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CATEGORY:  Classification

Mr. David S. Simpson, Jr.

William Joffroy Customs

 Brokers, Inc.

P.O. Box 698

Inogales, AZ  85628-0698

RE:  Eligibility of Retractile Cord Assemblies for duty-free

     treatment under the GSP; substantial transformation

Dear Mr. Simpson:

     This is in response to your letter dated July 22, 1991, on

behalf of Whitney Blake Company, in which you request a ruling

concerning whether retractile cord assemblies are eligible for

duty-free treatment under the Generalized System of Preferences

(GSP) ( 19 U.S.C. 2461-2466).  Samples were submitted for

examination.

FACTS:

     You state that Whitney Blake Company will ship reels of

straight electronic wire which has been insulated with polyvinyl

chloride (PVC) hi-gloss polyurethane, to Mexico for processing

into retractile cord assemblies.  In Mexico, the wire undergoes

the following processes:

     (1) The wire is despooled and cut to length;

     (2) The strain relief is molded;

     (3) Wire is coiled onto mandrel rods;

     (4) Coils are heated in ovens;

     (5) Coils are unwound from the mandrel;

     (6) Coils are reverse wound on a rotating arbor;

     (7) The outer jacket of the wire is removed from the

     ends;

     (8) The filler from the ends is trimmed;

     (9) On one end of the wire, the conductors are cut

     back, stripped and the contacts are attached;

     (10) On end two, the conductors are cut back, shroud is

     slid over the cord, conductors are spread out in

     sequence, the modular connector is attached, crimped,

     and the shroud is slid over the connector;

     (11) The conductor cord is electronically inspected;

     and

     (12) The final product is inspected, packaged and

     shipped to the U.S.

ISSUE:

     Whether the electronic wire from which the retractile cord

assemblies are created is subjected to a double substantial

transformation in Mexico, thereby permitting the cost or value of

the imported wire to be counted toward the 35% value-content

requirement under the GSP.

LAW AND ANALYSIS:

     Under the GSP, eligible articles the growth, product or

manufacture of a designated beneficiary developing country (BDC)

which are imported directly into the customs territory of the

U.S. from a BDC may receive duty-free treatment if the sum of (1)

the cost or value of materials produced in the BDC, plus (2) the

direct costs of the processing operations in the BDC, is

equivalent to at least 35% of the appraised value of the article

at the time of entry.  See 19 U.S.C. 2463(b).

     If an article is produced or assembled from materials which

are imported into the BDC, the cost or value of those materials

may be counted toward the 35% value-content minimum only if they

undergo a double substantial transformation in the BDC.  See

section 10.177, Customs Regulations (19 CFR 10.177), and Azteca

Milling Co. v. United States, 703 F. Supp. 949 (CIT 1988), aff'd,

890 F.2d 1150 (Fed. Cir. 1989).  That is, the cost or value of

the imported materials used to produce the wound retractile cords

may be included in the GSP 35% value-content computation only if

they are first substantially transformed into a new and different

article of commerce, which is itself substantially transformed

into a retractile cord assembly.

     A substantial transformation occurs "when an article emerges

from a manufacturing process with a name, character, or use which

differs from those of the original material subjected to the

process."  See Texas Instruments Incorporated v. United States, 2

CIT 36, 520 F. Supp. 1216 (CIT 1981), rev'd, 681 F.2d 778, 69

CCPA 151 (CCPA 1982).

     Mexico is a BDC.  See General Note 3(c)(ii)(A), HTSUSA.

Based on your description of the merchandise, it appears that the

retractile cord assemblies are classified under subheading

8544.41.0000, Harmonized Tariff Schedule of the United States

Annotated (HTSUSA), which provides for insulated (including

enameled or anodized) wire, cable (including coaxial cable) and

other insulated electric conductors, whether or not fitted with

connectors; optical fiber cables, made up of individually

sheathed fibers, whether or not assembled with electric

conductors or fitted with connectors; other electric conductors,

for a voltage not exceeding 80 V: fitted with connectors, which

is a GSP-eligible provision.  Therefore, if the retractile cord

assemblies are considered "products of" mexico, they are imported

directly into the U.S. from Mexico and the GSP 35% value-content

minimum is met, they will receive duty-free treatment.

     We believe that the cutting, coiling, heating, curing,

reverse winding, stripping and assembly operations clearly

substantially transform the electronic wire into a new and

different article of commerce.  The question that we must address

is whether, during the manufacture of the rectractile cord

assemblies, the electronic wire of U.S.-origin is substantially

transformed into a separate and distinct intermediate article of

commerce which is then substantially transformed into the final

article.

     We do not find that a second substantial transformation

results from the processing in Mexico.  Your argument for this

substantial transformation is based on The Torrington Co., v.

United States, 8 CIT 150, 596 F. Supp. 1083 (CIT 1984), 3 CAFC

158, 764 F.2d 1563 (Fed. Cir. 1985).  We have limited Torrington

to the specific factual situation found therein.  See T.D. 86-7,

20 Cust. Bull. 7 (1986).  Therefore, we do not recognize

Torrington as precedent for this case.  However, even if we were

to consider Torrington, it is factually distinguishable from the

present case.  Torrington held that a double substantial

transformation occurred abroad when wire was transformed into

swaged needle blanks, which were then transformed into sewing

needles.  We do not believe that the manufacture of retractile

cord assemblies is analogous to the manufacture of sewing

needles.

     It should be noted that we have held in Headquarters Ruling

Letter (HRL) 556020 dated July 1, 1991, that the cost or value of

brass rod imported into a BDC for use in making contact pins may

not be included in the 35% requirement for purposes of

determining whether a completed cable with electrical connectors

qualifies for duty-free treatment under the GSP.  We concluded in

HRL 556020 that while the initial fabrication of the contact pins

from brass rods substantially transforms the brass rods into

products of the BDC, the final assembly of the electrical

connectors with the cable does not result in a second substantial

tranformation of the imported materials.

     Consistent with HRL 556020, we find that a second

substantial transformation does not occur as a result of the

assembly of the connectors or contacts with other materials to

create a retractile cord assembly.  The assembly operation in the

instant case involves a small number of components which are

merely attached, inserted and affixed to one another to form the

completed article.  This type of operation is considered a simple

assembly operation which generally will not result in a

substantial transformation, as it does not involve a considerable

amount of time, skill, attention to detail or quality control.

See C.S.D. 85-25, 19 Cust. Bull. 844 (1985) (HRL 071827 dated

September 25, 1984) and HRL 555660 dated September 15, 1991

(production of an LED assembly by inserting an LED into a plastic

housing, attaching LED leads to conducting wires, inserting the

wires into an insulating tube, and affixing pins and terminal to

the lead wires does not result in a substantial transformation).

Therefore, the cost or value of the electrical wire imported into

Mexico may not be counted toward the 35% value-content

requirement of the GSP.

HOLDING:

     On the basis of the information submitted, it is our

position that the operations performed in Mexico to create the

retractile cord assembles substantially transform the U.S.

electrical wire into a new and different article of commerce.

However, as the processing performed in Mexico does not result in

a second substantial transformation, the cost or value of the

materials imported into Mexico may not be counted toward the 35%

value-content calculations required for eligibility under the

GSP.

                                   Sincerely,

                                   John Durant, Director

                                   Commercial Rulings Division

