessel other than a

vessel built in and documented under the laws of the United

States, and owned by persons who are citizens of the United

States.

     The passenger coastwise law, title 46 United States Code

Appendix, section 289 (46 U.S.C. app. 289), provides that:

          No foreign vessel shall transport passengers between

          ports or places in the United States either directly or

          by way of a foreign port, under penalty of $200 for

          each passenger so transported and landed.

     For purposes of the coastwise laws, a vessel "passenger" is

defined as "... any person carried on a vessel who is not

connected with the operation of such vessel, her navigation,

ownership, or business."  19 CFR 4.50(b).  However, we have

ruled that bona fide guests (i.e., those persons who have not

paid for or contributed to the expense of the trip) of the owner

or bareboat charterer of a yacht or pleasure vessel are not

"passengers" for purposes of section 289.

     A point in United States territorial waters is considered a

point in the United States embraced within the coastwise laws

but a point beyond those waters, even if it is within the United

States Exclusive Economic Zone (EEZ), is not considered to be

such a point, with certain exceptions inapplicable to this

context (e.g., the Outer Continental Shelf Lands Act of 1958, as

amended; 43 U.S.C. 1333; and the amendments to 46 U.S.C. app. 883

regarding the transportation of valueless or dredged material

effected by Public Law 100-329).

     The territorial waters of the United States consist of the

belt, 3 nautical miles wide, adjacent to the coast of the United

States and seaward of the territorial sea baseline.  At the date

of this letter, the recent Presidential Proclamation (dated

December 27, 1988), proclaiming a 12 nautical mile territorial

sea, has extended the jurisdiction of the United States only for

international purposes and has not extended or changed existing

federal and state laws.

     It is Customs position that the transportation of passengers

from a United States point to a foreign point and back to the

same point is not coastwise trade but that the transportation of

passengers to a different United States point is coastwise trade

(see enclosed copy of 19 CFR 4.80a, particularly paragraph

(a)(2), defining "nearby foreign port," and paragraph (b)(2) of

that section).  Transportation of passengers from a United States

point to a foreign port other than a "nearby foreign port" {i.e.,

a "distant foreign port," see 19 CFR 4.80a(a)(3)} and then to a

different United States point is not coastwise trade.  19 CFR

4.80a(b)(3).

     In its administration of 46 U.S.C. app. 289, the Customs

Service has ruled that the carriage of passengers entirely within

territorial waters, even though the passengers disembark at their

point of embarkation and the vessel touches no other coastwise

point, is considered coastwise trade subject to the coastwise

laws.  However, the transportation of passengers to the high seas

(i.e., beyond U.S. territorial waters) and back to the point of

embarkation, assuming the passengers do not go ashore, even

temporarily, at another United States point, often called a

"voyage to nowhere," is not considered coastwise trade.  It

should be noted that the carriage of fishing parties for hire,

even if the vessel proceeds beyond territorial waters and returns

to the point of the passenger's embarkation, is considered

coastwise trade.

     With regard to the charter of a yacht or pleasure vessel,

when a non-coastwise qualified vessel is chartered under a bona

fide bareboat charter, the charterer is treated as the owner of

the vessel for the period of the charter, and, because the owners

are not considered "passengers" for purposes of the coastwise

laws, the charterer is not proscribed by the coastwise laws from

using the vessel during the charter for his pleasure purposes

only.  A vessel chartered under a charter arrangement other than

a bareboat charter (e.g., a time or "captained" charter) to

transport the charterer and/or his guest between coastwise

points or solely in territorial waters (see discussion above on

the carriage of passengers entirely in territorial waters or to

the high seas or foreign waters) would be considered coastwise

trade and therefore subject to penalties under the coastwise

laws.  A vessel chartered under a bareboat charter would also be

subject to penalties if the bareboat charterer used it in the

coastwise trade (e.g., to transport paying passengers between

coastwise points or entirely within territorial waters).

     In our review of charter arrangements to determine whether

or not they are bareboat charters we have generally held that:

          The nature of a particular charter arrangement is a

          question of fact to be determined from the

          circumstances of each case.  Under a bareboat charter

          or demise charter the owner relinquishes complete

          management and control of the vessel to the charterer.

          On the other hand, if the owner retains a degree of

          management and control, however slight, the charter is

          a time or voyage charter, and the vessel is deemed to

          be engaged in trade.  The crux of the matter is whether

          complete management and control have been wholly

          surrendered by the owner to the charterer so that for

          the period of the charter the charterer is in effect

          the owner.  Although a charter agreement on its face

          may appear to be a bareboat or demise charter, the

          manner in which its covenants are carried out and the

          intention of the respective parties to relinquish or to

          assume complete management and control are also

          factors to be considered.

     Generally, we have held that a charter arrangement in which

the captain and crew are selected by the owner or his agent, by

its very nature, results in an implication that the owner may not

have relinquished complete management and control of the vessel

to the charterer.  However, the mere fact that a crew is

furnished to the charterer would not render the agreement a time

charter provided the charterer had full authority to hire,

discharge, or replace the crew.  Customs Ruling 108278, dated

April 2, 1988.  Further, we have ruled that even when a charter

is described as a bareboat one, the actual circumstances of the

charter agreement control in the determination of whether it is a

bareboat charter for purposes of the coastwise laws.  C.S.D. 83-

11.  Although it would appear that your proposal is more in the

nature of a time or voyage charter as opposed to a bareboat

charter for pleasure use alone, until such time as a copy of the

charter agreement is submitted for our review, we are unable to

determine whether it is a bareboat charter for purposes of the

coastwise laws.  In any event, even if the charter arrangement is

considered a bareboat or demise charter, if the guests carried on

the vessel are considered "passengers," the transportation will

be prohibited by the coastwise laws.

III. You should also be familiar with the Customs provisions

regarding entry and clearance.  The master of any foreign vessel

arriving in a United States port, whether from a foreign port or

another United States port, is required to immediately report its

arrival (see 19 U.S.C. 1433 and 19 CFR 4.2) and to make vessel

entry (see 19 U.S.C. 1435 and 19 CFR 4.3).  Such vessels are also

required to clear when bound for a foreign port (see 46 U.S.C.

app. 91 and 19 CFR 4.60), and must have a permit to proceed from

one United States port to another (see 46 U.S.C. app. 313 and 19

CFR 4.87).

     Title 46, United States Code Appendix, section 104 (46

U.S.C. app. 104), authorizes the issuance of cruising licenses

to pleasure vessels of countries which extend reciprocal

privileges to United States pleasure vessels.  The determining

factor as to whether a vessel is eligible for a cruising license

is the documentation of the vessel and not the residency of the

owner.  France is on the list of countries appearing in 19 CFR

4.94(b), whose yachts may be issued cruising licenses.  Section

4.94 of the Customs Regulations, concerns the issuance of

cruising licenses which exempt foreign yachts from formal entry

and clearance procedures.  The license is granted subject to the

condition that the vessel will not engage in trade or violate the

laws of the United States in any respect.  19 CFR 4.94(c).

     Subsequent to the receipt of the cruising license, yachts

may arrive in and depart from the United States and cruise in

specified waters of the United States without entering and

clearing, without filing manifests and obtaining or delivering

permits to proceed, and without the payment of entrance and

clearance fees, or fees for receiving manifests and granting

permits to proceed, duty on tonnage, tonnage tax, or light money.

However, a cruising license does not exempt a vessel from the

requirement to report to Customs its arrival at the first United

States port of arrival from a foreign port or place immediately

upon such arrival.  19 U.S.C. 1433; 19 CFR 4.2.

     Cruising licenses, as their name implies, are intended for

the use of foreign vessels on relatively brief cruises in the

United States.  A cruising license may be issued for a period not

to exceed one year.  19 CFR 4.94(c).  Because it appears that

your vessel will not be used solely for pleasure purposes, in

that you will be transporting paying "passengers," the vessel may

not be issued a cruising license.  We emphasize that although

cruising licenses exempt yachts having them from the above

described requirements while cruising in the United States, they

are not required as a condition precedent to cruising in the

United States or its waters.  A foreign yacht or pleasure boat

may be kept in the United States under its foreign registry;

however, the owner or master of the vessel must enter, obtain a

permit to proceed to other United States ports, and clear when

going foreign.

HOLDING:

I.   Since the subject sailboat will be brought into the United

     States by a nonresident for other than pleasure purposes

     alone, it would be dutiable.

II.  The subject sailboat may be chartered to paying passengers,

     so long as the proposed itinerary does not involve the

     carriage of passengers:  (1) entirely within territorial

     waters, even if the vessel returned the passengers to the

     point of embarkation without touching at any other coastwise

     point; or (2) between points in the United States.  The

     vessel may be used to transport passengers from a point in

     the United States, to the high seas beyond territorial

     waters and back to the same point, assuming that the vessel

     touched at no other coastwise point during the

     transportation.  The vessel may also carry passengers

     between points in the United States if the vessel first

     touched at a distant foreign port.

III. The subject vessel may not be issued a cruising license,

     unless it is chartered under a bona fide bareboat charter

     and the vessel does not engage in trade or violate the laws

     of the United States.

     To the extent that this ruling conflicts with prior Customs

decisions, they are hereby revoked.  Further this letter

addresses only those federal requirements that are administered

by the United States Customs Service.  Questions with regard to

vessel documentation and vessel safety requirements are within

the jurisdiction of the United States Coast Guard.  The address

is:

          Mr. Thomas Willis

          Chief, Vessel Documentation

          U.S. Coast Guard (GMVI-6/13)

          2100 Second St., S.W. (Room 1312)

          Washington, D.C.  20593-0001

Tax questions should be referred to:

          Internal Revenue Service

          Office of the Assistant Commissioner (International)

          950 L'Enfant Plaza

          Washington, D.C.  20024

While we are unaware of any other federal or state agency

requirements that might pertain to the undertaking you describe,

it is possible that such requirements exist.

                                     Sincerely,

                                     B. James Fritz

                                     Chief

                                     Carrier Rulings Branch

Enclosures

