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CATEGORY:  Carriers

David McCreary

President

New York Boardsailing, Inc.

1000 East Shore Drive

Ithaca, New York  14850

RE:  46 U.S.C. app. 289; 46 U.S.C. app. 883; Coastwise Trade;

     Passengers; Foreign-Flag Vessel; Sailing School; EAST WIND

Dear Mr. McCreary:

     This is in reference to your letter of February 11, 1992,

concerning the use of non-coastwise-qualified vessel on Cayuga

Lake as a sailing school.

FACTS:

     In your letter, you state that you intend to use a foreign-

built sailing vessel to offer sailing instruction on Cayuga Lake

near Ithaca, New York.  You do not plan to transport passengers

from one port to another, merely to sail out from and return to

your marina facility.  You also do not plan to transport cargo of

any type. 

     You are planning to have the vessel inspected and documented

by the U.S. Coast Guard, as per their regulations governing

Cayuga Lake, a USCG designated "navigable" lake.  You also state

that, depending on the number of persons on the vessel, you will

have the properly licensed captain as per USCG regulations.

ISSUE:

     Whether, under the stated facts, the use of a non-coastwise-

qualified vessel as a sailing school would be in violation of the

coastwise laws, 46 U.S.C. app. 289, and 46 U.S.C. app. 883.

LAW AND ANALYSIS:

     Generally, the coastwise laws (e.g., 46 U.S.C. app. 289 and

883, and 46 U.S.C. 12106 and 12110) prohibit the transportation  

of merchandise or passengers between points in the United States

embraced within the coastwise laws in any vessel other than a

vessel built in and documented under the laws of the United

States, and owned by persons who are citizens of the United

States.

     The coastwise law pertaining to the transportation of

merchandise, section 27 of the Act of June 5, 1920, as amended

(41 Stat. 999; 46 U.S.C. app. 883, often called the Jones Act),

provides that:

          No merchandise shall be transported by water, or by

          land and water, on penalty of forfeiture of the

          merchandise (or a monetary amount up to the value

          thereof as determined by the Secretary of the Treasury,

          or the actual cost of the transportation, whichever is

          greater, to be recovered from any consignor, seller,

          owner, importer, consignee, agent, or other person or

          persons so transporting or causing said merchandise to

          be transported), between points in the United States

          ... embraced within the coastwise laws, either directly

          or via a foreign port, or for any part of the

          transportation, in any other vessel than a vessel built

          in and documented under the laws of the United States

          and owned by persons who are citizens of the United

          States ....

     "Merchandise" is defined in section 1401(c) of title 19,

United States Code, to include goods, wares, and chattels of

every description, and includes fish, fish products, and fish

packaging materials that are assembled into packages containing

fish.  Section 883 specifically provides that, for purposes of

its provisions, "merchandise" includes valueless material (Pub.L.

100-329; 102 Stat. 588).  The transportation of valueless

material, whether or not it has commercial value, from a point or

place in the United States or point or place on the high seas

within the Exclusive Economic Zone (EEZ) as defined in the

Presidential Proclamation of March 10, 1983, to another point or

place in the United States or a point or place on the high seas

within that EEZ would also be prohibited under the provisions of

section 883.

     The passenger coastwise law, 46 U.S.C. app. 289, provides

that:

          No foreign vessel shall transport passengers between

          ports or places in the United States either directly or

          by way of a foreign port, under penalty of $200 for

          each passenger so transported and landed.

     For purposes of the coastwise laws, a vessel "passenger" is

defined as "... any person carried on a vessel who is not

connected with the operation of such vessel, her navigation,

ownership, or business."  (Section 4.50(b), Customs Regulations.) 

Section 4.80a, Customs Regulations (19 CFR 4.80a) is interpretive

of section 289.

     In its administration of 46 U.S.C. app. 289, the Customs

Service has ruled that the carriage of passengers entirely within

territorial waters, even though the passengers disembark at their

point of embarkation and the vessel touches no other coastwise

point, is considered coastwise trade subject to coastwise laws. 

However, the transportation of passengers to the high seas (i.e.,

beyond U.S. territorial waters) and back to the point of

embarkation, assuming the passengers do not go ashore, even

temporarily, at another United States point, often called a

"voyage to nowhere", is not considered coastwise trade.  It

should be noted that the carriage of fishing parties for hire,

even if the vessel proceeds beyond territorial waters and returns

to the point of the passenger's embarkation, is considered

coastwise trade.

     In interpreting the coastwise laws, Customs has ruled that a

point in United States territorial waters is considered a point

embraced within the coastwise laws.  The coastwise laws generally

apply to points in the territorial sea, defined as the belt,

three (3) nautical miles wide, seaward of the territorial sea

baseline, and to points located in internal waters, landward of

the territorial sea baseline, in cases where the baseline and the

coastline differ.

     Given the foregoing definition of "passenger", the Customs

Service has held that a person being trained or receiving

instruction in the handling or navigation of a vessel, and whose

presence on board the vessel is necessarily required in order to

receive such training or instruction, is not a "passenger" within

the meaning of the coastwise laws.  Accordingly, if the vessel is

used only for such training it would not be required to have a

license to engage in the coastwise trade (see Customs Letter

Rulings 109850, dated December 27, 1988 and 109287, dated

February 24, 1988).

     Therefore, the sole use of a non-coastwise-qualified sailing

vessel in connection with a bona fide instructional course in

sailing and navigation does not constitute coastwise trade within

the meaning of 46 U.S.C. app. 289.  Legitimate equipment and

stores of the sailing school vessel for its use, including

groceries purchased by the students are not considered

merchandise covered by section 883.  However, articles

transported on the vessel between points embraced within the

coastwise laws which are not legitimate stores and equipment of

the vessel are subject to section 883.       

     However, all persons being carried in the vessel must be

involved with the operation, navigation, or business of the

vessel.  A person who is carried on board a vessel for

recreational purposes and who pays a fee for such carriage would

be considered a "passenger" and his carriage between places in

the United States or entirely within U.S. waters would be in

violation of the coastwise laws.

HOLDING:

     The sole use of a non-coastwise-qualified sailing vessel in

connection with a bona fide instructional course in sailing and

navigation does not constitute coastwise trade within the meaning

of 46 U.S.C. app. 289.

     Legitimate equipment and ship stores for ongoing and present

use of the vessel and crew may be transported from a coastwise

port to other coastwise points without violating the coastwise

laws.  Personal items, such as groceries, purchased by the

students for their use would be considered ship stores.  

     This letter addresses only those federal requirements that

are administered by the United States Customs Service.  While we

are unaware of any federal or state agency requirements that

might pertain to the undertaking you describe, it is possible

that such requirements exist.

                                     Sincerely,

                                     B. James Fritz

                                     Chief 




