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CATEGORY:  Carriers

John F. Weigold

President

Catamaran Lines, Inc.

2008 W. Main Street

Stamford, Connecticut  06902

RE:  Passenger Coastwise Law; 46 U.S.C app. 289

Dear Mr. Weigold:

     This is in reference to your facsimile dated February 17,

1992, concerning the proposed transport of commuters.

FACTS:

     Catamaran Lines, Inc. plans to have two vessels built in the

United States to transport approximately 20,000 commuters daily

from Haverstraw, New York, to the World Trade Center, via the

Hudson River.  According to Catamaran Lines, such a mass transit

system would reduce commuting time, which is currently four hours

per day by bus, and provide employment for numerous tradesmen who

construct the vessels.  While the vessels are being built, and to

prove that the project is viable, Catamaran Lines plans to

temporarily lease two vessels.  The leased vessels were built in

Norway and are documented under the Bahamian flag.

ISSUE:

     Whether the use of a foreign-built, foreign-documented

vessel, intended to transport commuters between Haverstraw, New

York, and the World Trade Center, is prohibited by the coastwise

trade laws.

LAW AND ANALYSIS:

     Generally, the coastwise laws (e.g., 46 U.S.C. app. 289 and

883, and 46 U.S.C. 12106 and 12110) prohibit the transportation

of merchandise or passengers between points in the United States

embraced within the coastwise laws in any vessel other than a

vessel built in and documented under the laws of the United

States, and owned by persons who are citizens of the United

States (i.e., a coastwise-qualified vessel).

     The passenger coastwise law, title 46 United States Code

Appendix, section 289 (46 U.S.C. app. 289), provides that:

          No foreign vessel shall transport passengers between

          ports or places in the United States either directly or

          by way of a foreign port, under penalty of $200 for

          each passenger so transported and landed.

     For purposes of the coastwise laws, a vessel "passenger" is

defined as "... any person carried on a vessel who is not

connected with the operation of such vessel, her navigation,

ownership, or business."  19 CFR 4.50(b).

     The coastwise laws, as well as the other navigation laws

administered by the Customs Service, are applicable to those

vessels engaged in activities in the territorial and navigable

waters of the United States, and the territorial and navigable

waters of its territories and possessions.  The territorial

waters of the United States consist of the belt, 3 nautical miles

wide, adjacent to the coast of the United States and seaward of

the territorial sea baseline.  At the date of this letter, the

recent Presidential Proclamation (dated December 27, 1988),

proclaiming a 12 nautical mile territorial sea, has extended the

jurisdiction of the United States only for international purposes

and has not extended or changed existing federal and state laws.

The term navigable waters, defined in Coast Guard regulations (33

C.F.R. 2.05-25), include the territorial sea of the United

States, the internal waters of the United States subject to tidal

influence, and certain other internal waters that are not subject

to tidal influence.

     In interpreting the coastwise laws as applied to the

transportation of passengers, we have ruled that the carriage of

passengers entirely within territorial waters, even though they

disembark at their point of embarkation and the vessel touches no

other coastwise point, is considered coastwise trade subject to

the coastwise laws.  However, the transportation of passengers to

the high seas (i.e., beyond U.S. territorial waters) or foreign

waters and back to the point of embarkation, often called a

"voyage to nowhere," is not considered coastwise trade, assuming

the passengers do not go ashore, even temporarily, at another

United States point.  Accordingly, the use of a foreign-built,

foreign-documented vessel to transport commuters between two

places in the United States via the Hudson River would violate

the coastwise laws.

     The only statute authorizing the waiver of the coastwise

laws is the Act of December 27, 1950 (64 Stat. 1120; note

preceding 46 U.S.C. app. 1).  Under the authority of this

statute, the Secretary of the Treasury may waive compliance with

the provisions of the navigation laws, including the coastwise

laws, "when he deems that such action is necessary in the

interest of national defense."  If the Secretary of Defense

requires such a waiver in the interest of national defense, the

Secretary of the Treasury is directed by the statute to grant the

waiver.  We naturally recognize that exigent commercial and

other interests may in certain circumstances exist to which the

statutory restriction against the use of non-coastwise-qualified

vessels to transport passengers between coastwise points, poses

an impediment; however, there is no legal basis to set aside the

prohibition of 46 U.S.C. app. 289 in such circumstances.

HOLDING:

     The use of a foreign-built, foreign-documented vessel

intended to temporarily transport commuters between Haverstraw,

New York, and the World Trade Center, via the Hudson River, is

prohibited by the coastwise laws.

                                     Sincerely,

                                     B. James Fritz

                                     Chief

                                     Carrier Rulings Branch

