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CATEGORY: Entry

Ms. Nancy Woo

Citizen Watch Company of America

8506 Osage Avenue

Los Angeles, California  90045

RE: Ruling request concerning status under drawback laws of

merchandise shipped from the 50 states of the United States to

the U.S. Virgin Islands; 19 CFR 191.8; 19 CFR 191.13; C.S.D 81-

225.

Dear Ms. Woo:

     The above-referenced ruling request has been received by

this office for consideration.  We have considered the points

raised and our decision follows.

FACTS:

     You state that you need information on whether drawback can

be obtained on merchandise shipped from the 50 states to the U.S.

Virgin Islands.  Apparently there has been some conflict about

this issue.

ISSUE:

     Whether a shipment of merchandise from this country to the

U.S. Virgin Islands is considered an exportation for drawback

purposes.

LAW AND ANALYSIS:

     The subject issue has been addressed before in court cases. 

It has been held that "exportation", as the term is used in

Customs laws, means the transportation of goods from this country

to a foreign country.  Rothschild & Co. v. United States, 16 Ct.

Cust. App. 442, 446, T.D. 43190 (1929).  The court went on to

find that U.S. territories such as the Virgin Islands, Guam,

etc., are not foreign countries within the meaning of that

definition.  Id.  That ruling was followed in a more recent

Customs Court case on the same issue.  In that case, it was held

that while U.S. territories might sometimes be recognized as

distinct from the states under certain Customs laws (tariff

duties, for instance), shipments to those territories nonetheless

do not constitute exportation to a foreign country for drawback

purposes.  Mitsubishi International Corp. v. United States, 55

Cust. Ct. 319,324, C.D. 2597 (1965).

     The law has become more defined under Customs regulations

recently.  Under 19 CFR 191.8, the following is provided for:

     (c) Merchandise in continuous Customs custody. 

     Drawback shall be allowed on imported merchandise which

     is exported, or shipped from continuous Customs custody

     to the Virgin Islands, American Samoa, Wake Island,

     Midway Islands, Kingman Reef, Johnston Island, or Guam,

     only if exported or shipped within 5 years after the

     date of importation.  (Emphasis added.)

Under 19 CFR 191.13, the following is further provided for:

     Guantanamo Bay, insular possessions, trust territories. 

     Guantanamo Bay Naval Station shall be considered

     foreign territory for drawback purposes.  However,

     under 19 U.S.C. 1313, there is no authority of law for

     the allowance of drawback of Customs duty on articles

     manufactured or produced in the United States and

     shipped to Puerto Rico, the Virgin Islands, American

     Samoa, Wake Island, Midway Islands, Kingman Reef, Guam,

     Canton Island, Enderbury Island, Johnston Island, or

     Palmyra Island.  (Emphasis added.)

Reading these regulations literally, drawback may be obtained on

merchandise shipped from this country to the Virgin Islands only

if it had already been previously imported to this country and

remained in continuous Customs custody.  If the goods are

manufactured in this country, then the shipment is not an

exportation to the Virgin Islands for the purposes of drawback. 

The Virgin Islands is an insular possession of the United States

and as such does not retain the status of foreign country within

the meaning of our tariff acts.  See Customs ruling HQ 221990

(January 8, 1990), citing Mitsubishi.

     We also refer to a Customs Service decision on a similar set

of facts.  Customs ruled in a 1981 case that goods shipped to the

Virgin Islands from this country are eligible for same condition

drawback if they were originally shipped from the Virgin Islands. 

C.S.D. 81-225 (June 4, 1981); Customs ruling HQ 213073.  Thus, if

the goods in this case are shipped from the U.S. Virgin Islands

to this country and then back to the Virgin Islands, then the

exporter may successfully claim drawback on the goods. 

Therefore, drawback may be obtained on duty-paid imported

merchandise shipped to the Virgin Islands only if it remains in

continuous Customs custody and it is shipped within five years of

the date of importation, or, alternatively, when the goods were

originally shipped from the Virgin Islands to this country and

are shipped back to the Virgin Islands.  Only under these

circumstances may drawback be obtained on shipments to the Virgin

Islands from this country.

HOLDING:

     Drawback is eligible on duty-paid imported merchandise

shipped to the Virgin Islands only if it remains in continuous

Customs custody and it is shipped within five years of the date

of importation, pursuant to 19 CFR 191.8(c), or if the

merchandise was originally shipped from the Virgin Islands to

this country and subsequently shipped back to the Virgin Islands,

pursuant to C.S.D. 81-225.  Under no other circumstances is

drawback allowed on shipments to the Virgin Islands from this

country.

                               Sincerely,

                               John Durant, Director




