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CATEGORY:   Carriers

Mr. David L. Folsom

Sail Boston 1992, Inc.

250 Summer Street

Boston, MA 02210

RE:  Coastwise; Passengers; Sailing School; 46 U.S.C. App. 289.

Dear Mr. Folsom:

     This letter is in response to your inquiry of February 7,

1992, in which you request a ruling regarding the use of a

foreign-flag sailing vessel in United States territorial waters.

FACTS:

     In your letter, your state that sailing vessels registered

in Russia and Poland will be used in United States waters to

offer sailing instruction.  The ships will be manned by both a

permanent and a temporary crew, which crew will be assisting in

the operation of the ship as trainees.  Crews of trainees will be

changed at two or more United States ports; some trainees will

board in one United States port and will disembark at another

United States port.

ISSUE:

     Whether the use of a foreign-built vessel for sailing

instruction would be in violation of the coastwise passenger law,

46 U.S.C. App. 289.

LAW AND ANALYSIS:

     The coastwise laws generally prohibit the transportation of

passengers or merchandise between points in the United States

embraced within the coastwise laws in any vessel other than a

United States built, owned, and documented vessel.  46 U.S.C.

App. 289 (Supp. III 1985) & 46 U.S.C.A. 883 (West Supp. 1991).

Points in the United States embraced within the coastwise laws

include the United States territorial waters.  The territorial

waters of the United States consist of the territorial sea,

defined as the belt, three nautical miles wide, seaward of the

territorial sea baseline, and of the internal waters of the

United States, landward of the territorial sea baseline, in cases

where the baseline and the coastline differ.  Headquarters Ruling

Letter 111275, dated November 13, 1990.

      The Customs Regulations define "passenger" for purposes of

section 289 as "any person carried on a vessel who is not

connected with the operation of such vessel, her navigation,

ownership, or business." See 19 CFR 4.50(b)(1991).  The Customs

Service has held that a person being trained or receiving

instruction in the handling or navigation of a vessel, and whose

presence on board the vessel is required in order to receive such

training or instruction, is not a "passenger" within the

coastwise laws.  Accordingly, if the vessel is used only for

such training, then it would not be required to have a license to

engage in the coastwise trade.  See Headquarters Ruling Letter

109850, dated December 27, 1988, and Headquarters Ruling Letter

109287, dated February 24, 1988.

     Therefore, the sole use of a foreign sailing vessel in

connection with a bona fide instructional course in sailing and

navigation with class or other instruction, as opposed to an

outing, does not constitute coastwise trade within the meaning of

46 U.S.C. App. 289.  From your description, everyone transported

by the vessels will either be part of the regular crew or be part

of the training crew.  Their transportation is therefore

permitted.  We stress, however, that all persons being carried in

the vessel must be involved with the operation, navigation, or

business of the vessel.  Persons who are carried on board a

vessel for recreational purposes, whether or not they pay a fee,

would be considered "passengers," and their carriage between

places in the United States or entirely within United States

waters would be in violation of the coastwise laws.

HOLDING:

     The sole use of a foreign sailing vessel in connection with

a bona fide instructional course in sailing and navigation with

appropriate instruction and training is not coastwise trade in

violation of 46 U.S.C. App. 289.

     This letter addresses only those federal requirements that

are administered by the United States Customs Service.  While we

are unaware of any federal or state agency requirements that

might pertain to the undertaking you describe, it is possible

that such requirements exist.

                              Sincerely,

                              B. James Fritz

                              Chief

                              Carrier Rulings Branch

