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CATEGORY:   Carriers

Jim McKay

Southern Star Shipping Co.

245 Park Avenue

New York, New York 10167-0248

RE:  Coastwise; Foreign-Flag Vessel; Sixth Proviso; Stevedoring

     Equipment; Cranes; Grabs; Excavator; 46 U.S.C. App. 883.

Dear Mr. McKay:

     This letter is in response to your facsimile transmission of

April 21, 1992, in which you request a ruling on the application

of the coastwise laws to the transportation of certain grabs and

excavators for use in unlading scrap steel.

FACTS:

     Your company acts as vessel agent for a shipping company

that intends to transport scrap steel between Portsmouth, New

Hampshire, and Matanzas, Venezuela.  The vessel that will be used

to transport the scrap steel is the M/V CHRISTINA C, a Greek-

registered bulk carrier.  In order to unload this cargo in

Venezuela, you state that you must have on board two excavators

and four orange peel-type grabs for use with the ship's cranes.

The excavators are required to move the steel to a place in the

hold of the ship to permit the grabs to remove the steel.  The

excavators and grabs have been transported by land from Florida

to New Hampshire for loading on the vessel.  After the discharge

of the cargo in Venezuela, the excavators and grabs will be

returned to an unspecified point in the United States either by

the CHRISTINA C or by another vessel.  You state that the

excavators and grabs are owned by the vessel operator and will

be transported without freight charge.

ISSUE:

     Whether a Greek-registered ship may transport in the

coastwise trade excavators and grabs that will be used to unload

scrap steel from the ship.

LAW AND ANALYSIS:

     Section 883 of Title 46, United States Code Appendix,

provides, in pertinent part:

          No merchandise shall be transported by water,

          or by land and water, on penalty of

          forfeiture of the merchandise (or a monetary

          amount up to the value thereof as determined

          by the Secretary of the Treasury, or the

          actual cost of the transportation, whichever

          is greater...), between points in the United

          States, including Districts, Territories, and

          possessions thereof embraced within the

          coastwise laws, either directly or via a

          foreign port, or for any part of the

          transportation, in any other vessel than a

          vessel built in and documented under the laws

          of the United States and owned by persons who

          are citizens of the United States....

46 U.S.C. App. 883.  The Customs Service has ruled that a point

within the territorial waters of the United States is a point

embraced within the coastwise laws.  The territorial waters of

the United States consist of the territorial sea, defined as the

belt, three nautical miles wide, seaward of the territorial sea

baseline, and to points located in internal waters, landward of

the territorial sea baseline, in cases where the baseline and

the coastline differ.

     Pursuant to the sixth proviso of 46 U.S.C. App. 883, the

prohibitions contained in that section do not apply to the

coastwise transportation of, among other items, stevedoring

equipment in vessels of foreign nations that are found to extend

reciprocal privileges to vessels of the United States.  The

foreign nations that have been found to extend these privileges

to vessels of the United States are listed in section 4.93(b)(2)

of the Customs Regulations; Greece is among those countries.  The

CHRISTINA C, as a Greek-registered vessel, may transport

stevedoring equipment.

     Having found that the vessel may be used to transport

stevedoring equipment, we must determine whether the items to be

transported qualify as stevedoring equipment subject to the

exception.  The Customs Service considers items qualifying as

stevedoring equipment to be limited to equipment that is

necessary to unlade cargo from its place of stowage aboard a

vessel to its first place of rest on the shore or to lade cargo

from its last place of rest on the shore to its place of stowage

aboard a vessel.  T.D. 91-87, 56 Fed. Reg. 51168, 51169 (October

10, 1991).  This definition eliminates from consideration any

equipment used to manipulate cargo while it is ashore.  Id.

Further, the statute requires that the stevedoring equipment be

owned or leased by the owner or operator of the vessel or the

stevedoring company and that the equipment be transported without

charge for use in the handling of cargo in the foreign trade.  46

U.S.C. App. 883; 19 C.F.R. 4.93(a)(2).

     From these definitions, we determine that the excavators and

the grabs may be transported by the subject vessel under the

exemption provided for by the sixth proviso.  The excavators and

grabs are necessary to unlade the particular cargo being carried

by the vessel.  The equipment is owned by the vessel operator and

will be transported without freight charge.  We note, however,

that the items being transported may be used in a variety of

situations not related to the loading and unloading of cargo.

Consequently, our determination that the excavators and grabs

qualify as stevedoring equipment is restricted to the

transportation and use of these items on the subject vessel.  Any

use of these items for purposes other than unlading the scrap

steel from its place of stowage on the vessel will result in a

violation of 46 U.S.C. App. 883 upon the return of these items

to the United States, unless they are returned to their point of

lading.

     Finally, you raise the possibility that the equipment will

be returned to the United States in a vessel other than the

CHRISTINA C.  The law requires that the vessel providing the

transportation must, itself, be the object of use of the

stevedoring equipment.  T.D. 91-87.  Consequently, any vessel

other than the CHRISTINA C that provides the return

transportation for the excavators and grabs must either use this

equipment for the loading or unloading of cargo or operate with a

coastwise endorsement.

HOLDING:

     The excavators and the grabs described above may be

transported by the subject vessel under the exemptions provided

for by the sixth proviso.  Our determination that the excavators

and grabs qualify as stevedoring equipment is restricted to the

transportation and use of these items on the vessel.  Any use of

these items for purposes other than unlading the scrap steel from

its place of stowage on the vessel will result in a violation of

46 U.S.C. App. 883 upon the return of these items to the United

States, unless they are returned to their point of lading.

                              Sincerely,

                              B. James Fritz

                              Chief

                              Carrier Rulings Branch

