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Timothy B. Shea, Esq.

Nemirow, Hu, Kurt & Tankersley

1101 Connecticut Avenue, N.W.

Washington, D.C. 20036

RE:    Coastwise Trade; Outer Continental Shelf; 46 U.S.C. App.

       883; 43 U.S.C. 1333(a); Anchor-handling vessel; towing

Dear Mr. Shea:

       This is in response to your letter dated July 21, 1992,

requesting a ruling regarding the applicability of 46 U.S.C. App.

883 (the "Jones Act") to the use of an anchor boat in lifting the

anchors of a semi-submersible drill rig off the ocean floor.  Our

ruling on this matter is set forth below.

FACTS:

       A semi-submersible drill rig constructed with the capacity

to moor in deep water and withstand rough conditions is moored on

the U.S. Outer Continental Shelf with several anchors arrayed

around the rig, each attached with more than 12,000 feet of chain

and rope.  In unmooring the rig, a collar, attached to a metal

rope, is put around each anchor chain at the rig and then run down

to the submerged anchor.  An anchor boat with a high horsepower

engine and a large winch capable of unseating the anchor lifts the

anchor off the bottom.  The rig then reels in the anchor and anchor

chain and stores them on the rig.  This process is repeated for

each anchor.  Throughout this process the rig is stationary.  The

anchor boat does not transport any cargo or equipment, including

anchors or chains, to or from the rig nor would it provide any

towing services to the rig.  U.S.-flag vessels would be used to tow

the rig to a U.S. port and for other transportation services.

ISSUE: 

       Whether the use of an anchor-handling vessel to unmoor a

       semi-submersible drill rig by lifting its anchors and anchor

       chains from points on the Outer Continental Shelf in order

       for the rig to reel them in for storage on board is

       prohibited under the provisions of 46 U.S.C. App. 883.

 LAW AND ANALYSIS:

       Section 27 of the Act of June 5, 1920, as amended (41 Stat.

999; 46 U.S.C. App. 883, often called the Jones Act), provides, in

pertinent part, that:

            No merchandise shall be transported by water, or by

            land and water, on penalty of forfeiture of the

            merchandise (or a monetary amount up to the value

            thereof as determined by the Secretary of the Treasury,

            or the actual cost of the transportation, whichever is

            greater, to be recovered from any consignor, seller,

            owner, importer, consignee, agent, or other person or

            persons so transporting or causing said merchandise to

            be transported), between points in the United States

            ... embraced within the coastwise laws, either directly

            or via a foreign port, or for any part of the

            transportation, in any other vessel than a vessel built

            in and documented under the laws of the United States

            and owned by persons who are citizens of the United

            States ....

       For purposes of the coastwise laws, a point in United States

territorial waters is considered a point embraced within the

coastwise laws.  The territorial waters of the United States

consist of the territorial sea, defined as the belt, 3 nautical

miles wide, adjacent to the coast of the United States and seaward

of the territorial sea baseline.

       Section 4(a) of the Outer Continental Shelf Lands Act of

1953, as amended (67 Stat. 462; 43 U.S.C. 1333(a)) (OCSLA),

provides, in pertinent part, that the laws of the United States

are extended to:

            ... the subsoil and seabed of the outer Continental

            Shelf and to all artificial islands, and all

            installations and other devices permanently or

            temporarily attached to the seabed, which may be

            erected thereon for the purpose of exploring for,

            developing, or producing resources there- from ... to

            the same extent as if the outer Continental Shelf were

            an area of exclusive Federal jurisdiction located

            within a State.

       Section 203 of the OCSLA Amendments of 1978 (92 Stat. 629,

635) (1978 Amendments), amended section 4(a) of the OCSLA by

substituting "... and all installations and other devices

permanently or temporarily attached to the seabed ..." for "... 

and fixed structures ...."  The purpose of this change was 

stated in the legislative history to make it clear "... that

Federal law is to be applicable to all activities on all devices

in contact with the seabed for exploration, develop-

ment, and production."  Thus, Federal law was intended "... to 

be applicable to activities on drilling ships, semisubmersible 

drilling rigs, and other watercraft, when they are connected to

the seabed by drillstring, pipes, or other appurtenances, on 

the OCS for exploration, development, or production purposes." 

(reproduced at 1978 U.S.C.C.A.N. 1450, 1534.)  On the basis of the

1978 Amendments, we ruled that the coastwise laws extend to devices

such as a well casing with attendant accessory systems when

submerged into the seabed of the OCS (see C.S.D. 81-95).  

       Under these provisions, Customs has ruled that the coastwise

laws and other Customs and navigation laws are extended to mobile

oil drilling rigs during the period they are secured to or

submerged onto the seabed of the United States OCS.  The same

principles have been applied to drilling platforms, artificial

islands, and similar structures attached to the seabed of the OCS

for the purpose of resource exploration operations, including

warehouse vessels anchored over the OCS when used to supply

drilling rigs on the OCS.

       The Customs Service has ruled that the use of anchor

handling vessels in moving anchors for vessels located in the

United States territorial waters does not constitute coastwise

trade.  We further ruled that the coastwise laws would not prohibit

the use of a foreign-flag anchor handling tug to move anchors for

crane vessels, whether the crane vessels were in waters over the

United States outer continental shelf or in territorial waters (See

106912 PH).

       Accordingly, the use of the subject anchor-handling vessel

in the manner described above (i.e., to lift the rig's anchors and

anchor chains off the ocean floor whereby they are reeled in by the

drilling rig) would not be prohibited by 46 U.S.C. App. 883. 

       In the case under consideration, you indicate that the

drilling rigs will be towed by U.S. flag vessels.  Section 316(a),

as amended by the Act of May 19, 1986 (Pub. L. 99-307 (46 U.S.C.

App. 316(a)), prohibits the towing between coastwise points of any

vessel except a vessel in distress, by any vessel other than a

vessel of the United States issued a certificate of documentation

with a coastwise or Great Lakes endorsement (see 46 U.S.C. App.

12106, 12107).  This restriction extends to certain territories and

possessions of the United States, to towing between points within

the same harbor, and to direct, indirect, or partial towing

operations.

 HOLDING:

       The use of an anchor-handling vessel to unmoor a semi-

submersible drill rig by lifting its anchors and anchor chains from

points on the Outer Continental Shelf in order for the rig to reel

them in for storage on board is not prohibited under the provisions

of 46 U.S.C. App. 883.

                                       Sincerely,

                                       B. James Fritz

                                       Chief

                                       Carrier Rulings Branch




