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CATEGORY:  Carriers

Mr. Miguel A. Ferrer Roig

Director, Special Programs

Spain '92 Foundation

1821 Jefferson Place, N.W.

Washington  DC  20036

RE:  Coastwise transportation; Waiver of coastwise laws;

     Transportation of replica vessels; Semi-submersible vessel; 

     46 U.S.C. App.   883

Dear Mr. Roig:

     Reference is made to your letter of May 13, 1992, in which

you request a ruling regarding the use of a non-coastwise-

qualified, semi-submersible vessel in the transportation of

replica ships between coastwise points.  

FACTS:

     The requestor seeks a Jones Act waiver for the transport of

foreign-flag replica vessels, the Nina, Pinta, and the Santa

Maria, from the port of Boston, Massachusetts to San Francisco,

California in August of 1992.  Said transportation is to be

effected through the use of a semi-submersible vessel which, it

is claimed, is the only type vessel which can ensure safe, timely

and economical transport of the replicas.  Requestor further

alleges that U.S.-registered vessels of this type are either non-

existent or otherwise unavailable.

ISSUE:

     Whether a waiver of the statute pertaining to coastwise

merchandise transportation may be authorized for the

transportation of replica ships directly between coastwise

points.

LAW AND ANALYSIS:

     The coastwise law pertaining to the transportation of

merchandise, section 27 of the Act of June 5, 1920, as amended

(41 Stat. 999; 46 U.S.C. App. 883, often called the Jones Act),

provides that:

          No merchandise shall be transported by water,

          or by land and water, on penalty of forfeiture

          of the merchandise (or a monetary amount up to

          the value thereof as determined by the Secretary

          of the Treasury, or the actual cost of the

          transportation, whichever is greater, to be 

          recovered from any consignor, seller, owner, 

          importer, consignee, agent, or other person or 

          persons so transporting or causing said merchandise 

          to be transported), between points in the United        

          States...embraced within the coastwise laws, either    

          directly or via a foreign port, or for

          any part of the transportation, in any other            

        vessel than a vessel built in and documented

          under the laws of the United States and owned

          by persons who are citizens of the     

          United States... 

     The coastwise laws generally apply to points in the

territorial sea, defined as the belt, three nautical miles wide,

seaward of the territorial sea baseline, and to points located in

the internal waters, landward of the territorial sea baseline, in

cases where the baseline and the coastline differ.  These laws

have also been interpreted to apply to transportation between

points within a single harbor.  Merchandise, as used in section

883, includes any article, including even materials of no value

(see the amendment to section 883 by the Act of June 7, 1988,

Pub. L. 100-329; 102 Stat. 588).

     The navigation laws (including the coastwise laws) can only

be waived under the authority provided by the Act of December 27,

1950 (64 Stat. 1120; note preceding 46 U.S.C. App. 1).  This

statute provides that, "...[t]he head of each department or

agency responsible for the administration of the navigation and

vessel inspection laws is directed to waive compliance with such

laws upon the request of the Secretary of Defense [and] [t]he

head of such department or agency is authorized to waive

compliance with such laws ... either upon his own initiative or

upon the written recommendation of the head of any Government

agency whenever he deems that such action is in the interest of

national defense."  

     Owing to the necessity for some national defense

justification, requests for waiver of the coastwise laws are

infrequently granted.  In the present matter, no facts have been

presented upon which such a justification can stand.  The

activities in question are not related to national defense, but

rather are commercial in nature.  As such, they do not constitute

the types of activities which are entitled to a waiver.

HOLDING:

     The proposed direct transportation of replica vessels

between coastwise points on non-coastwise-qualified vessels is

not a transportation for which a national defense waiver from the

restrictions of the coastwise merchandise transportation statute

may be justified.  

                              Sincerely,

                              B. James Fritz

                              Chief




