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Merlon E. Wiggin

Peconic Associates, Inc.

One Bootleg Alley

P.O. Box 672

Greenport, NY  11944

RE:  Applicability of the coastwise laws to the use of a

     historic vessel as a moored attraction; REGINA MARIS.

Dear Mr. Wiggin:

     This is in reference to your letter of March 27, 1992, in

which you seek advice on behalf of Save The Regina Maris, Ltd.,

as to the proposed use of a historic vessel as a moored

attraction.

FACTS:

     Save The Regina Maris, Ltd., the owner of the REGINA MARIS,

is seeking the U.S. Coast Guard's certification of the vessel as

a moored attraction, and U.S. Customs endorsement.  Save The

Regina Maris, Ltd., has restored the vessel, which was built in

Denmark.  It is anticipated that the vessel will primarily be

maintained at the Maritime Museum dock in Greenport, New York,

in the winter, and moved between that location and the Main

Street dock for use as a moored attraction in the spring, summer,

and fall.  The vessel may also travel to the Long Wharf in Sag

Harbor at least once during the Summer season.  Initially, the

vessel will be moved by tug until its existing power plant can be

replaced or rebuilt.  The vessel will not carry passengers or

freight between any ports on the coast, and the only time that

the public will be aboard is when it is tied up to a berth.

ISSUE:

     Are there any restrictions imposed by the U.S. Customs laws

on the use of a historic vessel as a moored attraction in the

territorial waters of the United States.

LAW AND ANALYSIS:

     Generally, the laws referred to as the coastwise laws (e.g.,

46 U.S.C. App. 289 and 883, and 46 U.S.C. 12106, and 12110)

prohibit the transportation of merchandise or passengers between

points in the United States embraced within the coastwise laws by

any vessel other than a vessel built in, properly documented

under the laws of, and owned by citizens of the United States

(i.e., a coastwise-qualified vessel).  The passenger coastwise

law, 46 U.S.C. App. 289, provides that:

          No foreign vessel shall transport passengers between

          ports or places in the United States either directly or

          by way of a foreign port, under penalty of $200 for

          each passenger so transported and landed.

For purposes of the coastwise laws, a vessel "passenger" is

defined as "... any person carried on a vessel who is not

connected with the operation of such vessel, her navigation,

ownership, or business."  (19 CFR 4.50(b)).

     In interpreting the coastwise laws as applied to the

transportation of passengers, we have ruled that the carriage of

passengers entirely within territorial waters, even though they

disembark at their point of embarkation and the vessel touches no

other point, is considered coastwise trade subject to the

coastwise laws.  The transportation of passengers to the high

seas or foreign waters and back to the point of embarkation,

often called a "voyage to nowhere," is not considered coastwise

trade, assuming the passengers do not go ashore, even

temporarily, at another coastwise point.

     Points in the United States embraced within the coastwise

laws include points in the territorial waters of the United

States (defined as the belt, three nautical miles wide, adjacent

to the coast of the United States and seaward of the territorial

sea baseline) and points located in internal waters (those waters

landward of the territorial sea baseline, in cases where the

baseline and the coastline differ).

     The coastwise law pertaining to the transportation of

merchandise, 46 U.S.C. app. 883 (often called the "Jones Act"),

provides, in pertinent part, that:

          No merchandise shall be transported by water, or by

          land and water, on penalty of forfeiture of the

          merchandise (or a monetary amount up to the value

          thereof as determined by the Secretary of the Treasury,

          or the actual cost of the transportation, whichever is

          greater, to be recovered from any consignor, seller,

          owner, importer, consignee, agent or other person or

          persons so transporting or causing said merchandise to

          be transported), between points in the United States...

          embraced within the coastwise laws, either directly or

          via a foreign port, or for any part of the

          transportation, in any other vessel than a vessel

          built in and documented under the laws of the United

          States and owned by persons who are citizens of the

          United States ....

"Merchandise" is defined in 19 U.S.C. 1401(c), as "goods, wares,

and chattels of every description, and includes merchandise the

importation of which is prohibited...."

     It has been mentioned that the vessel will move between the

Maritime Museum dock in Greenport, New York, and the Main Street

dock, and that the vessel possibly will travel to the Long Wharf

in Sag Harbor.  The key to the coastwise laws, is the provision

of transportation between coastwise points.  No law or regulation

administered by the United States Customs Service would preclude

the use of the subject vessel as a moored attraction, so long as

the vessel remains in a stationary position.  However, please be

advised that although the vessel will not be in use in the

coastwise trade when it is moored to the dock, if it is necessary

to transport passengers or merchandise to the REGINA MARIS via

another vessel from a coastwise point, the transporting vessel

must be coastwise-qualified.  This is because the REGINA MARIS

itself would be considered a coastwise point by virtue of its

location within territorial waters.  Further, no passengers or

merchandise may be embarked/laden, for example, at the Maritime

Museum dock and disembarked/unladen at the Main Street dock.

     We emphasize that this ruling letter is to be applied only

with respect to transaction involving operations identical to

those set forth in this ruling letter.  19 CFR 177.9(b)(4).

Furthermore, although the Customs Service determines whether an

activity constitutes an engagement in the coastwise trade as

discussed above, the documentation of vessels under the laws of

the United States is solely within the jurisdiction of the U.S.

Coast Guard.

HOLDING:

     The use of a historic vessel as a moored attraction within

the U.S. territorial waters is not prohibited under the coastwise

laws administered by the U.S. Customs Service.

                                   Sincerely,

                                   B. James Fritz

                                   Chief

                                   Carrier Rulings Branch

