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CATEGORY:  Carriers

R. Taylor

Operations Department

Rice, Unruh, Reynolds Co.

115 Chestnut Street

Philadelphia, PA  19106

RE:  Addendum to Headquarters Ruling Letter 112208

Dear Mr. Taylor:

     This is in reference to your letter dated July 14, 1992,

requesting comment on an issue pursuant to the above referenced

ruling.

     In your letter, you inquire as to whether the carriage of

several dozen non-fare paying travel agents and reviewers from

New York to either Baltimore, Charleston, or Miami aboard the

non-coastwise-qualified vessel under consideration would

constitute a violation of the coastwise laws.

     The passenger coastwise law, 46 U.S.C. App. 289, provides

that:

          No foreign vessel shall transport passengers

          between ports or places in the United States,

          either directly or by way of a foreign port,

          under a penalty of $200 for each passenger so

          transported and landed.

     The Customs Service has consistently interpreted this

proscription to apply to any vessel except a United States-built,

owned, and properly documented vessel (see 46 U.S.C. 12106 and

12110, 46 U.S.C. App. 883, and 19 CFR 4.80(a)).  Pursuant to

section 4.50(b) of the Customs Regulations (19 CFR 4.50(b)), the

word "passenger," for purposes of this provision, is defined as

"...any person carried on a vessel who is not connected with the

operation of such vessel, her navigation, ownership, or

business."  The connection must be direct and immediate, not a

remote or hypothetical connection or a connection related only to

future voyages.

     The Customs Service has long-held that while travel agents

may be tangentially connected with the business of a vessel in

that they may better sell and promote future travel on that

vessel, they are not directly enough connected with the business

of the vessel to be classified as other than passengers as

defined in 19 CFR 4.50(b), whether or not they are charged a

fare (ruling letters dated April 3, 1958 [MA 216.131] and August

29, 1960 [MA 217.1]).  The connection of such persons to the

vessel is questionably closer than their connection to vessels of

other lines which offer cruises to the public.  It should be

noted, however, that travel agents who are employed by the

corporation that owns the vessel and whose duties require an on-

board presence (e.g., to assist a specific group of passengers)

would possess a sufficiently direct and immediate nexus to the

vessel's business so as not to be considered passengers for

purposes of section 289.

     Consequently, the proposed carriage of  travel agents and

reviewers aboard the non-coastwise-qualified vessel described in

your proposal would constitute a violation of section 289.

                                        Sincerely,

                                        B. James Fritz

                                        Chief

                                        Carrier Rulings Branch

