                            HQ 112120

                          May 26, 1992

VES 3-13-CO:R:IT:C  112120 BEW

CATEGORY:  Carriers

LTC. Peter H. Satterlee

U.S. Army (Ret.)

107 Via Amalfi

New Smyrna Beach, FLorida 32169

RE:  Use of a foreign-built auxiliary sailing catamaran for

     bareboat charters in the waters of the United States 

Dear LTC. Satterlee:

     This is in reference to your letter of March 1, 1992, in

which you request a ruling on whether you may use a foreign-

built sailing catamaran for the purposes of coastwise trade, to

wit, chartering for day sailing, or weekly/monthly chartering

within U.S. waters.  You also inquire as to whether the subject

vessel must be documented with the United States Coast Guard for

coastwise trade. 

FACTS:

     You state that the boat is a 1973 35' English-built sailing

catamaran, registered in the State of Delaware.  You state that

the vessel was imported by Symons Sailing, Inc., and sold new in

1974 to the original owner; and that your purchased the vessel

from the original owner in 1991.

ISSUE:

     May a foreign-built pleasure sailing catamaran vessel be

bareboat chartered in the U.S. without violating the coastwise

statutes.

LAW AND ANALYSIS:

     You should be aware that foreign-flag or foreign-built

vessels are prohibited from engaging in the coastwise trade. 

Generally, the coastwise laws (e.g., 46 U.S.C. App. 289 and 883,

46 U.S.C. 12106 and 12110) prohibit the transportation of

merchandise or passengers between points in the United States

embraced within the coastwise laws in any vessel other than a

vessel built in and documented under the laws of the United

States and owned by persons who are citizens of the United

States.   The penalty for violating this section of the law is

$200 for each passenger so transported and landed.  

     A "passenger" is defined in section 4.50(b) of the Customs

Regulations (19 CFR 4.50(b)), as "any person carried on a vessel

who is not connected with the operation of such vessel, her

navigation, ownership, or business".  The family and legitimate

guests of the owner or bareboat charterer of a vessel used for

pleasure purposes are not considered passengers.

     Customs has consistently ruled that a yacht chartered under

a bona fide bareboat charter and used only for pleasure purposes

is not considered to be used in the coastwise trade.  However, a

pleasure vessel chartered under a charter agreement other than a

bareboat charter (e.g., a time or voyage charter) and used in the

U.S. waters is considered to be used in trade.

     In review of charter arrangements to determine whether or

not they are bareboat charters, we have generally held that:

          The nature of a particular charter arrangement is a

          question of fact to be determined from the

          circumstances of each case.  Under a bareboat charter

          or a demise charter the owner relinquishes complete

          management and control of the vessel to the charterer. 

          On the other hand, if the owner retains a degree of

          management and control, however slight, the charter is

          a time or voyage charter and the vessel is deemed to be

          engaged in trade.  The crux of the matter is whether

          complete management and control have been wholly

          surrendered by the owner to the charterer so that for

          the period of time of the charter the charterer is in

          effect the owner. Although a charter agreement on its

          face may appear to be a bareboat or demise charter, the

          manner in which its covenants are carried out and the

          intention of the respective parties to relinquish or to

          assume complete management and control are also factors

          to be considered.

     The Customs Service has also ruled, for purposes of the

coastwise law, that a charter agreement which permits the owner

to act as master or as a member of the crew, or which permits the

owner to accompany the vessel during its charter period, would

not be considered a bona fide bareboat charter.

     When a vessel is chartered under a charter arrangement other

than a bareboat charter (e.g., a time or voyage charter) and is

used in coastwise transportation, the owner of the vessel is

subject to penalties under the coastwise laws.  The charterer of

a vessel chartered under a bareboat charter would also be subject

to penalties if the vessel is used for other than pleasure  purposes or if the actions of the parties negated the terms of

the bareboat charter agreement (e.g. if his "guests" paid for or

contributed to the expenses of the trip).

     The Customs Service has consistently held that when a vessel

is chartered under a bona fide bareboat charter, the charterer is

treated as the owner of the vessel for the period of the charter

and, because owners are not considered "passengers," for purposes

of the coastwise laws, the charterer is not prohibited by the

coastwise laws from using the vessel during the charter for

pleasure purposes only, including the transportation of family

and guests. 

     Accordingly, a bareboat charterer may transport family and

guests from one port in the United States to a another port

without violating the coastwise laws. 

     This ruling addresses only those federal requirements which

are administered by the Customs Service.  Questions relating to

the vessel's registration and documentation, and vessel safety

requirements should be directed to the United States Coast Guard

at the following address:

          Mr. Thomas Willis

          Chief, Vessel Documentation

          U.S. Coast Guard (GMVI-6/13)

          2100 Second Street., SW (Room 1312)

          Washington, D.C. 20593-0001

     A copy of your letter and our reponse are being referred to

that office for their information.

HOLDING:

     A foreign-built sailing catamaran, or other pleasure vessel

may be bareboat chartered for pleasure use without violating the

coastwise statutes provided under the charter agreement the owner

relinquishes complete management and control of the vessel to the

charterer.

                                     Sincerely,

                                     B. James Fritz

                                     Chief

                                     Carrier Rulings Branch

cc:  District Directors of Customs, Miami and Tampa

     Tom Willis, USCG




