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CATEGORY:  Entry

Mr. Robert K. Gardiner

1579 East Cumberland Boulevard

Milwaukee, Wisconsin 53211

RE:  Dutiability of Sailboat Documented in the United States but

     not Brought into the United States; Importation, What Is;

     General Note 1, HTSUSA; 19 CFR 101.1(h), 141.1(a)

Dear Mr. Gardiner:

     In your letter of April 9, 1992, to the Carrier Rulings

Branch, you requested written confirmation that documenting a

foreign-built yacht with the United States Coast Guard does not

constitute an importation of the yacht if the yacht remains in

Europe and is not brought to the United States.  Your letter has

been forwarded to this Branch for direct response.  Our ruling

follows.

FACTS:

     You state that you are contemplating the purchase of a

sailboat in Sweden for your personal use.  You do not plan to

bring the vessel to the United States at any time.  You plan to

document the vessel with the United States Coast Guard, even

though the vessel remains abroad.  You ask whether, under these

circumstances, the vessel will be considered to have been

imported and will be subject to duty and luxury tax.

     (Note:  We assume that the luxury tax you refer to is that

provided for by section 11221(a) of the Omnibus Budget

Reconciliation Act of 1990 (Public Law 101-508; 26 U.S.C. 4002). 

We defer to the Internal Revenue Service as to the applicability

of this tax.  This ruling is limited to the applicability of

Customs duties and does not address the applicability of this

tax.)

ISSUE:

     Does the documentation under the flag of the United States

of a yacht which is not brought into the United States constitute

an "importation" of the yacht so that it is subject to Customs

duties?

LAW AND ANALYSIS:

     General Note 1 of the Harmonized Tariff Schedule of the

United States Annotated (HTSUSA) (19 U.S.C. 1202) provides that

"[a]ll goods provided for in this schedule and imported into the

customs territory of the United States from outside thereof are

subject to duty or exempt therefrom as prescribed in general

notes 3 and 4."  The customs territory of the United States is

defined in General Note 2, HTSUSA, as including "... only the

States, the District of Columbia and Puerto Rico."  Section

141.1(a), Customs Regulations (19 CFR 141.1(a)) provides that:

        Duties and the liability for their payment accrue

        upon imported merchandise on arrival of the

        importing vessel within a Customs port with the

        intent then and there to unlade, or at the time

        of arrival within the customs territory of the

        United States if the merchandise arrives

        otherwise than by vessel, unless otherwise

        specially provided for.

     This is consistent with the decisions of the Courts which

have addressed the meaning of importation (see Cunard S. S. Co.

v. Mellon, 262 U.S. 100, 122 (1923), "Importation ... consists in

bringing an article into a country from outside"; see also The

Sherwin-Williams Co. v. United States, 38 CCPA 13, C.A.D. 432

(1950), and United States v. Estate of Boshell, T.D. 41884 (Ct.

of Cust. App. 1922), and cases cited therein).

     In the case under consideration, a vessel would be purchased

abroad and it would be documented under the flag of the United

States while abroad.  If the vessel is not brought into the

customs territory of the United States, as defined in General

Note 2, HTSUSA (see above), it would not be considered to be

imported.  Therefore, under the foregoing authorities, the

documentation of the vessel under the flag of the United States

under these circumstances (i.e., if the vessel is not brought

into the customs territory of the United States) would not be

considered an importation of the vessel and it would not be

subject to duty.  This is consistent with the Customs ruling you

cited in your letter, Ruling 103386, which was published in the

Customs Bulletin as Customs Service Decision (C.S.D.) 79-85.

     As you apparently have been advised, if the vessel is

brought to the customs territory of the United States, it may be

subject to duties under the HTSUSA as provided in General Note 1,

HTSUSA, and 19 CFR 141.1(a) (quoted above).  In this regard, your

attention is invited to subheading 8903.91.00, HTSUSA (providing

a duty of 1.5% for "[s]ailboats, with or without auxiliary

motor"); U.S. Note 1 to Chapter 89, HTSUSA (containing subheading

8903.91.00), providing that "[v]essels if in use in international

trade or commerce or if brought into the customs territory of the

United States by nonresidents thereof for their own use in

pleasure cruising shall be admitted without formal customs

consumption entry or the payment of duty"; and Astral Corp. v.

United States, 72 Cust. Ct. 245, C.D. 4546 (1974), concerning the

applicability of Customs duties to a yacht brought temporarily

into the United States.  (Note:  In addition to Customs duties,

merchandise which is formally entered or released in the United

States is subject to a merchandise processing fee of 0.17 percent

of the value of the merchandise (19 U.S.C. 58c; 19 CFR 24.23) and

commercial cargo loaded on or unloaded from a commercial vessel

in certain United States ports is subject to a harbor maintenance

user fee of 0.125 percent of the value of the cargo (26 U.S.C.

4461, 4462; 19 CFR 24.24).)

HOLDING:

     The documentation under the flag of the United States of a

yacht which is not brought into the United States does not

constitute an "importation" into the United States of the yacht

and it is not subject to Customs duties as a result of such

documentation.

                              Sincerely,

                              William G. Rosoff

                              Chief

                              Entry Rulings Branch




