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Mr. Larry W. Larison

566 N. E. Geraldine Drive

Hillsboro, OR 97124

RE:  Coastwise; Passengers; Floating Hotel; Bareboat Charter;

     Pleasure Use; 46 U.S.C. 289; 19 C.F.R. 4.80.

Dear Mr. Larison:

     This letter is in response to your inquiry of February 5,

1992, in which you seek a ruling on the application of the

coastwise laws to the use of a foreign-built, United States-flag

vessel.

FACTS:

     In your letter, you state that you intend to start a fishing

charter service in southeastern Alaska.  You state that you would

like to use a Canadian-built, United States-flag vessel to

provide lodging for your customers.  You state that the lodging

vessel will be anchored and will never be under way while the

customers are on board the vessel.  United States-flag vessels

will take the customers on day-long fishing excursions from the

lodging vessel.  The customers will be transported from shore to

the lodging vessel either by air-taxi or by the fishing boats.

ISSUES:

     (1)  Whether the use of an anchored, foreign-built lodging

boat for overnight lodging of guests is prohibited by 46 U.S.C.

App. 289.

     (2)  Whether vessels must be coastwise-qualified to

transport fishing parties from a lodging vessel anchored in

United States territorial waters.

LAW AND ANALYSIS:

     The coastwise passenger law provides that:

          No foreign vessel shall transport passengers

          between ports or places in the United States

          either directly or by way of a foreign port,

          under a penalty of $200 for each passenger so

          transported.

46 U.S.C. App. 289.  The Customs Service has consistently

interpreted this proscription to apply to any vessel except a

United States built, owned, and properly documented vessel. See

46 U.S.C.A. 12106 & 12110 (West Supp. 1991), 46 U.S.C. App.

289, and 19 C.F.R. 4.80(a) (1991).  The territorial waters of

the United States are defined to include the belt, three nautical

miles wide, seaward of the territorial sea baseline, and to

points located in internal waters, landward of the territorial

sea baseline, in cases where the baseline and the coastline

differ.  Headquarters Ruling Letter 111275, dated November 13,

1990.

     The Customs Service has determined that a vessel not

qualified for the coastwise trade may be used as a hotel without

violating the coastwise statute provided the vessel remains

stationary by mooring or anchoring while the passengers are on

board.  Headquarters Ruling Letter 111423, dated January 9, 1991;

Headquarters Ruling Letter 110542, dated November 21, 1989.  Any

movement by the vessel from its stationary location with

passengers on board would constitute a violation of 46 U.S.C.

App. 289.  From these rules, we determine that the proposed use

of the Canadian-built, United States-flag vessel would not

constitute a violation of the coastwise laws provided that it

remains anchored while the customers are on board.

     In your letter, you do not state whether or not the lodging

vessel will be anchored in United States territorial waters.  In

interpreting the coastwise laws as applied to the transportation

of passengers, the Customs Service has ruled that the carriage of

passengers entirely within territorial waters, even though the

passengers disembark at their point of embarkation and the vessel

touches no other point, is considered coastwise trade subject to

the coastwise laws.  E.g., Headquarters Ruling Letter 110990,

dated May 21, 1990.  Alternatively, the transportation of

passengers to the high seas or foreign waters and back to the

precise point of embarkation, often called a "voyage to nowhere,"

is not considered coastwise trade.  Id.  An important corollary

to this rule is that a "voyage to nowhere" assumes the passengers

do not leave the vessel, even temporarily, at another United

States point.  Id.  Furthermore, the carriage of fishing parties

for hire, even if the vessel proceeds beyond territorial waters

and returns to the point of the passengers' embarkation, is

considered coastwise trade.  Headquarters Ruling Letter 111051,

dated August 16, 1990.

     The transportation, therefore, of the customers on the day-

long fishing trips from the lodging vessel anchored in

territorial waters would be considered an engagement in coastwise

trade, and the boats must be coastwise-qualified.  Likewise,

transportation of passengers from shore to the lodging vessel

anchored in territorial waters would be considered an engagement

in coastwise trade.

     This ruling does not address issues within the purview of

other governmental agencies, e.g., the United States Coast Guard

for issues relating to vessel documentation, safety, and

inspection requirements and the Department of Transportation,

regarding use of the air taxi.  If you wish to contact the Coast

Guard about these matters, you may communicate with your local

Coast Guard office or Coast Guard Headquarters at the following

address:

               Thomas Willis

               Chief, Vessel Documentation

               U.S. Coast Guard (GMVI-6/13)

               2100 Second Street, S.W. (Room 1312)

               Washington, D.C. 20593-001

HOLDING:

     (1)  The Customs Service has determined that a vessel not

qualified for the coastwise trade, which is moored or anchored,

may be used as a hotel without violating the coastwise statute,

provided the vessel is not moved from its moored or anchored

position with passengers aboard.

     (2)  The transportation of customers on day-long fishing

trips from a lodging vessel anchored in territorial waters would

be considered an engagement in coastwise trade.  Likewise,

transportation of passengers from shore to the lodging vessel

anchored in territorial waters would be considered an engagement

in coastwise trade.  Any vessel used for such transportation must

be coastwise-qualified.

                              Sincerely,

                              B. James Fritz

                              Chief

                              Carrier Rulings Branch

