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Mr. Wade R. Loofbourrow

Region I Vessel Supervisor

State of Alaska, Department of Fish & Game

P.O. Box 240020

Douglas, Alaska  99824-0020

RE:  Applicability of the coastwise laws to the use of a non-

     coastwise-qualified oceanographic research vessel in the

     collection of scientific samples.

Dear Mr. Loofbourrow:

     Reference is made to your letter of June 9, 1992, in which

you inquire as to the legality of employing foreign-built vessels

in your scientific research operations.

FACTS:

     You state that your agency is responsible for resource

management within the State of Alaska.  As part of its resource

management program, your agency is charged with collecting

information for scientific analysis in both State and Federal

waters, employing vessels to transport personnel and supplies

relative to scientific research, conducting fishing operations

for stock assessment, enforcing laws pertaining to resource

management, and performing occasional oceanographic research for

other state and federal agencies.   Additionally, you state that

your agency sells samples of fish caught during "test fishing"

operations in order to "defray the costs of scientific

operations."  Finally, you state that your agency is

contemplating the deployment of a foreign-built vessel for these

activities and you request advice on the legality of such a

proposal.

ISSUE:

     Whether a non-coastwise-qualified vessel may engage in

scientific research activities in U.S. waters which include the

sale of fish samples collected during such activities.

LAW AND ANALYSIS:

     The Act of June 19, 1886, as amended (24 Stat. 81; 46 U.S.C.

App. 289, sometimes called the coastwise passenger law), provides

that:

          No foreign vessel shall transport passengers

          between ports or places in the United States

          either directly or by way of a foreign port,

          under a penalty of $200 for each passenger so

          transported and landed.

     For your information, we have consistently interpreted this

prohibition to apply to all vessels except United States-built,

owned, and properly documented vessels (see, 46 U.S.C. 12106,

12110; 46 U.S.C. App. 883; 19 C.F.R. 4.80).

     The coastwise law pertaining to the transportation of

merchandise, section 27 of the Act of June 5, 1920, as amended

(41 Stat. 999; 46 U.S.C. App. 883, often called the Jones Act),

provides that:

          No merchandise shall be transported by water,

          or by land and water, on a penalty of

          forfeiture of the merchandise (or a monetary

          amount up to the value thereof as determined

          by the Secretary of the Treasury, or the

          actual cost of the transportation, whichever

          is greater, to be recovered from any

          consignor, seller, owner, importer,

          consignee, agent, or other person or persons

          transporting or causing said merchandise to

          be transported), between points in the United

          States...embraced within the coastwise laws,

          either directly or via a foreign port, or for

          any part of the transportation, in any other

          vessel than a vessel built in and documented

          under the laws of the United States and owned

          by persons who are citizens of the United

          States...

     Under the so-called "First Proviso" to section 883:

          ...[N]o vessel having at any time acquired

          the lawful right to engage in the coastwise

          trade, either by virtue of having been built

          in, or documented under the laws of the

          United States, and later sold foreign in

          whole or in part, or placed under foreign

          registry, shall hereafter acquire the right

          to engage in the coastwise trade.

     For purposes of the coastwise laws, a point in the United

States territorial waters is considered a point embraced within

the coastwise laws.  The territorial waters of the United States

consist of the territorial sea, defined as the belt, three

nautical miles wide, adjacent to the coast of the United States

and seaward of the territorial sea baseline.

     For purposes of section 289, "passenger" is defined in

section 4.50(b), Customs Regulations (19 C.F.R. 4.50(b)), as

"...any person carried on a vessel who is not connected with the

operation of such vessel, her navigation, ownership, or

business."  "Merchandise," as used in section 883, includes any

article, including valueless merchandise pursuant to the

amendment of section 883 by the Act of June 7, 1988 (Public Law

100-329; 102 Stat. 588).

     In its interpretation of the coastwise laws with regard to

the issue under consideration, Customs has long held that the use

of a vessel solely to engage in oceanographic research is not

considered a use in the coastwise trade (see, Headquarters Ruling

Letter 110399, August 23, 1989).  We have held that the use of

non-coastwise-qualified vessels to engage in oceanographic

research, including the transportation of persons participating

in the research to, from, and between research sites in United

States territorial waters, whether or not the persons

participating in the research temporarily leave the vessels at

the research sites, would not violate the coastwise laws.

Further, we have held that the collection of marine specimens at

the research sites and the transportation of those specimens from

the research sites to points in the United States would not

violate the coastwise laws.  Of course, if such a vessel

transported between coastwise points, or provided part of the

transportation between coastwise points, of any persons other

than the vessel crew and scientists and students engaged in the

oceanographic research or any merchandise other than the usual

supplies and equipment necessary for that research and/or

research specimens or samples, the coastwise laws would be

violated.

     This interpretation of the coastwise laws is buttressed by

the Act of July 30, 1965 (Public Law 89-99; 79 Stat. 424; 46

U.S.C. App. 441-444, often called the Oceanographic Research

Vessel Act), as amended, section 3 (46 U.S.C. App. 443) which

provides that "[a]n oceanographic research vessel shall not be

deemed to be engaged in trade or commerce."  In defining the term

"oceanographic research vessel," this Act defines oceanographic

research as "...including, but not limited to, such studies

pertaining to the sea as seismic, gravity meter and magnetic

exploration and other marine geophysical or geological surveys,

atmospheric research, and biological research" (46 U.S.C. App.

441(1)).

     Turning to the case at hand, with regard to the transport of

personnel and supplies relative to scientific research, the

conducting of fishing operations for stock assessment, the

enforcement of fish and game laws, and the occasional

performance of oceanographic research for other state and federal

agencies, no violation of the coastwise laws will occur if such

activities constitute "oceanographic research" pursuant to 46

U.S.C. App. 441(1).  As the list of activities which constitute

"oceanographic research" contained in 46 U.S.C. App. 441(1) is

not a complete list, the Customs Service is afforded qualified

authority to fashion administrative interpretations of that

statute.  Upon consideration, we conclude that the above-

described activities would indeed constitute oceanographic

research activities which would not violate the coastwise laws.

However, in arriving at this conclusion, we stress that the

proposed activities must involve no commercial activity

whatsoever, and that any combination of commercial activity with

the proposed oceanographic research activities presented here

would transform otherwise permissible activities into prohibited

coastwise violations.

     Accordingly, your plan to transport collected samples of

fish aboard a foreign-built vessel for later sale would change

the nature of the activity such that transportation of those

samples would constitute transportation of "merchandise other

than the usual supplies and equipment necessary for

(oceanographic) research and/or research specimens or samples,"

pursuant to Headquarters Ruling Letter 110399.  As a result, such

activity would constitute a violation of U.S. coastwise laws.

HOLDING:

     In accordance with the Law and Analysis section of this

ruling, with the exception of the commercial sale of collected

fish samples, the proposed activities are permissible under the

coastwise laws.

                                        Sincerely,

                                        B. James Fritz

                                        Chief

                                        Carrier Rulings Branch

