                            HQ 112135

                           May 7, 1992

VES-5-CO:R:IT:C  112135 LLB

CATEGORY:  Carriers

Mr. Glenn G. Kolk

520 Brickell Key Drive

Suite 1606

Miami, Florida 33131

RE:  Vessel entry and clearance; Voyage to nowhere; United

     States-flag vessel; Outside of port limits; 19 U.S.C. 1434;

     19 U.S.C. 1447; 46 U.S.C. App. 91

Dear Mr. Kolk:

     Reference is made to your facsimile transmission of April

18, 1992, which specifically narrows the scope of your letter of

March 13, 1992.  Your inquiry concerns vessel entry and

clearance requirements which may be applicable to American-flag

vessels proceeding on voyages to nowhere.

FACTS:

     It is proposed that a United States-flag vessel (which for

the purposes of this ruling we assume to be non-coastwise-

qualified), be used to transport passengers on voyages from a

point in the United States to the high seas and back again to the

same domestic point.  In a letter dated March 13, 1992, it was

anticipated that the passengers would be permitted to engage in

casino gambling activities while in international waters due to

recent amendments to the Johnson Act (15 U.S.C. 1172), the

statute which restricts the carriage of gaming aboard American

vessels.  Since it is necessary that the Department of Justice

interpret the scope and applicability of that amended statute,

the area of inquiry to the Customs Service was narrowed in a

letter dated April 18, 1992.

     We are most recently asked to exclude from our consideration

any shipboard gambling issues.  It is specifically stated that

the sole issue for which guidance is being sought is whether

formal vessel clearance is required for United States-flag

vessels engaging in voyages to nowhere.  The question is posed in

light of the vessel operators intention to operate from a

location outside the geographical limits of a Customs port of

entry.

ISSUE:

     Whether United States-flag vessels engaging in passenger

carriage on voyages to nowhere are required to obtain vessel

clearance upon their departure, or to formally enter upon their

return.  Further, if such formalities are not required, may such

vessels conduct business from areas outside of Customs port

limits.

LAW AND ANALYSIS:

     The Act of June 19, 1886, as amended (24 Stat. 81; 46

U.S.C. App.  289, sometimes called the coastwise passenger

law), provides that:

          No foreign vessel shall transport passengers

          between ports or places in the United States

          either directly or by way of a foreign port,

          under a penalty of $200 for each passenger so

          transported and landed.

     For your general information, we have consistently

interpreted this prohibition to apply to all vessels except

United States-built, owned, and properly documented vessels (see

46 U.S.C.  12106, 12110, 46 U.S.C. App.  883, and 19 C.F.R.

4.80).

     In interpreting the coastwise laws as applied to the

transportation of passengers, the Customs Service has ruled

that the carriage of passengers entirely within territorial

waters, even though the passengers disembark at their point

of embarkation and the vessel touches no other point, is

considered coastwise trade subject to the coastwise laws.

However, the transportation of passengers to the high seas

or foreign waters and back to the point of embarkation,

assuming the passengers do not go ashore, even temporarily,

at another United States point, often called a "voyage to

nowhere," is not considered coastwise trade.  The territorial

waters of the United States consist of the territorial sea,

defined as the belt, three nautical miles wide, adjacent to

the coast of the United States and seaward of the territorial

sea baseline.

     The first of these positions, regarding transportation

of passengers entirely within territorial waters on a voyage

in which they embark and disembark at the same coastwise point

is based on a 1900 decision (Treasury Decision 22275).  Our

rulings have consistently followed this position.

     The second of these positions, regarding transportation

of passengers from a point in the United States to the high

seas or foreign waters and back to the same point, is based

on a 1912 opinion of the Attorney General of the United States

(29 Opinions of the Attorney General 318).  We have consistently

followed this position as well.

     Section 433, Tariff Act of 1930, as amended (19 U.S.C.

1433), provides the immediate report of arrival requirements for

vessels arriving in the United States.  For American-flag vessels

the requirement is effective for vessels either arriving from a

foreign port or place, or vessels carrying either bonded or

unentered foreign merchandise.  For purposes of the report of

arrival statute, the definition of a foreign port or place

includes a hovering vessel or any vessel from which merchandise

is received, when such vessel is beyond the three mile

territorial sea boundary.

     Section 434, Tariff Act of 1930, as amended (19 U.S.C.

1434), provides that except for circumstances not here relevant

formal vessel entry is required of United States-flag vessels

arriving from foreign ports or places.  As in the case of section

1433, a foreign port or place for purposes of this statute

includes hovering vessels or vessels from which merchandise is

received, but does not include the high seas.

     For those vessels which are required to enter, section 447,

Tariff Act of 1930, as amended (19 U.S.C. 1447), provides that

entry shall be made at a port of entry (except for circumstances

in which good cause is shown).  In excepted cases, authority is

provided for entry to be permitted outside a port of entry.

     Pursuant to section 91 of title 46, United States Code

Appendix (46 U.S.C. App. 91), vessels departing in trade and

proceeding to a foreign port are required to obtain clearance

from Customs.  This provision is administered under section 4.60,

Customs Regulations (19 CFR 4.60), subsection (e) of which (19

CFR 4.60(e)), provides:

               No vessel shall be cleared for the

               high seas except, a vessel bound

               to another vessel on the high

               seas...

In practical terms this means that clearance is not required for

departure to the high seas only.

     In the present case, an American-flag vessel need not clear,

enter, or report its arrival if engaging in true voyage to

nowhere cruises.  By this it is meant that passengers must embark

and disembark at the same point in the United States, and the

vessel must proceed beyond the three mile limit of the

territorial seas and not stop at any other coastwise point

including a point in territorial waters.  Since the requirement

to enter is not operative, such cruises may begin and end at a

point outside the limits of a Customs port of entry.

HOLDING:

     A non-coastwise-qualified United States-flag vessel may

conduct voyages to nowhere (as defined in the Law and Analysis

portion of this ruling), without the necessity to obtain

clearance, to report arrival, or to formally enter.  Such

activities may be conducted outside the limits of a Customs port

of entry.

     The scope of this ruling is limited issues concern the

clearance, entry, and report of arrival requirements affecting

non-coastwise-qualified United States-flag vessels conducting

genuine voyages to nowhere.  The ruling does not address

shipboard gambling issues, nor does it constitute any approval to

engage in such activities.

                              Sincerely,

                              B. James Fritz

                              Chief

                              Carrier Rulings Branch

