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CATEGORY: Carriers

Mr. William A. Hoey

Blue Water Explorations, Ltd.

P.O. Box 114

Grosse Ile, Michigan 48138

RE:  Coastwise trade; Passenger transportation; Great Lakes;

     Voyage to nowhere; 46 U.S.C. App. 289

Dear Mr. Hoey:

     Reference is made to your letter of April 20, 1992,

concerning the legality of operating a foreign-flag passenger

vessel from and to the same United States port on the Detroit

River.

FACTS:

     It is reported that the operators of a Canadian-flag vessel

intend to offer passenger harbor cruises on the Detroit River

beginning this year.  Passengers would be embarked at a dock in

Detroit harbor, taken on a tour of the harbor, which reportedly

would include at some point crossing the mid-point of the Detroit

River which marks the international boundary between the United

States and Canada, and returned to the original point of

embarkation for discharge at the conclusion of the tour.  The

boundary on the Detroit River at the point under consideration is

approximately 1100 feet from the dock facility in the United

States.

ISSUE:

     Whether traditional voyage to nowhere principles apply on

voyages which proceed less than three miles from the United

States but which do enter foreign territorial waters.

LAW AND ANALYSIS:

     The Act of June 19, 1886, as amended (24 Stat. 81; 46

U.S.C. App.  289, sometimes called the coastwise passenger

law), provides that:

          No foreign vessel shall transport passengers

          between ports or places in the United States

          either directly or by way of a foreign port,

          under a penalty of $200 for each passenger so

          transported and landed.

     For your general information, we have consistently

interpreted this prohibition to apply to all vessels except

United States-built, owned, and properly documented vessels (see

46 U.S.C.  12106, 12110, 46 U.S.C. App.  883, and 19 C.F.R.

4.80).

     In interpreting the coastwise laws as applied to the

transportation of passengers, the Customs Service has ruled

that the carriage of passengers entirely within territorial

waters, even though the passengers disembark at their point

of embarkation and the vessel touches no other point, is

considered coastwise trade subject to the coastwise laws.

However, the transportation of passengers to the high seas

or foreign waters and back to the point of embarkation,

assuming the passengers do not go ashore, even temporarily,

at another United States point, often called a "voyage to

nowhere," is not considered coastwise trade.  The territorial

waters of the United States consist of the territorial sea,

defined as the belt, three nautical miles wide, adjacent to

the coast of the United States and seaward of the territorial

sea baseline.

     The first of these positions, regarding transportation

of passengers entirely within territorial waters on a voyage

in which they embark and disembark at the same coastwise point

is based on a 1900 decision (Treasury Decision 22275).  Our

rulings have consistently followed this position.

     The second of these positions, regarding transportation

of passengers from a point in the United States to the high

seas or foreign waters and back to the same point, is based

on a 1912 opinion of the Attorney General of the United States

(29 Opinions of the Attorney General 318).  We have consistently

followed this position as well.

     The three-mile territorial sea limit is useful in defining

the boundary between the territorial waters of the United States

and the high seas.  This limitation bears no relevance to

circumstances in which the waters of the United States and those

of a foreign nation are contiguous.  This is true regardless of

whether the point of contiguity is greater or lesser that three

miles.  In fact, Customs ruled in another case concerning

passenger transportation on the Great Lakes, that since the

international boundary was some 150 miles from the point of

embarkation a voyage to nowhere would require a 300-mile round-

trip (Customs Ruling 109815, December 5, 1988).

HOLDING:

     A cruise to nowhere may involve a voyage which proceeds less

than three miles outward from the United States, so long as a

vessel enters the territorial waters of another nation.  Such a

cruise to nowhere is permitted to be accomplished with the use of

a foreign-flag vessel.

                              Sincerely,

                              B. James Fritz

                              Chief

                              Carrier Rulings Branch

