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                          May 21, 1992

VES-13-18-CO:R:IT:C 112165 MLR

CATEGORY:  Carriers

Capt. Harry Rogers

Interocean Management Corporation

#3 Parkway, Suite 1300

Philadelphia, PA  19102

RE:  Declaration and Entry of Foreign Vessel Repairs

Dear Sir:

     Reference is made to your facsimile of March 31, 1992,

regarding the declaration and entry of foreign vessel repairs.

FACTS:

     The U.S. flag tanker S.S. UST PACIFIC (Official # 613131)

is expected to arrive at the S.W. Pass lighterage position on

April 6, 1992.  The vessel has not been in U.S. waters for 12

years.  While abroad the vessel underwent repairs.

ISSUE:

     Whether the foreign vessel repairs performed upon the S.S.

UST PACIFIC must be entered and declared although the vessel

remains outside the three mile limit while discharging its

cargo.

LAW AND ANALYSIS:

     Title 19, United States Code, section 1466(a), provides in

pertinent part for payment of duty in the amount of 50 percent ad

valorem on the cost of foreign repairs to vessels documented

under the laws of the United States to engage in the foreign or

coastwise trade, or vessels intended to be so employed.

     Customs has held that the LOOP, for purposes of the vessel

repair statute, is not a United States port.  Headquarters Ruling

112012.  The LOOP is located 20 mile offshore and is considered a

"deepwater port" as defined in title 33 United States Code,

section 1502(10) (Deepwater Port Act of 1974; Pub. L. 93-627).

The laws of the U.S., generally, are made applicable to deepwater

ports by section 1518(a)(1) of the Act, but the "Customs laws"

are specifically made inapplicable under section 1518(d).

Dispositive of the point is the language of section 1644(b) of

title 19, United States Code {19 U.S.C. 1644(b)}, wherein it is

stated:

          For purposes of section 1518(d) of title 33, the term

          "customs laws administered by the Secretary of the

          Treasury" shall mean [Chapter 4 of title 19, United

          States Code] and any other provision of law classified

          to [title 19, United States Code].

Therefore, calls at the LOOP facility or at points on the high

seas overlying the outer Continental Shelf (within the

jurisdictional coverage of the laws administered by Customs for

limited purposes and under limited circumstances) will not

trigger the necessity to declare and enter foreign repairs made

to United States-flag vessels.

     Also, for your information, the vessel repair statute

provides in subsection (e) {19 U.S.C. 1466(e)}, that when a

vessel covered by the vessel repair statute:

          ...arrives in a port of the United States two years or

          more after its last departure from a port in the United

          States, the duties imposed by [section 1466] shall

          apply only with respect to... [purchases and repairs]

          made during the first six months after the last

          departure of such vessel from a port of the United

          States.

Repairs made during the first six months of an absence from the

United States lasting at least two years are subject to duty.

Those made more than six months after last leaving the United

States on continuous absences of at least two years are not

subject to duty.  Keep in mind, however, that all are required to

be declared upon first arrival in this country.

HOLDING:

     The foreign vessel repairs performed upon the S.S. UST

PACIFIC need not be declared not entered because the vessel will

remain outside the three mile limit while discharging its cargo.

                                   Sincerely,

                                   B. James Fritz

                                   Chief

                                   Carrier Rulings Branch

