                            HQ 112158

                          May 20, 1992

VES-3-02-CO:R:IT:C 112158 BEW

CATEGORY:  Carriers

Dr. Paul Snyder

5519-N Highway 153

Chattanooga, TN 37343

RE:  Coastwise Trade; Passengers; Cargo; Non-Coastwise-Qualified

     Vessel; 46 U.S.C. App. 289; 46 U.S.C. App. 883

Dear Dr. Snyder:

     This is in response to your letter of December 26, 1991,

concerning the use of a British built hovercraft to transport

passengers, cars and freight from a port in Florida to the

Yucatan in Mexico.

FACTS:

     You state that the cruise itineraries are as follows:

          The passengers will embark at the port of Osprey

          Florida at 9:15 a.m., travel to Dry Tortugas, Florida,

          at sea for approximately 3 hours, then to Cuba where

          you will load and unload passengers, at sea for

          approximately 2 hours, than arrive at a port in Mexico

          at approximately 5:00 p.m.

          Another vessel will leave Mexico at 9:15 a.m. travel

          the above route in reverse, and arrive in Osprey,

          Florida at approximately 5:00 p.m.

ISSUE:

     Whether the use of a non-coastwise-qualified hovercraft to

transport passengers from Osprey, Florida, via the Dry Tortugas

Islands of Florida, to Cuba, and to Mexico, where the passengers

would disembark from the vessel, would be in violation of the

coastwise passenger law, 46 U.S.C. App. 289.

LAW AND ANALYSIS:

     Generally, the coastwise laws (e.g., 46 U.S.C. App. 289 and

883, and 46 U.S.C. 12106 and 12110) prohibit the transportation

of merchandise or passengers between points in the United States

embraced within the coastwise laws in any vessel other than a

vessel built in and documented under the laws of the United

States, and owned by persons who are citizens of the United

States.

     The passenger coastwise law, 46 U.S.C. App. 289, provides

that:

          No foreign vessel shall transport passengers between

          ports or places in the United States either directly or

          by way of a foreign port, under penalty of $200 for

          each passenger so transported and landed.

     For purposes of the coastwise laws, a vessel "passenger" is

defined as "... any person carried on a vessel who is not

connected with the operation of such vessel, her navigation,

ownership, or business."  (Section 4.50(b), Customs

Regulations.)  Section 4.80a, Customs Regulations (19 CFR 4.80a)

is interpretive of section 289.

     In its administration of 46 U.S.C. App. 289, the Customs

Service has ruled that the carriage of passengers entirely within

territorial waters, even though the passengers disembark at their

point of embarkation and the vessel touches no other coastwise

point, is considered coastwise trade subject to coastwise laws.

However, the transportation of passengers to the high seas

(i.e., beyond U.S. territorial waters) and back to the point of

embarkation, assuming the passengers do not go ashore, even

temporarily, at another United States point, often called a

"voyage to nowhere", is not considered coastwise trade.  It

should be noted that the carriage of fishing parties for hire,

even if the vessel proceeds beyond territorial waters and returns

to the point of the passenger's embarkation, is considered

coastwise trade.

     In interpreting the coastwise laws, Customs has ruled that a

point in United States territorial waters is considered a point

embraced within the coastwise laws.  The coastwise laws generally

apply to points in the territorial sea, defined as the belt,

three (3) nautical miles wide, seaward of the territorial sea

baseline, and to points located in internal waters, landward of

the territorial sea baseline, in cases where the baseline and the

coastline differ.

     If a passenger on a voyage to a distant foreign port embarks

at a coastwise point and goes ashore temporarily to take sight

seeing excursions at an intermediate U.S. port there is no

violation provided that the passenger proceeds on the voyage to

the distant foreign point. The relevancy of whether an

intermediate foreign port is a "nearby foreign port" (as defined

in 19 CFR 4.80a(a)(2)) or a "distant foreign port" (as defined in

19 CFR 4.80a(a)(3)) is crucial in determining whether or not a

violation of section 289 has occurred.

     The focus of section 289 is on the route of the vessel.

Section 4.80a(b)(2) of the Customs Regulations (19 CFR

4.80a(b)(2) provides that, "if the passenger is on a voyage to

one or more one or more coastwise ports and a nearby foreign port

or ports (but at no other foreign port) and the passenger

disembarks at a coastwise point other than the port of

embarkation, there is a violation of the coastwise law" (46

U.S.C. App. 289). We have ruled that if a passenger is on a

voyage to one or more coastwise ports and a nearby foreign port

or ports (but at no other foreign port) and the passenger

disembarks the vessel at a nearby foreign port, or if the

passengers embark and disembark at the same coastwise port, there

is no violation of section 289.

     In both fact patterns set forth above, the transportation of

passengers on a non-coastwise-qualified vessel from a coastwise

point in Florida to a port in Mexico, a nearby foreign port,

where the passengers would disembark from the vessel would not be

a violation of section 289.  In addition, passengers may embark

on a non-coastwise-qualified vessel at a port in Mexico and

disembark at a port in Florida without violating section 289.

     However, in your inquiry, you state that during each voyage,

the vessels would travel to and from the U.S. to Mexico via a

port in Cuba.

     On April 18, 1992, President Bush issued a directive to the

Secretary of the Treasury to issue regulations that will

prohibit entry into U.S. ports of vessels that are engaged in

trade with Cuba.  On April 24, 1992, the Office of Foreign Assets

Control published in the Federal Register (57 FR 15216) a final

rule amending the Cuban Assets Control Regulations by adding a

new section 515.207  (31 CFR 515.207) as follows:

          Except as specifically authorized by the Secretary of

          the Treasury (or any person, agency or instrumentality

          designated by him), by means of Regulations, rulings,

          instructions, licenses or otherwise, no vessel carrying

          goods or passengers to or from Cuba or carrying goods

          in which Cuba or a Cuban National has an interest may

          enter a U.S. port.

     In addition, sections 515.533 and 515.560 of the Cuban

Assets Control Regulations (31 CFR 515.533 and 515.560) were also

amended.  (A copy of the Federal Register notice is enclosed for

your information).

     In view of the foregoing, at this time we are not issuing

rulings on the use of a foreign-built vessel to transport

passengers from a U.S. port to Cuba or from Cuba to a U.S. port.

Questions relating to the Cuban Asset Control Regulations may be

directed to the:

          Office of Foreign Assets Control

          Department of the Treasury

          Washington, DC 20220

     In addition, you state that you understand that a complete

foreign manifest and all required shipper's export declarations

must be filed with the district director prior to your departure.

For your information, the coastwise law pertaining to the

transportation of merchandise, section 27 of the Act of June 5,

1920, as amended (41 Stat. 999; 46 U.S.C. App. 883, often called

the Jones Act), provides that:

          No merchandise shall be transported by water,

          or by land and water, on penalty of

          forfeiture of the merchandise (or a monetary

          amount up to the value thereof as determined

          by the Secretary of the Treasury, or the

          actual cost of the transportation, whichever

          is greater, to be recovered from any

          consignor, seller, owner, importer,

          consignee, agent, or other person or persons

          so transporting or causing said merchandise

          to be transported), between points in the

          United States ... embraced within the

          coastwise laws, either directly or via a

          foreign port, or for any part of the

          transportation, in any other vessel than a

          vessel built in and documented under the laws

          of the United States and owned by persons who

          are citizens of the United States ....

     "Merchandise" is defined in section 1401(c) of title 19,

United States Code, to include goods, wares, and chattels of

every description, and includes fish, fish products, and fish

packaging materials that are assembled into packages containing

fish.  Section 883 specifically provides that, for purposes of

its provisions, "merchandise" includes valueless material (Pub.L.

100-329; 102 Stat. 588).  The transportation of valueless

material, whether or not it has commercial value, from a point or

place in the United States or point or place on the high seas

within the Exclusive Economic Zone (EEZ) as defined in the

Presidential Proclamation of March 10, 1983, to another point or

place in the United States or a point or place on the high seas

within that EEZ would also be prohibited under the provisions of

section 883.

     The prohibitions set forth in section 883 are against the

use of foreign-flag or non-coastwise-qualified U.S. vessels for

the transportation of the goods from port to port or point to

point within the territorial waters of the United States.

HOLDING:

     The transportion on a non-coastwise-qualified vessel of a

passenger on a voyage to one or more coastwise ports and a nearby

foreign port or ports (but at no other foreign port) would not be

violative of section 289, provided the passenger disembarks from

the vessel at the nearby foreign port, or the passenger embarks

on and disembarks from the vessel at the same coastwise port.

     Vessels entering a U.S. port from Cuba or departing a U.S.

port to Cuba are subject to the provisions set forth in the Cuban

Assets Control Regulations, as amended (31 CFR 515.207 et al.)

                                     Sincerely,

                                     B. James Fritz

                                     Chief

                                     Carrier Rulings Branch

Enclosure

cc:  Regional Commissioner Southeast Region

