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CATEGORY:  Carriers

Mr. J. Stanton Keck

Managing Director

14150 N.E. 21st St.

Bellevue, Wa.  98007

RE:  Coastwise; Passengers; Youth Training and Sailing School; 46

     U.S.C. App. 289.

Dear Mr. Keck:

     This letter is in response to your inquiry of March 26,

1992, in which you request a ruling regarding the use of a

sailing vessel in United States territorial waters.

FACTS:

     In your letter, you state that you intend to use a sailing

vessel to offer sailing instruction to youth participating in a

program supported by the U.S. Navy and the U.S. Naval Academy

Alumni Association.  Presently, the sailing vessel is being

restored and is near completion.  You do not state, however,

whether the sailing vessel is foreign-built or American-built.

ISSUE:

     Whether the use of a pleasure vessel for sailing instruction

would be in violation of the coastwise passenger law, 46 U.S.C.

App. 289. LAW AND ANALYSIS:

     The coastwise laws generally prohibit the transportation of

passengers or merchandise between points in the United States

embraced within the coastwise laws in any vessel other than a

United States built, owned, and documented vessel.  46 U.S.C.

App. 289 (Supp. III 1985) & 46 U.S.C.A. 883 (West Supp. 1990). 

Points in the United States embraced within the coastwise laws

include the United States territorial waters.  The territorial

waters of the United States consist of a belt, three nautical

miles wide, adjacent to the coast of the United States and

seaward of the territorial sea baseline.

     The Customs Regulations define "passenger" for purposes of

section 289 as "any person carried on a vessel who is not

connected with the operation of such vessel, her navigation,

ownership, or business."  See 19 CFR 4.50(b)(1989).  The Customs

Service has held that a person being trained or receiving

instruction in the handling or navigation of a vessel, and whose

presence on board the vessel is required in order to receive such

training or instruction, is not a "passenger" within the

coastwise laws.  Accordingly, if the vessel is used only for such

training, then it would not be required to have a license to

engage in the coastwise trade.  See Headquarters Ruling Letter

109850, dated December 27, 1988, and Headquarters Ruling Letter

109287, dated February 24, 1988.

     Therefore, the sole use of a foreign sailing vessel in

connection with a bona fide instructional course in sailing and

navigation does not constitute coastwise trade within the meaning

of 46 U.S.C. App. 289.  However, all persons being carried in the

vessel must be involved with the operation, navigation, or

business of the vessel.  Persons who are carried on board a 

vessel for recreational purposes and who pay a fee for such

carriage would be considered "passengers," and their carriage

between places in the United States or entirely within United

States waters would be in violation of the coastwise laws.

     In your letter you do not state whether the sailing vessel

is foreign-built or American-built.  For purposes of our

analysis, however, this distinction does not change the result so

long as if the sailing vessel is foreign-built, it is being used

solely for an instructional purposes (see above).  If the vessel

is American-built, then 46 U.S.C. 289 is nonapplicable.  For

future reference, please note the that is required to obtain a

Customs Letter Ruling as detailed in section 177.2(b) of the

Customs Regulations (19 CFR 177.2(b)).  A copy is enclosed for

your reference.

     As 19 CFR 177.2(b)(iv) indicates, it is required that

information relating to place of build and nationality of

registration be included.  Specifically, the regulations state:

     If the transaction involves a vessel, the request for a

     ruling should include information relating to place of build

     and nationality of registration and, if to be used in waters

     under the jurisdiction of the U.S., the exact place or

     places of intended use, if known.  If the request for a

     ruling involves a determination as to whether or not the

     primary object of a contemplated voyage would be considered

     to be coastwise transportation in violation of 46 U.S.C. 289

     (see 4.80a of this chapter), the request should completely

     identify the voyage, including the proposed time of arrival

     at and departure from every port on the itinerary and any

     coordination of the voyage with special events at coastwise

     ports, and should be accompanied by samples, if available,

     of brochures, advertising, and other information that may be

     relevant to a determination of the primary object of the

     proposed voyage.

HOLDING:

     The sole use of a foreign sailing vessel in connection with

a bona fide instructional course in sailing and navigation is not

coastwise trade in violation of 46 U.S.C. App. 289.

     This letter addresses only those federal requirements that

are administered by the United States Customs Service.  While we

are unaware of any federal or state agency requirements that

might pertain to the undertaking you describe, it is possible

that such requirements exist.

                              Sincerely,

                              B. James Fritz

                              Chief

                              Carrier Rulings Branch




