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CATEGORY:  Carriers

Ms. Elizabeth Robertson

Klemm, Blair, Sterling & Johnson, P.C.

Suite 1008, Pacific News Bldg.

238 Archbishop F.C. Flores Street

Agana, Guam 96910

RE:  Coastwise transportation; Fuel oil transshipment; Registry

     vessel; 46 U.S.C. App. 883; 46 U.S.C. 12105

Dear Ms. Robertson:

     Reference is made to your letter of June 17, 1992, in which

you request a ruling as to whether the scenario described below

would constitute a violation of U.S. coastwise laws.

FACTS:

     You state that, on behalf of a client, you wish to know

whether a foreign-flag vessel transporting fuel oil from the U.S.

to Asia which makes a ship-to-ship transfer of a portion of its

cargo to a smaller U.S.-flag ship in international waters for

ultimate delivery to the U.S. territory of Guam would constitute

a violation of the coastwise laws.

ISSUE:

     Whether the combined transportation of merchandise between

the U.S. and Guam aboard a U.S.-flag vessel documented with a

registry endorsement and a foreign-flag vessel would constitute a

violation of the coastwise laws.

LAW AND ANALYSIS:

     The coastwise law pertaining to the transportation of

merchandise, section 27 of the Act of June 5, 1920, as amended

(41 Stat. 999; 46 U.S.C. App. 883, often called the Jones Act),

provides that:

          No merchandise shall be transported by water,

          or by land and water, on a penalty of

          forfeiture of the merchandise (or a monetary

          amount up to the value thereof as determined

          by the Secretary of the Treasury, or the

          actual cost of the transportation, whichever

          is greater, to be recovered from any

          consignor, seller, owner, importer,

          consignee, agent, or other person or persons

          transporting or causing said merchandise to

          be transported), between points in the United

          States...embraced within the coastwise laws,

          either directly or via a foreign port, or for

          any part of the transportation, in any other

          vessel than a vessel built in and documented

          under the laws of the United States and owned

          by persons who are citizens of the United

          States...

     For purposes of the coastwise laws, a point in the United

States territorial waters is considered a point embraced within

the coastwise laws.  The territorial waters of the United States

consist of the territorial sea, defined as the belt, three

nautical miles wide, adjacent to the coast of the United States

and seaward of the territorial sea baseline.

     The restrictions enumerated in section 883 has been

liberalized somewhat, however, by the passage of 46 U.S.C. 12105. 

This provision states that vessels which have been issued a

registry may engage in trade with Guam, American Samoa, Wake,

Midway, or Kingman Reef.  Notwithstanding section 12105, however,

in considering the legality of a voyage such as the one

contemplated here, it must be pointed out that, according to

section 883, no portion of the transportation may be carried out

by means of a foreign-flag vessel.  

     Turning to the proposal at hand, it is clear that at least

some of the proposed transportation will take place aboard a

foreign-flag vessel.  In such a case, the use of a coastwise

qualified or registry vessel in conjunction with that foreign-

flag vessel will not be enough to validate the transportation for

the purposes of section 883.

HOLDING:

     The combined transportation aboard a U.S. registry and a

foreign-flag vessel to effect transportation between the U.S. and

Guam constitutes a violation of the coastwise laws.

                                        Sincerely,

                                        B. James Fritz

                                        Chief




