                            HQ 112472

                        October 26, 1992

VES-3-04 CO:R:IT:C  112472 BEW

CATEGORY:   Carriers

Mr. Larry Trani

2008 Halibut Point Road

Sitka, Alaska 00835

RE:  Coastwise Trade:  Foreign-built vessel; "bunkhouse for

     divers"; transportation of divers; abalone fishing; towing

Dear Mr. Trani:

     This is in reference to your letter of September 24, 1992,

and your telephone conversation of September 23, 1992, requesting

a ruling regarding the application of the Jones Act to the use of

a Taiwanese-built, 39 foot, U.S. documented vessel, the M/V

ZARINA, for a diving fishery, and to tow a U.S.-flag commercial

fishing vessel within the territorial waters of the U.S. 

FACTS:

     The vessel M/V ZARINA will be used to transport, in addition

to its captain and crew, divers and their diving gear to and from

the diving sites for the purpose of harvesting abalone.  You

state that while at the diving site, the vessel will be used as a

bunkhouse (serve meals and provide berths) for the crew, captain

and divers.  You state that all of the diving will take place

from a U.S.-flag commercial fishing vessel, and that vessel will

transport the harvested products.  You further state that the

fishing vessel will transport the harvested products while under

her own power, however, the M/V ZARINA will be used to tow the

fishing vessel to and from the dive sites located within the

territorial waters of the U.S.

ISSUES:

     1.   Whether the use of a foreign-built vessel for a

bunkhouse for the captain, crew, and divers within the

territorial waters of the United States is a violation of 46

U.S.C. App. 883 and/or 289.

     2.  Whether the use of a foreign-built vessel to transport

divers and their diving gear for the purpose of a "diving

fishery" within the territorial waters of the United States is a

violation of 46 U.S.C. App. 883 and/or 289. 

     3.  Whether the use of a foreign-built vessel to tow a U.S.-

flag commercial fishing vessel to and from dive sites located in

the territorial waters of the United States is a violation of 46

U.S.C. App. 316(a).

LAW ANALYSIS:

     The coastwise law pertaining to the transportation of

merchandise, section 27 of the Act of June 5, 1920, as amended

(41 Stat. 999; 46 U.S.C. App. 883, often called the Jones Act),

provides that:

          No merchandise shall be transported by water,

          or by land and water, on penalty of

          forfeiture of the merchandise (or a monetary

          amount up to the value thereof as determined

          by the Secretary of the Treasury, or the

          actual cost of the transportation, whichever

          is greater, to be recovered from any

          consignor, seller, owner, importer,

          consignee, agent, or other person or persons

          so transporting or causing said merchandise

          to be transported), between points in the

          United States ... embraced within the

          coastwise laws, either directly or via a

          foreign port, or for any part of the

          transportation, in any other vessel than a

          vessel built in and documented under the laws

          of the United States and owned by persons who

          are citizens of the United States ....

     "Merchandise" is defined in section 1401(c) of title 19,

United States Code, to include goods, wares, and chattels of

every description, and includes fish, fish products, and fish

packaging materials that are assembled into packages containing

fish.  Section 883 specifically provides that, for purposes of

its provisions, "merchandise" includes valueless material (Pub.L.

100-329; 102 Stat. 588).  The transportation of valueless

material, whether or not it has commercial value, from a point or

place in the United States or point or place on the high seas

within the Exclusive Economic Zone (EEZ) as defined in the

Presidential Proclamation of March 10, 1983, to another point or

place in the United States or a point or place on the high seas

within that EEZ would also be prohibited under the provisions of

section 883.

     The passenger coastwise law, 46 U.S.C. App. 289, provides

that:

          No foreign vessel shall transport passengers

          between ports or places in the United States

          either directly or by way of a foreign port,

          under penalty of $200 for each passenger so

          transported and landed.

     For purposes of section 289, a vessel "passenger" is defined

as "... any person carried on a vessel who is not connected with

the operation of such vessel, her navigation, ownership, or

business."  (Section 4.50(b), Customs Regulations.)  Section

4.80a, Customs Regulations (19 CFR 4.80a) is interpretive of

section 289.

     In its administration of 46 U.S.C. App. 289, the Customs

Service has ruled that the carriage of passengers entirely within

territorial waters, even though the passengers disembark at their

point of embarkation and the vessel touches no other coastwise

point, is considered coastwise trade subject to coastwise laws. 

However, the transportation of passengers to the high seas (i.e.,

beyond U.S. territorial waters) and back to the point of

embarkation, assuming the passengers do not go ashore, even

temporarily, at another United States point, often called a

"voyage to nowhere", is not considered coastwise trade.  It

should be noted that the carriage of fishing parties for hire,

even if the vessel proceeds beyond territorial waters and returns

to the point of the passenger's embarkation, is considered

coastwise trade (T.D. 55193(2)).

     Accordingly, given the foregoing definition of "passenger",

the divers in the subject case would be considered passengers in

that they would be considered the same as "fishing parties for

hire".

     In interpreting the coastwise laws, Customs has ruled that a

point in United States territorial waters is considered a point

embraced within the coastwise laws.  The coastwise laws generally

apply to points in the territorial sea, defined as the belt,

three (3) nautical miles wide, seaward of the territorial sea

baseline, and to points located in internal waters, landward of

the territorial sea baseline, in cases where the baseline and the

coastline differ.

     The vessel under consideration, as a foreign-built vessel,

would be precluded from engaging in the coastwise trade.  As

noted above, 46 U.S.C. App. 289 and 883, prohibit the

transportation between points in the United States of passengers  

or merchandise in a non-coastwise-qualified vessel.  However, a

foreign-built vessel not qualified to engage in the coastwise

trade which is permanently moored or anchored, can be used as a

"bunkhouse" without violating either statute.  Since the divers

would however, be considered passengers, and their equipment

would be considered merchandise, their transportation to and from

the diving sites located in territorial waters of the United

States would be in violation of both 46 U.S.C. App. 289 and 883. 

     Legitimate equipment and ship stores for use of the vessel

and crew may be transported from a coastwise point to other

coastwise points without violating the coastwise laws.  

     In the case under consideration, you indicate that the M.V.

ZARINA will tow the Boston Whaler, a U.S.-flag commercial fishing

vessel, to and from the dive sites.  Section 316(a), as amended

by the Act of May 19, 1986 (Pub. L. 99-307 (46 U.S.C. App.

316(a)), prohibits the towing between coastwise points of any

vessel except a vessel in distress, by any vessel other than a

vessel of the United States issued a certificate of documentation

with a coastwise or Great Lakes endorsement (see 46 U.S.C. App.

12106, 12107).  This restriction extends to certain territories

and possessions of the United States, to towing between points

within the same harbor, and to direct, indirect, or partial

towing operations.  Accordingly, the towing of the Boston Whaler

by the M/V ZARINA would be a violation of the towing statute.

HOLDING:

     1.  The use of a foreign-built vessel, the M/V ZARINA as a

     bunkhouse for the captain, crew and divers, if permanently

     moored or at anchor, is not a violation of 46 U.S.C. App 289

     and/or 883.

     2.  The use of a foreign-built vessel to transport divers

     and their diving gear for the purpose of a "diving fishery"

     within the territorial waters of the United States is a

     violation of 46 U.S.C. App. 883 and/or 289. 

     3.  The use of a foreign-built vessel to tow a U.S.-flag

     commercial fishing vessel to and from dive sites located in

     the territorial waters of the United States is a violation

     of 46 U.S.C. App. 316(a).

                                     Sincerely,

                                     B. James Fritz

                                     Chief




