                            HQ 544875

                          March 2, 1992

VAL CO:R:C:V 544875 GG

CATEGORY:  Valuation

District Director

U.S. Customs Service

One Virginia Avenue

Wilmington, North Carolina 28401

RE:  Application for Further Review of Protest No. 1512-91100054;

dutiability of foreign inland freight charges

Dear Sir:

     This is in response to the protest referenced above, which

was sent to this office for further review. 

FACTS:

     The protestant, xxxx xxxxxx xxxx., imported Christmas

ornaments and foil paper articles on November 9, 1990.  The

commercial invoice listed the price under two sales terms: ex-

factory and F.O.B.  The ex-factory price and F.O.B. price of each

individual article were given, as well as ex-factory and F.O.B.

totals.  The F.O.B. price was the ex-factory price plus charges

for a buying commission and shipping.  The terms of sale, as

listed on the invoice, were "F.O.B. Japan".

     The merchandise was appraised under transaction value, at

the F.O.B. invoice price less the buying commission.  The entry

was liquidated on March 29, 1991; the protestant timely protested

the liquidation, arguing that the merchandise was sold at an ex-

factory price and therefore the foreign inland freight charges

should have been deducted.  To support its position, the

protestant indicates that the commercial invoice shows an ex-

factory price and separately identifies shipping charges, which,

it contends, are foreign inland freight charges.  Also, the

protestant states that the bill of lading reflects through

shipment with lading in Tokyo and discharge in Savannah. 

However, the protestant appears to be in error on this last point

as the bill of lading and the entry summary indicate that the

merchandise was laden in Kobe.

ISSUE:

     Whether the foreign inland freight charges should have been

excluded from the transaction value of the imported merchandise?

LAW AND ANALYSIS:

     The primary basis of appraisement under the valuation

statute, section 402 of the Tariff Act of 1930, as amended by the

Trade Agreements Act of 1979 (TAA), is transaction value.  This

is defined in section 402(b) of the TAA as "the price actually

paid or payable for the imported merchandise when sold for

exportation to the United States," plus amounts for packing costs

which are incurred by the buyer, any selling commission, the

value of any assist, any royalty or license fee the buyer is

required to pay as a condition of the sale, and the proceeds of

any subsequent resale that accrue to the seller.

     The price actually paid or payable is defined in section

402(b)(4)(A) of the TAA as the "total payment, . . . made, or to

be made, for the merchandise by the buyer to . . . the seller." 

The price actually paid or payable does not include costs,

charges, or expenses incurred for transportation, insurance, and

related services incident to the international shipment of the

merchandise from the country of exportation to the place of

importation in the United States.  Deductions may be made for

costs incurred for transportation of the merchandise after

importation, if such costs are identified separately from the

price actually paid or payable.

     Foreign inland freight charges are considered to be incident

to the international shipment of merchandise, and are not added

to the price actually paid or payable by the buyer to the seller

for imported merchandise, when the sale was based on an ex-

factory price.  Section 152.103 (a)(5)(i) of the Customs

Regulations (19 CFR 152.103 (a)(5)(i)).  An ex-factory price is

the cost of the goods at the seller's loading dock and usually

includes export packing, but no other costs.  It does not include

foreign inland freight costs.  See Incoterms, 1980 edition; and

19 CFR 152.103 (a)(5)(i).  The existence of an ex-factory sale

must be established for the importer to be able to exclude, under

this provision, foreign inland freight charges from the price

actually paid or payable.

     The protestant argues that the commercial invoice from the

seller provides clear evidence that the imported merchandise was

sold on an ex-factory basis, because it lists an ex-factory price

and a separate shipping charge.  However, the bottom-line total

on the invoice, and the terms of sale, are "F.O.B. Japan".  This

throws the validity of the alleged ex-factory sale into question.

     In situations where an ex-factory price is asserted, but

where foreign inland freight charges are included in the same

invoice as the price, Customs requires a written explanation from

the importer stating that the foreign inland freight charges were

charged separately as part of an accomodation agreement between 

the buyer and seller.  See HRL 543744, dated July 30, 1986; and

Customs Telex UNCLAS 6689, dated July 17, 1985.  This information

is necessary to overcome the presumption - raised by the

existence of the foreign inland freight charges on the invoice -

that the sale was on other than ex-factory terms.  The protestant

has not provided such an explanation.  Consequently, an ex-

factory sale has not been conclusively established.  Customs

correctly appraised the merchandise using the F.O.B. Japan price.

     A sale on F.O.B. terms means that the price includes all

costs of bringing the merchandise alongside, and lading it on

board, the exporting carrier.  See Incoterms, 1980 edition. 

Foreign inland freight charges will be one of those costs, in

instances where foreign inland freight charges are incurred.  By

regulation, when the price actually paid or payable for imported

merchandise includes a charge for foreign inland freight, as it

does here in this F.O.B. sale, then that charge will be part of

the transaction value to the extent it is included in the price. 

It is immaterial that the freight charges were itemized

separately on the invoice.  Section 152.103 (5)(ii) of the

Customs Regulations (19 CFR 152.103 (5)(ii)).  However, charges

for foreign inland freight may be considered incident to the

international shipment of that merchandise, and thus excludable,

if they are identified separately and they occur after the

merchandise has been sold for export to the United States and

placed with a carrier for through shipment to the United States. 

Id.  A sale for export and placement for through shipment to the

United States is established by means of a through bill of

lading.  Section 152.103 (5)(iii) of the Customs Regulations (19

CFR 152.103 (5)(iii)).  The bill of lading presented by the

protestant reflects shipment of the merchandise from Kobe to

Savannah; it does not show through shipment from Osaka, where the

factory apparently is located, to Savannah.  The protest is

denied because there is no evidence of through shipment from the

manufacturing site to the United States.

HOLDING:

     The "shipping charges" identified by the protestant as

foreign inland freight charges were properly included in the

transaction value of the imported merchandise, because the sale

for exportation was based on a F.O.B., not an ex-factory, price,

and no through bill of lading was furnished by the importer.

     You are directed to DENY this protest in full.  A copy of

this decision should be attached to the CF 19, Notice of Action,

and sent to the protestant to satisfy the notice requirement of

section 174.30(a) of the Customs Regulations.

                               Sincerely,

                               John Durant

                               Director, Commercial

                               Rulings Divison




