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CATEGORY:  Carriers

R. Taylor

Operations Department

Rice, Unruh, Reynolds Co.

115 Chestnut Street

Philadelphia, PA  19106

RE:  Addendum to Headquarters Ruling Letter 112208

Dear Mr. Taylor:

     This is in reference to your letter dated June 23, 1992,

requesting comment on an issue pursuant to the above referenced

ruling.

     In your letter, you inquire as to whether it would be

possible for passengers joining the MAXIM GORKIY in Port

Everglades, Florida, to spend the night on board the vessel at

berth, participate the following day in an overland excursion to

Tampa, Florida, and then rejoin the vessel in Tampa where they

will depart foreign.  

     Generally, the coastwise laws (e.g., 46 U.S.C. App. 289 and

883, and 46 U.S.C. 12106 and 12110) prohibit the transportation  

of merchandise or passengers between points in the United States

embraced within the coastwise laws in any vessel other than a

vessel built in and documented under the laws of the United

States, and owned by persons who are citizens of the United

States.

     The passenger coastwise law, 46 U.S.C. App. 289, provides

that:

          No foreign vessel shall transport passengers

          between ports or places in the United States

          either directly or by way of a foreign port,

          under penalty of $200 for each passenger so

          transported and landed.

     For purposes of the coastwise laws, a vessel "passenger" is

defined as "... any person carried on a vessel who is not

connected with the operation of such vessel, her navigation,

ownership, or business."  (Section 4.50(b), Customs Regulations.) 

     In its administration of 46 U.S.C. App. 289, the Customs

Service has ruled that the carriage of passengers entirely within

territorial waters, even though the passengers disembark at their

point of embarkation and the vessel touches no other coastwise

point, is considered coastwise trade subject to coastwise laws. 

However, the transportation of passengers to the high seas (i.e.,

beyond U.S. territorial waters) and back to the point of

embarkation, assuming the passengers do not go ashore, even

temporarily, at another United States point, often called a

"voyage to nowhere", is not considered coastwise trade.  

     Customs has ruled that if passengers embark at a coastwise

point and either disembark (see the definitions of "embark" and

"disembark" set forth below 19 CFR 4.80a(a)(4)) or go ashore

temporarily to take sight-seeing excursions at an intermediate

U.S. port, there would be no violation of section 289 if they are

allowed to remain on shore at the intermediate U.S. port for an

extended period of time (e.g., several days), but are on board

when the vessel leaves the United States port for a distant

foreign port.  Transportation from the distant foreign port to

the port of original embarkation would not be a coastwise

transportation of passengers for purposes of section 289.  The

relevancy of whether an intermediate foreign port is a "nearby

foreign port" (as defined in 19 CFR 4.80a(a)(2)) or a "distant

foreign port" (as defined in 19 CFR 4.80a(a)(3)) is crucial in

determining whether or not a violation of section 289 has

occurred.  

     The focus of section 289 is on the route of the vessel.

Section 4.80a(b)(2) of the Customs Regulations (19 CFR

4.80a(b)(2) provides that, "if the passenger is on a voyage to

one or more one or more coastwise ports and a nearby foreign port

or ports (but at no other foreign port) and the passenger

disembarks at a coastwise point other than the port of

embarkation, there is a violation of the coastwise law" (46

U.S.C. App. 289).  We have ruled that if a passenger is on a

voyage to one or more coastwise ports and a nearby foreign port

or ports (but at no other foreign port) and the passenger

disembarks the vessel at a nearby foreign port or if the

passengers embark and disembark at the same coastwise port, there

is no violation of section 289.

     The threshold question regarding your tour is whether a

passenger "disembarks" from the vessel as that term is defined in

the Customs Regulations, when the passenger leaves the vessel

temporarily at one port of call, re-boards at the next port of

call, and continues to the conclusion of the specific voyage.

     Section 4.80a(a)(4) defines embark and disembark as follows:

          "Embark" means a passenger boarding a vessel

          for the duration of a specific voyage and

          "disembark" means a passenger leaving a

          vessel at the conclusion of a specific 

          voyage.  The terms "embark" and "disembark" 

          are not applicable to a passenger going ashore

          temporarily at a coastwise port who re-boards 

          the vessel and departs with it on sailing from 

          the port.

     In the background portion of the Federal Register notice (50

FR 126 (1985)) which published the final rule that amended

section 4.80a (a)(4) to include the above stated language, it is

stated that:

          The terms "embark" and disembark" are trade

          words of art which normally mean going on

          board a vessel for the duration of a specific

          voyage and leaving a vessel at the conclusion

          of a specific voyage.  In this normal context

          the words do not contemplate temporary shore

          leave for any specific number of hours during

          a voyage.  It has been determined that the

          use of the terms in the amendment will follow

          the intent of Congress and clarify the scope

          of the regulations.  That the statutory

          language "so transported and landed" means

          the final and permanent disembarking is

          further shown by the following Attorney

          General Opinions:... 

     Without citing the Attorney General Opinions set forth in

the background, we conclude that a passenger would not have

"disembarked" from the vessel if the passenger does not "finally

and permanently" leave the vessel until the conclusion of the

specific voyage.  

     Regarding the proposal at hand, passengers joining the MAXIM

GORKIY in Port Everglades, Florida, who wish to spend the night

on board the vessel at berth, and then leave the next day on an 

overland excursion to Tampa, where they would rejoin the vessel

and continue onboard through the remainder of the schedule will 

not violate the coastwise laws. 

                                     Sincerely,

                                     B. James Fritz

                                     Chief 

                                     Carrier Rulings Branch




