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VES-3-02/07-CO:R:IT:C 112425 GFM

CATEGORY: Carriers

Mr. Andrew K. Horton

Port Operations Manager

Regency Cruises

8880 N.W. 20th Street

Miami FL  33172

RE:  Nearby Foreign Port; Coastwise Trade: Passengers; Distant

     Foreign Port; Foreign-Flag Vessel: 46 U.S.C. App.   289. 

Dear Mr. Horton:

     This is in response to your letter of August 12, 1992, which

requests a ruling regarding the application of the Jones Act to

the  proposed itinerary of a foreign flag vessel as set forth

below.

FACTS:

     The proposed cruise schedule is as follows:

   DAY          DATE         PORT          ARRIVE         DEPART 

Friday        10/09/93     San Diego                     4:00 pm

Saturday      10/10/93      At Sea       

Sunday        10/11/93      At Sea    

Monday        10/12/93   Puerto Vallarta   10:00 am      6:00 pm

Tuesday       10/13/93    Manzanillo        7:00 am      2:00 pm

Wednesday     10/14/93     Acapulco         8:00 am      5:30 pm

Thursday      10/15/93      At Sea          

Friday        10/16/93      At Sea 

Saturday      10/17/93  Caldera/San Jose    7:30 am      6:00 pm

Sunday        10/18/93      At Sea           

Monday        10/19/93   Panama Canal       7:30 am      4:00 pm

Tuesday       10/20/93      At Sea         

Wednesday     10/21/93    Montego Bay       8:00 am      7:00 pm

Thursday      10/22/93   Grand Cayman       8:00 am      1:30 pm

Friday        10/23/93      At Sea          

Saturday      10/24/93      Tampa           8:00 am

ISSUE:

     Whether the transportation of passengers aboard a

foreign-flag vessel pursuant to the above described schedule

would constitute a violation of 46 U.S.C. App.   289.

LAW AND ANALYSIS:

     Generally, the coastwise laws (e.g., 46 U.S.C. App.    289

and 883, and 46 U.S.C.    12106 and 12110) prohibit the

transportation of merchandise or passengers between points in the

United States embraced within the coastwise laws in any vessel

other than a vessel built in and documented under the laws of the

United States, and owned by persons who are citizens of the

United States.

     The coastwise passenger law, 46 U.S.C. App.   289, provides

that:

          No foreign vessel shall transport passengers

          between ports or places in the United States

          either directly or by way of a foreign port,

          under penalty of $200 for each passenger so

          transported and landed.

     For purposes of the coastwise laws, a vessel "passenger" is

defined as "... any person carried on a vessel who is not

connected with the operation of such vessel, her navigation,

ownership, or business." (Section 4.50(b), Customs Regulations.)

Section 4.80a, Customs Regulations (19 C.F.R.   4.80a) is

interpretive of section 289.

     The Customs Service has promulgated regulations to

administer the passenger transportation statute in section 4.80a,

Customs Regulations (19 C.F.R.   4.80a).  The regulations provide

guidelines for determining whether the movement of passengers

between two coastwise points, with at least one intervening

point, is considered coastwise trade.  To facilitate such

determinations, a distinction has been drawn between nearby

foreign ports and distant foreign ports.  By visiting at least

one distant foreign port, a violation of the coastwise laws may

be avoided on a cruise moving between U.S. ports.  For ease of

application, the distinction has been drawn geographically with

all Canadian, Mexican, Central American, Caribbean Sea, and Gulf

of Mexico points (with the exception of the Islands of Aruba,

Bonaire, and Curacao), being designated as nearby foreign ports,

and all others being considered distant foreign ports.

     If a passenger on a voyage to a distant foreign port embarks

at a coastwise point and goes ashore temporarily to take sight-

seeing excursions at an intermediate U.S. port there is no

violation provided that the passenger proceeds on the voyage to

the distant foreign point. The relevancy of whether an

intermediate foreign port is a "nearby foreign port" (as defined

in 19 C.F.R.   4.80a(a)(2)) or a "distant foreign port" (as

defined in 19 C.F.R.   4.80a(a)(3)) is crucial in determining

whether or not a violation of section 289 has occurred.

     The focus of section 289 is on the route of the vessel.

Section 4.80a(b)(2) of the Customs Regulations (19 C.F.R.  

4.80a(b)(2) provides that, "if the passenger is on a voyage to

one or more coastwise ports and a nearby foreign port or ports

(but no other foreign port) and the passenger disembarks at a

coastwise point other than the port of embarkation, there is a

violation of the coastwise law" (46 U.S.C. App.   289).  We have

ruled that if a passenger is on a voyage to one or more coastwise

ports and a nearby foreign port or ports (but no other foreign

port) and the passenger disembarks the vessel at a nearby foreign

port or if the passenger embarks and disembarks at the same

coastwise port, there is no violation of section 289. (see 19

C.F.R.   4.80a(a)(1), (2), and (4) for the definitions of the

terms "coastwise port," "nearby foreign port," "embark," and

"disembark," as those terms are used in the regulation).

     With regard to the proposed itinerary under consideration,

it is clear that each of the foreign ports to be visited has been

designated as a nearby foreign port.  If such passengers are to

embark at San Diego, California, visit said nearby foreign ports,

and eventually disembark at Tampa, Florida, in accordance with

the foregoing authority, a clear violation of section 289 would

result. 

HOLDING:

     The transportation of passengers aboard a foreign-flag

vessel in accordance with the proposed schedule described above

would constitute a violation of 46 U.S.C. App.   289.

                                        Sincerely,

                                        Acting Chief

                                        Carrier Rulings Branch




