                                   HQ 544628

                                   March 11, 1992

VAL CO:R:C:V  544628 ML

CATEGORY:  Valuation

Area Director, JFK

New York, New York

RE:  Transaction Value of Imported Merchandise Subject To A Price

     Renegotiation After Exportation

Dear Sir:

     This is in response to a memorandum, dated December 28,

1990, regarding file APP-2-K:C:B5 MP, forwarded from your office. 

We met with counsel for the importer on April 11, 1991, and

received additional submissions on April 19, 1991, May 10, 1991,

and November 5, 1991.  The issue for our review is the

appraisement of imported merchandise subject to a price

renegotiation after the date of exportation.

FACTS:

     The facts, as stated by counsel for the importer in a

memorandum, dated December 5, 1990, are that Louise Paris Ltd,

(hereinafter referred to as the "importer"), imported ladies

wearing apparel from a manufacturer in Taiwan, (hereinafter

referred to as the "manufacturer").  The date of exportation

agreed on by the parties was February 1, 1990.  The letter of

credit expired on February 22, 1990.  The merchandise was shipped

(exported) in bond to New Jersey on October 4, 1990 and arrived

in the United States on October 22, 1990.  Upon notification by

the manufacturer that the merchandise was exported, the importer

notified it's bank to refuse payment.  Rather than repudiate the

contract, the importer negotiated with the manufacturer, seeking

a 40% reduction in the invoiced price and allegedly agreeing to a

25% reduction of the invoiced purchase price on October 22, 1990,

the day the merchandise arrived in the United States.  Entry was

made on October 29, 1990.  Counsel for the importer stated that

the renegotiation of the purchase price was arrived at after the

date of exportation, but prior to importation of the merchandise. 

The merchandise was entered based on the pre-shipment invoices.

ISSUE:

     Whether transaction value was the appropriate basis of

appraisement for the imported merchandise, and if so, what was

the "price actually paid or payable" for the imported merchandise

when sold for exportation to the United States.

LAW AND ANALYSIS:

     The basis of appraisement used in connection with this

merchandise was transaction value.  Transaction value, the

preferred method of appraisement, is defined in section 402(b) of

the Tariff Act of 1930, as amended by the Trade Agreements Act of

1979 (TAA; 19 U.S.C. 1401(b)) as "the price actually paid or

payable for the merchandise when sold for exportation to the

United States", plus certain enumerated additions not relevant

here (emphasis added).  The term "price actually paid or payable"

is defined in section 402(b)(A) of the TAA as:

          ...the total payment (whether direct or indirect...)

          made, or to be made, for imported merchandise by the

          buyer to, or for the benefit of, the seller.

     In determining transaction value, a sale for exportation to

the United States must take place at some unspecified time prior

to the exportation of the merchandise.  If the sale for

exportation does not take place prior to the export of the goods,

transaction value is inapplicable as a means of appraisement.  In

Headquarters Ruling Letter (HRL) 543868, dated March 5, 1987, the

parent company of the importer purchased merchandise from China

National Metals and Minerals Import and Export Corp. (China

National).  The terms of sale were CIF New Orleans.  The

merchandise was shipped (exported) in October 1981, and arrived

at New Orleans on January 29, 1982.  While the merchandise was in

transit, the parent company sold the merchandise to the importer. 

Based on the evidence presented, Customs held that the "sale for

exportation" to the United States was the sale between China

National and the parent company.

     In the instant case, the merchandise was sold for

exportation to the United States by the manufacturer to the

importer.  While a term of the contract between the parties may

not have been met, i.e., the delivery date, a sale for

exportation nonetheless occurred, as the contract was not

repudiated. (See HRL 543609, dated October 7, 1985, wherein we

held that merchandise which did not meet contractual terms

requiring visas for entry were not considered to be "defective

goods."  This ruling also held that a post-importation price

reduction was not considered in determining the price actually

paid or payable).  

     Having concluded that there was a sale for exportation to

the United States, we must determine what the "price actually

paid or payable" was when the merchandise was sold.  In the case

at bar, the price actually paid or payable is represented by the

invoices submitted to Customs which represent the original

contract price.  Those invoiced prices were the prices in effect

when the merchandise was sold for exportation to the United

States.  The importer and the manufacturer's renegotiated price

of 25% less than the invoiced value of the merchandise was

subsequent to exportation.

     In HRL 543014, dated February 15, 1983, a seller failed to

deliver merchandise to a buyer on a specified delivery date, and

the contract for the merchandise provided for a reduction in the

invoice price of the goods prior to their shipment.  Customs

found that the reduced price became the price actually paid or

payable for the imported merchandise.

     In the instant case, counsel for the importer has not

submitted a contract between the parties relating to the

merchandise which reduced the price in the event of late

delivery.  We can only conclude that there was nothing in the

agreement between the parties which allowed for a price reduction

due to the manufacturer's late delivery.  Here, the price was not

reduced prior to exportation so the 25% discount will be

disregarded in determining transaction value.

HOLDING:

     Based upon the information available and viewed in it's

entirety we believe transaction value was the appropriate basis

of appraisement for the imported merchandise and that the price

actually paid or payable for the imported merchandise when sold

for exportation was the original invoiced amounts.

                                   Sincerely,




