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CATEGORY:   Carriers

Jennifer S. Farmer, Esquire

Hanover, Walsh, Jalenak & Blair

Fifth Floor, Falls Building

22 North Front Street

Memphis, Tennessee 38103-2109

RE:  Coastwise; Towing; Passengers; Restaurant; Stationary

     Vessel; 46 U.S.C. App.  289; 46 U.S.C. App.  316; 19 C.F.R.

      4.80.

Dear Ms. Farmer:

     This letter is in response to your letter of March 27, 1992,

in which you request a ruling on the application of laws and

regulations administered by the Customs Service to the proposed

permanent mooring of a vessel for use as a restaurant on the

Mississippi River and to the use of another vessel for

occasionally maneuvering the moored vessel.

FACTS:

     The GLORIA M is a 187 ton towboat that has been depowered. 

This vessel will become a permanently moored, floating restaurant

in Memphis, Tennessee.  You state that the vessel will remain

stationary at all times except when the vessel is moved for

repair.  During such moves, you state that the vessel will not be

carrying passengers or merchandise.  The RICHARD K, a 17 ton tow

boat, will be used exclusively to maneuver the GLORIA M in

response to changing river stages to avoid damage to the boat

from the dock.

ISSUES:

     (1)  Whether the use of a moored, depowered tow boat as a

restaurant constitutes an engagement in the coastwise trade.

     (2)  Whether the use of a towing vessel to maneuver another

vessel while in navigable waters is a towing within the meaning

of 46 U.S.C.A. App. 316(a) (West Supp. 1991).

LAW AND ANALYSIS:

     The coastwise passenger law provides that:

          No foreign vessel shall transport passengers

          between ports or places in the United States

          either directly or by way of a foreign port,

          under a penalty of $200 for each passenger so

          transported.

46 U.S.C. App.  289.  The Customs Service has consistently

interpreted this proscription to apply to any vessel except a

United States built, owned, and properly documented vessel. See

46 U.S.C.A.   12106 & 12110 (West Supp. 1991), 46 U.S.C. App.

 289, and 19 C.F.R.  4.80(a) (1992).  The territorial waters of

the United States are defined to include the belt, three nautical

miles wide, seaward of the territorial sea baseline, and to

points located in internal waters, landward of the territorial

sea baseline, in cases where the baseline and the coastline

differ.  Headquarters Ruling Letter 111275, dated November 13,

1990.

     The Customs Service has determined that a vessel not

qualified for the coastwise trade may be used as a restaurant

without violating the coastwise statute provided the vessel

remains stationary by mooring or anchoring while the passengers

are on board.  Headquarters Ruling Letter 110588, dated March 15,

1990.  Any movement by the vessel from its stationary location

with passengers on board would constitute a violation of 46

U.S.C. App.  289.  From these rules, we determine that the

proposed use of the GLORIA M would not constitute a violation of

the coastwise laws, regardless of that vessel's documentation,

provided that it remains anchored while the customers are on

board.

     United States law further prohibits the towing of any

vessel, other than a vessel in distress, by a vessel not

documented under the laws of the United States to engage in the

coastwise or Great Lakes trade between ports or places in the

United States embraced within the coastwise laws, either directly

or by way of a foreign port or place, or for any part of such

towing, or such towing between points in a harbor of the United

States.  46 U.S.C.A. App.  316(a).  

     You state that the RICHARD K will be used to maneuver the

GLORIA M in response to changing river stages to avoid damage to

the boat from the dock.  From this description, we infer that the

GLORIA M will be towed, if only slightly, between points on the

river.  Such movement would constitute a movement in violation of

the coastwise towing statute if the RICHARD K is not documented

with a coastwise endorsement.

HOLDING:

     The proposed use of the GLORIA M as a moored, floating

restaurant would not constitute a violation of the coastwise

laws, regardless of that vessel's documentation, provided that it

remains anchored while the customers are on board.  From the

description provided, the use of the RICHARD K to maneuver the

GLORIA M will result in a violation of the coastwise towing

statute if the RICHARD K is not documented with a coastwise

endorsement.

                              Sincerely,

                              B. James Fritz

                              Chief




